ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5’

Εκβιάζουν οι Βρυξέλλες με σκι-ώδη παιχνίδια

Την ώρα που στην Αθήνα οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τρόικας βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την ευόδωσή τους, στις Βρυξέλλες εκδηλωνόταν ωμός εκβιασμός. Ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ισχυριζόταν ότι τις δύο πλευρές «χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια» και μετέθετε τη συμφωνία για «μετά τις διακοπές του σκι».

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:10, 13/11/2013

Με εκβιαστικά παιχνίδια παρενέβησαν χθες οι Βρυξέλλες σε μία κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης μεταξύ οικονομικού επιτελείου - τρόικας.

Το απόγευμα και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης προέβη σε απαξιωτικές τοποθετήσεις για την Ελλάδα υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Πρόκειται για τον επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος υποστήριξε ότι «μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια» όσον αφορά τη διαβούλευση για το δημοσιονομικό κενό και προδίκασε πως «οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά τις διακοπές του σκι», δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

 

Οπως ήταν φυσικό, οι «ανώνυμες» αυτές δηλώσεις του κ. Βίζερ προκάλεσαν την οργή του κ. Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με την τρόικα εξέφρασε την έντονη δυσφορία του λέγοντας:

«Οποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που γίνονται, να έχει το θάρρος της γνώμης του να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα».

Μάλιστα πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως την ώρα που στις Βρυξέλλες ο κ. Βίζερ έκανε την ενημέρωση στην Αθήνα, οι δύο πλευρές μείωναν τη διαφορά που τους χωρίζει όσον αφορά το κενό.

Πιο αναλυτικά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης αποσαφήνισε ότι νεότερα θα πρέπει να αναμένονται το 2014 σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τόμας Βίζερ
Τόμας Βίζερ

Μάλιστα, δεν θεώρησε καν σκόπιμο να ξεκαθαρίσει αν με τη δήλωσή του για το σκι αναφέρεται στις εορτές των Χριστουγέννων ή ακόμη χειρότερα για τις χειμερινές αργίες, που είναι προγραμματισμένες τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε υπολειτουργούν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι τεχνοκράτες ευρωυπάλληλοι εγκαταλείπουν τις Βρυξέλλες με προορισμό διάφορα χιονοδρομικά κέντρα!

Δείχνουν την Αθήνα
Στην Κομισιόν προβάλλουν το επιχείρημα πως η Ελλάδα είναι αυτή που χρονοτριβεί προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και γι’ αυτό δήλωσε πως «μας χωρίζουν μίλια και δισεκατομμύρια».

«Δεν υπάρχει κινητικότητα και τα σημάδια είναι κακά», επεσήμανε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και προειδοποίησε ότι «οι μεγάλες καθυστερήσεις δημιουργούν τελικά και μεγάλα προβλήματα».

Εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, καθώς εκκρεμεί η επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος αν δεν κλείσει, δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2014.

Εκφράζοντας τη δυσφορία του για την «ανώνυμη» τοποθέτηση Βίζερ ο Γ. Στουρνάρας τόνισε: Οποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που γίνονται, να έχει το θάρρος της γνώμης του να το πει με το όνομά του. Δεν μας χωρίζουν μίλια, μας χωρίζουν μέτρα
Εκφράζοντας τη δυσφορία του για την «ανώνυμη» τοποθέτηση Βίζερ ο Γ. Στουρνάρας τόνισε: Οποιος έκανε αυτή τη δήλωση, η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που γίνονται, να έχει το θάρρος τη

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία εν όψει του αυριανού Eurogroup, ενδεχομένως και του επόμενου στις 9 Δεκεμβρίου», ανέφερε. «Δεν βλέπω να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να μπορεί να υπάρξει απόφαση του Eurogroup», τόνισε και πρόσθεσε ότι «από τεχνοκρατικής άποψης δεν υπάρχει πρόβλημα οι αποφάσεις να παραπεμφθούν για τον επόμενο χρόνο, αν και οι ανάγκες σε ρευστότητα κάποια στιγμή θα είναι αισθητές».

Ο αξιωματούχος εξέφρασε, επίσης, δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και διεμήνυσε ότι αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, «απλώς δεν θα υπάρξουν χρήματα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της τρόικας, είπε πως δεν θεωρεί ότι υφίσταται κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αν ρωτήσεις τρεις οικονομολόγους για ένα θέμα, θα λάβεις τέσσερις απόψεις».

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, εκτίμησε ότι η πρώτη συζήτηση επί αυτού του ζητήματος αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του Ιουνίου του 2014.

Εσπασε ο πάγος αλλα παραμένουν οι διαφορές
Στο 1,5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το 2014 εκτιμά τώρα η τρόικα

Ο Κλάους Μαζούχ προσέρχεται στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα. Κυβέρνηση και δανειστές μείωσαν τη διαφορά που τους χωρίζει όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό
Ο Κλάους Μαζούχ προσέρχεται στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα. Κυβέρνηση και δανειστές μείωσαν τη διαφορά που τους χωρίζει όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό

Eριξε χθες τις απαιτήσεις της η τρόικα όσον αφορά το εύρος του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της απογευματινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών εγκατέλειψε την ακραία θέση για κενό ύψους 2,9 δισ. ευρώ και, όπως έλεγε, πηγή του υπουργείου Οικονομικών έπεσε αρκετά κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας προσδιορίζουν πλέον το «άνοιγμα» του επόμενου έτους στην περιοχή του 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι είναι υψηλό.

Ούτε χθες βρέθηκε κοινός τόπος επί του θέματος, οι διαφορές για το εύρος του κενού αλλά και την απόδοση των μέτρων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά παραμένουν και πλέον οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με την επιστροφή της τρόικας και του Γιάννη Στουρνάρα από τις Βρυξέλλες.

Αύριο θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας και μία ημέρα αργότερα ο υπουργός Οικονομικών.

Τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το οικονομικό επιτελείο στέλνουν το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και θέλει να κλείσει τη διαπραγμάτευση το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου.

Διακρίνουν, όμως, ότι η τρόικα καθυστερεί εξαιτίας και των διαφωνιών που έχουν για βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης ΔΝΤ και Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε πως «έσπασε ο πάγος και αρχίζουμε να συγκλίνουμε σε πιο λογικά νούμερα».

Εξήγησε πως ο «πάγος» σχετίζεται με το γεγονός ότι η τρόικα ήρθε στην Αθήνα απαιτώντας αρχικά τη λήψη μέτρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ για το 2014, αλλά «έριξε» τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε πως η τρόικα δεν ζητά τη λήψη «οριζόντιων μέτρων», δηλαδή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, παρά την όποια σύγκλιση, κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς τον χρονικό ορίζοντα για μία συμφωνία.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου σημείωσε πως δεν μπορεί να οριοθετήσει τον χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης.

Υπ. Οικονομικών
Κανονικά ο προϋπολογισμός

Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού του 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου (αποτελεί συνταγματική προθεσμία) θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, βασιζόμενο στις δικές του εκτιμήσεις. «Ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε παράγοντας του υπουργείου. Επίσης θα καταθέσει και το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων.

Βαγγέλης Δεμίρης - Κώστας Τσαχάκης

 

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Τόμας Βίζερ

Ενας τεχνοκράτης ...Ταλιμπάν
Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EuroWorking Group, EWG), ο οποίος από μερικούς χαρακτηρίζεται ως «ντόμπρος» και «φίλος της Ελλάδας» και από άλλους ως «ταλιμπάν τεχνοκράτης», είναι ένας από τους ισχυρότερους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο ρόλος του κ. Βίζερ στην ΕΕ είναι καθοριστικός. Παρόλο που το EWG, του οποίου προεδρεύει, είναι τυπικά ένα «υποβοηθητικό» όργανο, το οποίο προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ουσιαστικά οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.Ολες οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι υπουργοί Οικονομικών στην Ευρωζώνη έχουν προετοιμαστεί και έχουν ελεγχθεί για την τεχνική τους αρτιότητα από την ομάδα του.

Ο 59χρονος Αυστριακός οικονομολόγος, γεννηθείς στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών οικονομικών ζητημάτων. Πριν από τη θέση του στο EWG έχει διατελέσει γενικός διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής και Χρηματαγορών στο αυστριακό υπουργείο Οικονομικών στη Βιέννη, αρμόδιος για τη μακροοικονομική πολιτική, τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις, τη νομοθεσία για τις χρηματαγορές και τις πιστώσεις εξαγωγών.

Προηγουμένως εργάστηκε επί τέσσερα χρόνια ως οικονομολόγος στο EFTA στη Γενεύη, όπου ήταν επίσης υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σε ζητήματα κρατικής βοήθειας, αλλά και ως οικονομολόγος σε τράπεζες της Βιέννης.

Με πτυχίο στην οικονομική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Ινσμπρουκ και μεταπτυχιακό στη θεωρητική και μαθηματική οικονομία από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και το Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών στη Βιέννη αντίστοιχα, ο Βίζερ έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ζητήματα εθνικής και διεθνούς οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ του 2005 και του 2009 διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματαγορών του ΟΟΣΑ και, στη συνέχεια πρόεδρος της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής της ΕΕ από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2011, έχοντας περάσει και από τη θέση του αντιπροέδρου για τέσσερα χρόνια.

Μετά την επανεκλογή του τον Ιανουάριο του 2012, αυτή τη στιγμή διανύει τη δεύτερη θητεία του προέδρου της Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ