ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Ευρω-ομόλογα για τις ευάλωτες οικονομίες»

Ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει τη σύσταση οργανισμού έκδοσης ομολόγων, όχι πλέον εθνικών - κρατικών, αλλά ευρωπαϊκών. Μια ιδέα που απέρριπτε μέχρι χθες η Γερμανία. Κρίσιμη η συνάντηση Σαρκοζί με την Ανγκελα Μέρκελ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:44, 3/2/2009

Τη δημιουργία ενός ευρωομολόγου-θωράκισης των ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης φαίνεται πως προκρίνει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν, χθες, στις Βρυξέλλες ότι στόχος του κ. Σαρκοζί δεν είναι η άμεση δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αναχώματος εναντίον της κρίσης, αλλά η απόσπαση από τους κοινοτικούς εταίρους, και ιδιαίτερα από την αρνητική μέχρι σήμερα Γερμανία, μιας δέσμευσης αρχής σύμφωνα με την οποία, αν η κρίση συνεχιστεί, να συναινέσουν (τότε και μόνο τότε) οι χώρες της Ευρωζώνης στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οργανισμού έκδοσης όχι πλέον εθνικών-κρατικών ομολόγων, αλλά από κοινού ευρωομολόγων.

Κάτι που θα κατένειμε τους κινδύνους μεταξύ όλων των χωρών και θα έκανε την εξυπηρέτησή τους πολύ πιο «φθηνή», αφού τα επιτόκια που θα πληρώνουν οι χώρες θα είναι χαμηλότερα από τα ισχύοντα στη διεθνή αγορά για καθεμία από αυτές. Ενα μέτρο που ευνοεί, έλεγαν οι ίδιες πηγές, τα κράτη με κλονισμένες οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κ.λπ., που θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα απ ό,τι σήμερα.

Λιτότητα
Μια ιδέα που η Γερμανία -σε προεκλογική περίοδο- απέρριπτε μέχρι χθες, προτιμώντας κάθε χώρα-μέλος που κινδυνεύει να βγει από την Ευρωζώνη να δεχτεί τις υποδείξεις των άλλων κοινοτικών εταίρων της για την εφαρμογή ενός δρακόντειου προγράμματος λιτότητας για να βγει μόνη της από την κρίση.

Κρίσιμη, πάντως, θεωρούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές την ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαρκοζί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια της οποίας θα επιχειρήσει να την πείσει όχι για μια επείγουσα, έκτακτη σύγκληση κορυφής του Γιούρογκρουπ αλλά για την υιοθέτηση της αρχής για τη σύσταση, όποτε και αν ποτέ χρειαστεί, αυτού του ευρωπαϊκού οργανισμού για την έκδοση χαμηλότοκων ευρωομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν εμφανίζεται από επιφυλακτική έως και αρνητική στην πληροφορία που δημοσίευσε το Σάββατο η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» για την ιδέα που αποδίδει στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη σύγκληση ενός έκτακτου συμβουλίου κορυφής των 16 χωρών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στη Γερμανία γύρω στις 22 Φεβρουαρίου, με στόχο την αντιμετώπιση της επεκτεινόμενης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης που απειλεί και τις χώρες της Ευρωζώνης.

Απαντώντας χθες σε ερώτησή μας, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Γιοχάνες Λάιντενμπεργκερ, εξήγησε ότι η σύγκληση μιας τέτοιας συνόδου του Γιούρογκρουπ δεν είναι υπόθεση της Κομισιόν αλλά των χωρών-μελών και ότι, απ ό,τι φαίνεται, δεν διαπιστώνεται σήμερα συναίνεση μεταξύ τους για αυτή την έκτακτη σύνοδο.

Βρυξέλλες: Γ. Δαράτος

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ