ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ - PSAROKOKALO

Η μαγεία του χειροποίητου

Το κίνημα του χειροποίητου έκανε τα τελευταία χρόνια το δειλό ντεμπούτο του στη χώρα μας. Γρήγορα απέκτησε δυναμική και εξελίχθηκε σε ισχυρή τάση.

  • Reportage
  • 14:24, 17/10/2011
Ομάδα. Η Αλεξάνδρα Μυριάλλη και η Μαρία Πολυξά αποφάσισαν να συμπράξουν, στο «Psarokokalo».
Ομάδα. Η Αλεξάνδρα Μυριάλλη και η Μαρία Πολυξά αποφάσισαν να συμπράξουν, στο «Psarokokalo».

Το κίνημα του χειροποίητου έκανε τα τελευταία χρόνια το δειλό ντεμπούτο του στη χώρα μας. Γρήγορα απέκτησε δυναμική και εξελίχθηκε σε ισχυρή τάση.

Από τους πρώτους -και πιο χαρακτηριστικούς- εκφραστές του, είναι το «Psarokokalo»: Το ατελιέ που η Μαρία Πολυξά ξεκινά στο σπίτι της το 2004. Προηγουμένως σπουδάζει διακόσμηση εσωτερικών χώρων και στη συνέχεια Public Art στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στα πάτρια, δουλεύει ως σχεδιάστρια ειδικών κοστουμιών σε θέατρα και για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Εκείνη την εποχή μένει έγκυος: «Αναγκάστηκα να περνάω ατελείωτες ώρες στο κρεβάτι λόγω κακής εγκυμοσύνης, οπότε άρχισα να σχεδιάζω διάφορες εικόνες και πλάσματα που μου έρχονταν στο μυαλό. Μου άρεσαν πολύ τα τρισδιάστατα», θυμάται. Αυτά τα σχέδια μετουσιώνονται στις σήμα κατατεθέν κούκλες, τα ρούχα, τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα της Μαρίας: «Προσπαθώ να τα φτιάχνω με παλιά ρετάλια ή ξύλα και πλαστικά που βρίσκω σε παραλίες και ανακυκλώνω», τονίζει.

Στα επόμενα χρόνια συνεργάζεται περιστασιακά με άλλους δημιουργούς, όπως με την σχεδιάστρια ρούχων Ιόλη Μιχαλοπούλου, ενώ με την Ευρυδίκη Τσιστράκη στήνει στο Μετς το «πολυδιάστατο» La. Trap, μια μπουτίκ με χειροποίητα, γκαλερί και χώρο σεμιναρίων. Πρόσφατα στη Μαρία προκύπτει και δεύτερο παιδί. Σε «κατάσταση πανικού» ψάχνει πλέον για μόνιμο συνεργάτη. Την ίδια περίοδο, η ξαδέλφη της Αλεξάνδρα Μυριάλλη, έχει μόλις τελειώσει τις σπουδές της στο σχέδιο μόδας.

Η συγκυρία και η μεταξύ τους χημεία είναι ιδανικές, οπότε αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. «Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζουμε την καινούργια μας σειρά που δίνει λίγο παραπάνω έμφαση στο αξεσουάρ και το παιδικό παιχνίδι. Παράλληλα ξεκινάμε τις νέες μας κούκλες, που επηρεάζονται από παραδοσιακές στολές από όλο τον κόσμο. Γενικώς η έμπνευση μας έρχεται κυρίως από τη φύση. Τώρα είμαστε στο στάδιο που κοιτάμε εγκυκλοπαίδειες ζώων και ξεκινάμε να σχεδιάζουμε φόρμες. Είναι ωραίο που προερχόμαστε από διαφορετικές ειδικότητες, έτσι είναι πιο δημιουργική η συνεργασία», λένε.

Ελίνα Γιαννουλοπούλου
eafb6@yahoo.com

ΦΩTOΓΡAΦIA: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ
dmatiatos@tumblr.com

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ