ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ατζέντα τρόικας με απολύσεις

Οι απολύσεις στο Δημόσιο επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς οι δανειστές καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις στις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο κράτος και περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 16/2/2013
Οι επίορκοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους
Οι επίορκοι υπολογίζονται σε περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται ανέτοιμο κυρίως στην υποχρέωση να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2013, καθώς ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των δομών στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Παράλληλα καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από τις θέσεις τους, καθώς τα νέα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία αποτελούνται από πλειοψηφία δικαστικών λειτουργών, δεν έχουν αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά τους με στόχο να εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις του αυστηρότερου πειθαρχικού δικαίου που ψηφίστηκε πέρυσι.

Υστερα από πιέσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στις τελευταίες συναντήσεις που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Αντ. Μανιτάκη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναδιπλώνεται και προσπαθεί να καλύψει τον χαμένο χρόνο στον προγραμματισμό του.

Επειτα από πολλές καθυστερήσεις αναμένεται από μέρα σε μέρα η προκήρυξη για τις μετακινήσεις των 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Νοέμβριο του 2012. Την ίδια στιγμή, αποφάσεις των δικαστηρίων δικαιώνουν καθημερινά υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και με προσωρινές διαταγές ή με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επιστρέφουν στην εργασία τους λαμβάνοντας το σύνολο των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, παρά το γεγονός ότι επιστρέφουν στις εργασίες τους, έχουν τεθεί ήδη σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σε περίπτωση που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία μετακίνησης του προσωπικού η οποία θα προβλέπεται στην προκήρυξη που θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι θα απολυθούν από τις υπηρεσίες τους μετά την πάροδο 12 μηνών.

Δέσμευση
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επικαλούνται τις διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να καταθέσει προγραμματισμό προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα καταρχήν 12.500 υπάλληλοι, μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως, σημειώνουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έρχονται με άγριες διαθέσεις στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου, με στόχο να ζητήσουν απολύσεις για τη μείωση του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι μέχρι σήμερα πρακτικές δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Με ρυθμούς χελώνας η στελέχωση των πειθαρχικών

Οι καθυστερήσεις στη σύσταση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την τιμωρία των επίορκων υπαλλήλων.

Πέραν των χιλιάδων πειθαρχικών υποθέσεων που έχουν στοιβαχτεί για τα νέα συμβούλια τα οποία στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από δικαστικούς λειτουργούς, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις πειθαρχικές διαδικασίες καθώς οι επίορκοι που υπολογίζονται σε περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους, αποτελούν τη βασική δεξαμενή από την οποία θα απομακρυνθούν εργαζόμενοι από το Δημόσιο.

Η ολιγωρία στη σύνθεση των νέων πειθαρχικών και τα παράδοξα του πειθαρχικού κώδικα δημιουργούν προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια. Υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων που έχουν εκδικαστεί με το παλαιό πειθαρχικό δίκαιο, παρ' όλο που έχουν καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ και βρίσκονται στη φυλακή, έχουν τιμωρηθεί πειθαρχικά με την ποινή της δυνητικής αργίας και αμείβονται με το 50% του μισθού τους, όντας στη φυλακή μέχρι να τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει ότι μπορούν να τιμωρηθούν από τα πειθαρχικά συμβούλια με αυτοδίκαιη αργία λαμβάνοντας το 25% του μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση των δικαστηρίων.

Πρόστιμα
Παράλληλα, το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει την επιβολή ακόμα και οικονομικού προστίμου που μπορεί να φτάσει τις 100.000 ευρώ, ενώ η επιβολή της ποινής ακολουθεί τον επίορκο υπάλληλο ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του.

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, που πρόσφατα επισκέφτηκε τον αρμόδιο υπουργό Αν. Μανιτάκη, έχει επισημάνει το γεγονός ότι η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων με πλειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, έχει λειτουργήσει ως «πλυντήριο» αθωωτικών αποφάσεων με στόχο να διασώσει σε αρκετές περιπτώσεις επίορκους υπαλλήλους από τον κίνδυνο να τεθούν σε αργία.

ΣΧΕΔΙΟ
Σφίγγει ο κλοιός για τρεις κατηγορίες

Σχέδιο για τον εντοπισμό των επίορκων, καθώς και για την αναζήτηση σοβαρών πειθαρχικών υποθέσεων που τιμωρούνται με αργία ακόμα και με απόλυση διαμορφώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να απομακρύνει από τις δημόσιες υπηρεσίες τους υπαλλήλους που έχουν διαπράξει σημαντικά αδικήματα. Συγκεκριμένα, μετά τις εντολές του πρωθυπουργού να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απομάκρυνσης των επίορκων μέχρι τον Ιούνιο, το υπουργείο σφίγγει τον κλοιό σε τρεις κατηγορίες υπαλλήλων:

  • Για όσους υπαλλήλους υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων και δεν έχουν κοινοποιηθεί ή κρύβονται από τα πειθαρχικά συμβούλια, που σύμφωνα με το νέο πειθαρχικό δίκαιο πρέπει να τους θέσουν σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας. Πρόσφατα ξεκίνησε αλληλογραφία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να κοινοποιούνται στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.
  • Οι «κοπανατζήδες», δηλαδή οι υπάλληλοι που για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν «εξαφανιστεί» από τις υπηρεσίες τους. Η αδικαιολόγητη απουσία αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα και ειδική ομάδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα ασχοληθεί με την έρευνα νομιμότητας των δικαιολογητικών.
  • Τα πλαστά δικαιολογητικά. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων στο Δημόσιο -εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 5.000- έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά ή πτυχία, με τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις κατελάμβαναν θέσεις ευθύνης.

ΝΙΚΟΣ Β.ΤΣΙΤΣΑΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ