ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ»

Στον δρόμο της επιστροφής της από το σχολείο μια μικρή κοκκινομάλλα, που μένει με τους γονείς της σε μια απομονωμένη βουνίσια αγροικία, συναντά μια αλεπού.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:55, 17/4/2008

Στον δρόμο της επιστροφής της από το σχολείο μια μικρή κοκκινομάλλα, που μένει με τους γονείς της σε μια απομονωμένη βουνίσια αγροικία, συναντά μια αλεπού. Γοητευμένη από την πρώτη της επαφή με το ζώο, αναζητά στο εξής να μάθει για το είδος του, διαβάζοντας βιβλία και αναζητώντας τα ίχνη του στο δάσος.

Παρότι ένα ατύχημα στην καρδιά του χειμώνα καθηλώνει το κορίτσι στο δωμάτιό του, με τον ερχομό της άνοιξης η φιλία του με την αλεπού θα αρχίσει να εξελίσσεται καθώς ανακαλύπτει τη φωλιά και τα νεογέννητά της...

Ειδυλλιακές εικόνες φυσικών τοπίων (δέντρα, ποτάμια και λόφοι σε πανέμορφους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους χρωματισμούς) που αφηγούνται μια παραμυθένια παραβολή-ύμνο πάνω στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η παρατήρηση των ομοιοτήτων και των διαφορών ανάμεσα στο ανθρώπινο είδος και το ζωικό βασίλειο πραγματοποιείται αδιάλειπτα και με πολλή φροντίδα και αγάπη από τον Λικ Ζακέ, σκηνοθέτη του βραβευμένου με Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του αυτοκράτορα».

Φόρος τιμής σε παιδικές, προσωπικές αναμνήσεις, τούτη η ουτοπική φιλία ανάμεσα σε ένα παιδί και μια αλεπού είναι ένα (απλό στη βάση του) μάθημα σοφίας: ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη φύση για να επιβιώσει, αλλά ο εγωιστικός του χαρακτήρας τον ωθεί πάντοτε, ασυνείδητα σχεδόν, προς το παιχνίδι της εξημέρωσης και της κατάκτησής της.

Αντα Δαλιάκα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ