ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

Από τη «λίστα Λαγκάρντ» ξεκινούν οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή

«Πράσινο φως» για στοχευμένους ελέγχους στις εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από την έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ», ανάβουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, ζητώντας για τον λόγο αυτόν την άμεση συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων των εφοριών.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 12/2/2014
Να «τρέξουν» οι έλεγχοι στις εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής, ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας
Να «τρέξουν» οι έλεγχοι στις εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής, ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΣΔΟΕ (οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 300) και οι αργοί ρυθμοί στην έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ» (ασχολούνται 20 ελεγκτές με συνέπεια να έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα 100 από τους 2.062 σχετικούς φακέλους) οδήγησαν τον οικονομικό εισαγγελέα Παν. Αθανασίου σε πρωτοβουλίες προκειμένου να έχει άμεσα αποτελέσματα γύρω από τους σχετικούς ελέγχους μέσα σε προθεσμία 2 μηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε με 20 εφόρους ο Π. Αθανασίου ζήτησε να τον βοηθήσουν άμεσα στην έρευνα της «λίστας Λαγκάρντ», επισημαίνοντας ότι με τους ρυθμούς που γίνεται τώρα, λόγω της υποστελέχωσης του ΣΔΟΕ, θα χρειαστεί μισός αιώνας για την ολοκλήρωσή της.

Προτεραιότητα
Ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε από τους προανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και τους προϊσταμένους του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) να ορίσουν υπαλλήλους-ελεγκτές που να ασχοληθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την υπόθεση, προκειμένου να «τρέξουν» οι έλεγχοι και να έχει αποτελέσματα εντός διμήνου.

Από την πλευρά του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη διατυπωνόταν προβληματισμός για το ενδεχόμενο ανατροπής του προγραμματισμού ελέγχων που έχει κάνει η φορολογική διοίκηση, καθώς θα προκύψει ζήτημα για το ποιοι θα "τρέξουν" τους ελέγχους για τα εμβάσματα που έχει αναλάβει το ΚΕΦΟΜΕΠ. Παράλληλα θα αφαιρεθούν έτσι ελεγκτές για την είσπραξη προστίμων.

Από εισαγγελικής πλευράς σημειωνόταν, πάντως, ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα ούτε ζήτημα αντιπαράθεσης με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς όλοι κατατείνουν στον ίδιο στόχο, τον έλεγχο των φοροφυγάδων και την επιστροφή χρημάτων στα δημόσια ταμεία. Μάλιστα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης ανέλαβε να εποπτεύσει προσωπικά την πρόοδο των ερευνών, με επιτόπιες επισκέψεις στις αρμόδιες εφορίες.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ