ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΥΞΗΣΕΙΣ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Ακριβότερο έως 15,1% το ρεύμα

Οι αυξήσεις στις κλίμακες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται με το τέλος ΑΠΕ από 12% έως 15,1%. Χωρίς αυτό, όπως προκύπτει από τα μέσα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι από 9% μέχρι 12,1%

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 6/1/2012

Αυξήσεις-σοκ έως και 15,1% για τα νοικοκυριά κρύβουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ που ανακοίνωσε χθες και ισχύουν για το νέο έτος. Αν και οι πίνακες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η επιχείρηση ηλεκτρισμού περιλαμβάνουν μέσες τιμές ανά τετράμηνο, εντούτοις σε αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αυξήσεις του τέλους υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι 3%.

Οι αυξήσεις στις κλίμακες κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται με το τέλος ΑΠΕ από 12% έως 15,1%. Χωρίς αυτό, όπως προκύπτει από τα μέσα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι από 9% μέχρι 12,1%.

Σύμφωνα με τις τιμές της ΔΕΗ και αν συνυπολογίσουμε και το τέλος ΑΠΕ, μία τετραμελής οικογένεια που βρίσκεται στην κλίμακα χρέωσης από 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα πληρώσει 442,45 ευρώ το 2012, από 389,79 ευρώ που κατέβαλε το 2011. Δηλαδή η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 52,66 ευρώ και η ποσοστιαία 13,5%.

Τα τιμολόγια, επίσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ αφορούν μόνο τη χαμηλή τάση. Για τη μέση τάση η επιχείρηση δεν δίνει στη δημοσιότητα τις τιμές της κιλοβατώρας. Σημειώνεται εδώ ότι η ΡΑΕ έχει προτείνει την απελευθέρωσή τους, αλλά τόσο από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο κι από την ανακοίνωση της ΔΕΗ δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με τη μέση τάση.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο επιβολής αυξήσεων, αυτές γίνονται κλιμακωτά. Οι χαμηλότερες καταναλώσεις επιβαρύνονται με μικρότερες ανατιμήσεις και οι υψηλότερες με μεγαλύτερες.

Ετσι, στην κατηγορία από 0 έως 800 κιλοβατώρες η αύξηση είναι 9% (χωρίς το τέλος ΑΠΕ). Στην επόμενη κλίμακα, από 801 έως 1.000 κιλοβατώρες, η μέση αύξηση είναι 10,6%.

Η ΔΕΗ επίσης, επειδή η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών ανήκει στην κατηγορία 1.201 έως 1.600 κιλοβατώρες, υπολόγισε μέση αύξηση 9,4%. Στις υψηλότερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες, η μέση αύξηση είναι 12,1%.

Οι αυξήσεις είναι λιγότερο υψηλές στα οικιακά τιμολόγια «με χρονοχρέωση», δηλαδή σε αυτά που συμπεριλαμβάνεται και το λεγόμενο νυχτερινό. Η ΔΕΗ στη χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει:

  • Η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων στη χαμηλή τάση ανήλθε στο 9,2%.
  • Παραμένει αμετάβλητο το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.
  • Παραμένουν αμετάβλητα τα τιμολόγια των πολυτέκνων.
  • Οι λογαριασμοί ρεύματος για τους οικιακούς πελάτες κλιμακώνονται από 9,0% έως και 12,1%, με τις αυξήσεις να είναι μεγαλύτερες για τους πελάτες με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Σε αυτήν την κατηγορία πελατών οι λογαριασμοί εκείνων με καταναλώσεις άνω των 3.000 kWh διαμορφώνονται κατά 54% υψηλότερα έναντι των οικιακών με τις χαμηλότερες καταναλώσεις ρεύματος.
  • Τέλος, υιοθετήθηκε μια λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων.

Η ΔΕΗ, επίσης, ενημερώνει κι επισημαίνει σε όλους τους πελάτες της ότι: «Οι σχετικές αναπροσαρμογές των τιμολογίων έγιναν λαμβάνοντας υπόψη αφενός μεν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι οικιακοί καταναλωτές όσο και οι επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ έλαβε ακόμη υπόψη της τις σημαντικές αυξημένες δαπάνες της ΔΕΗ για υγρά καύσιμα, φυσικό αέριο και αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σχετικές δαπάνες της ΔΕΗ ήταν οι μεγαλύτερες όλων των προηγουμένων ετών -με εξαίρεση το 2008 που σημαδεύτηκε από τη διεθνή ενεργειακή κρίση-, ενώ κατά την τρέχουσα χρήση μειώθηκε σημαντικά η παραγωγή από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ