ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡ»

Ενα πρωί, σε κάποιο δημόσιο σχολείο του Μόντρεαλ, μια δασκάλα βρίσκεται απαγχονισμένη μέσα στην ίδια της την τάξη.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 19/10/2012
Εμπνέει τόσο τους μαθητές του όσο κι εμάς ο «Εξαιρετικός κύριος Λαζάρ»
Εμπνέει τόσο τους μαθητές του όσο κι εμάς ο «Εξαιρετικός κύριος Λαζάρ»

Ενα πρωί, σε κάποιο δημόσιο σχολείο του Μόντρεαλ, μια δασκάλα βρίσκεται απαγχονισμένη μέσα στην ίδια της την τάξη. Ο Μπασίρ Λαζάρ, 50άρης Αλγερινός μετανάστης, αιτείται για τη θέση που αναπάντεχα εκκενώθηκε, παρουσιάζοντας ένα δήθεν βιογραφικό μακράς εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας στην πατρίδα του. Η διευθύντρια, πιεσμένη από τον χρόνο, τον προσλαμβάνει, κι εκείνος ξεκινά πάραυτα τη διδασκαλία, που όμως σταδιακά θα ποδειχθεί επίπονη.

Δύο από τους μαθητές που είδαν την αγαπημένη τους δασκάλα κρεμασμένη, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την τραυματική εικόνα, ενώ ο ίδιος ο κύριος Λαζάρ βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με το δικό του ανείπωτο τραγικό παρελθόν: το έσκασε από την Αλγερία εξαιτίας της αντικαθεστωτικής δράσης της συγγραφέως γυναίκας του, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με την κόρη τους, πριν προλάβει η οικογένειά του να τον ακολουθήσει στον Καναδά...

Είναι κυριολεκτικά ανείπωτη η τραγωδία του «Εξαιρετικού κυρίου Λαζάρ», μια και σχεδόν από τα συμφραζόμενα αποκαλύπτεται, και μονάχα σε μας, τους θεατές, και ουδέποτε στο σχολικό περιβάλλον. Τούτη η σιωπή είναι σύμφυτη με τους διακριτικούς τόνους, την ψυχραιμία και τις υπόγειες συγκινήσεις στην ταινία του Καναδού Φιλίπ Φαλαρντό, ο οποίος πήρε ένα θεατρικό έργο και το περιέκλεισε «Ανάμεσα στους τοίχους» για να μετρήσει τις προεκτάσεις του, ως εντομολόγος σε εργαστήριο. Οπως το ίδιο άψογη είναι η αρμονία ανάμεσα στο προσωπικό δράμα και την ευρύτερη μελέτη μιας δέσμης θεμάτων που προκύπτουν από τη συνάντηση του Αλγερινού κυρίου Λαζάρ με τους Κεμπεκουά μαθητές του: οι δυσκολίες διάδρασης του πρώτου κόσμου με τον τρίτο, οι παρενέργειες του δυτικού, αποστειρωμένου εκπαιδευτικού συστήματος, της πολιτικής ορθότητας και του «μην αγγίζετε», η παρθενική επαφή του ανήλικου με το πένθος, η διαχείριση της έννοιας της απώλειας, η συμφιλίωση με εκείνην του θανάτου.

Σύντομες, λακωνικές στον λόγο τους αλλά άκρως περιεκτικές στην προβληματική τους σκηνές νοηματοδοτούν καίρια την πολυεπίπεδη ηθογραφία και μαζί εξελίσσουν την ιστορία, η οποία, πάνω απ’ όλα, εκπέμπει μια αφοπλιστική, σπάνια για τους καιρούς μας αξιοπρέπεια, επιτυχία όχι μόνον του διορατικού δημιουργού αλλά και της ερμηνευτικής λιτότητας του εξαιρετικού κυρίου Μοχάμεντ Φελάγκ στον ομότιτλο ρόλο.

ΚΩΜΙΚΟΣ
Αν και σε καθαρά δραματικό ρόλο εδώ, ο Μοχάμεντ Φελάγκ, Γάλλος ηθοποιός αλγερινής καταγωγής, προέρχεται από τον χώρο της κωμωδίας.

ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ
reksiel@pegasus.gr 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ