ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Βαρβάκειος σε ξένα χέρια...

Η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων στα κρεοπωλεία είναι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι γίνονται και ιδιοκτήτες σιγά σιγά...

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 24/12/2007

Σε ξένα χέρια περνά σταδιακά η Βαρβάκειος Αγορά, η αγορά του Δήμου Αθηναίων. Καταναλωτές από αλλότριες φυλές κατακτούν αργά αλλά σταθερά πια την 122 ετών αγορά -αντιστοιχούν στο 20% των πελατών των κρεοπωλών- και την εμπιστεύονται όλο και περισσότερο σε σχέση με τους γηγενείς, τους Αθηναίους, τους Ελληνες. Τα φθηνά κρέατα, τα πολλά μαζεμένα καταστήματα, η ποικιλία, η ακρίβεια αλλά και οι ρομαντικές εικόνες που συνθέτουν οι παραδοσιακές υπαίθριες αγορές αποτελούν τους πόλους έλξης για τους ταλαιπωρημένους μετανάστες.

Η Βαρβάκειος, που ουδέποτε είχε σχέση με τον ομώνυμο χρηματοδότη αλλά βαφτίστηκε έτσι επειδή γειτνίαζε με το Βαρβάκειο Γυμνάσιο, αλλάζει φυσιογνωμία και σε ένα άλλο επίπεδο. Η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων στα κρεοπωλεία είναι οικονομικοί μετανάστες, Αλβανοί, Πακιστανοί κ.λπ. και σιγά σιγά, ακόμη και τα ντόπια παραδοσιακά κρεοπωλεία περνούν στην κατοχή τους. Γίνονται νοικοκυραίοι, προκόβουν ύστερα από πολύχρονη βιοπάλη και αγώνα. Το όραμά τους γίνεται πραγματικότητα. Γίνονται αφεντικά...

Καμαρώνουν...
Και οι δικοί μας οι παραδοσιακοί χασάπηδες, από τη μία καμαρώνουν γιατί οι παραγιοί τους γίνονται συνάδελφοί τους. Ομως, από την άλλη, κουνούν περίλυποι τα κεφάλια τους, αφού τα παιδιά τους, οι γιοι τους, δεν θέλησαν και ούτε επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα των πατεράδων τους, του κρεοπώλη. Πατεράδες που έμαθαν τη δουλειά από τους παππούδες τους, τους μπαρμπάδες τους, εκεί στην οδό Αθηνάς. Αλλά ούτε και οι κόρες τους κάθονται πια στο ταμείο όπως οι μανάδες τους.

Η αγορά των φτωχών είναι εκεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου μόνο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα τη θυμούνται οι τηλεοπτικοί και οι φωτογραφικοί φακοί. Τα καταστήματα, τα οποία τα ανακαλύπτουν οι πολιτικοί και οι δημοτικοί άρχοντες ξαφνικά στις γιορτές κάνοντας σύντομες, μικροκομματικές, περιοδείες, στέλνουν ένα μήνυμα. Θυμίζει τις ιστορίες των Ελλήνων οικονομικών μεταναστών στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Εκεί τότε οι συμπατριώτές μας, όπως και τώρα, εδώ στην πατρίδα, οι Αλβανοί, οι Πακιστανοί, οι Ινδοί, οι Ρουμάνοι, οι Πολωνοί, οι Φιλιππινέζοι, αποταμιεύοντας και στερούμενοι όλων των ανέσεων, προόδευσαν κάνοντας δικά τους μαγαζιά, κατακτώντας ολόκληρες αγορές.

Αυτές είναι οι εικόνες, τις οποίες κατέγραψε το «Εθνος» στο οδοιπορικό του στη Βαρβάκειο Αγορά. Ανάμεσα στις σύγχρονες βιτρίνες - ψυγεία, τις νέες υποδομές, τα ολοκαίνουργια πατώματα, την καινούργια οροφή, ακόμη και τις γιγαντοοθόνες, ανάμεσα στις δυνατές φωνές - τους τελάληδες των «καλών κρεάτων», των χαμηλών τιμών, τους δυνατούς θορύβους από το χτύπημα του μπαλτά στο κατσίκι - τα πειράγματα των κρεοπωλών στις όμορφες γυναικείες παρουσίες, τα αυστηρά βλέμματα των ελεγκτών, τη διερευνητική ματιά των καταναλωτών.

Το «ψαρωμένο» πρόσωπο των νεοεισερχόμενων οικονομικών μεταναστών συναντιέται με εκείνο των... παλιών, που έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία αλλά και με εκείνο των δικών μας χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, που συνεχίζουν να ψωνίζουν για χρόνια και είναι οι έμπειροι.

Οι Ελληνες ιδιοκτήτες, τα αφεντικά, άλλοι λειτουργώντας σαν πατέρες των νέων υπαλλήλων και άλλοι σαν πραγματικά αφεντικά -που δεν αφήνουν ούτε «κιχ» να κάνουν οι εργάτες τους- κοιτάζουν με προβληματισμό και ανασφάλεια την πολυεθνική εισβολή στην αγορά τους.

ΤΗΝ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΦΤΩΧΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ
Εδώ ψωνίζω φθηνά για να ζήσω...

Ερχονται από κάθε μεριά της Αττικής για να ψωνίσουν τα κρέατά τους. Εδώ στη Βαρβάκειο Αγορά, βολεύει ο ηλεκτρικός, το ΜΕΤΡΟ και τα αστικά λεωφορεία. Ανθρωποι μεροκαματιάρηδες, σε μια άγνωστη πατρίδα γι αυτούς και παρόλο που λένε και αναγνωρίζουν ότι είναι φθηνή η αγορά της οδού Αθηνάς, εντούτοις επισημαίνουν ότι δεν τους φτάνουν τα χρήματα που παίρνουν από τη δουλειά τους.

«Ψώνισα τέσσερα κιλά κατσίκι και τρία κοτόπουλα, γιατί γιορτάζουμε όπως κι εσείς τα Χριστούγεννα, και πλήρωσα 45 ευρώ. Μάλιστα το κατσίκι μου φαίνεται για αρνί...», μας λέει ο Αμπντούλ Ραχμάν, 32 χρόνων, με δύο παιδάκια. «Παίρνω 40 ευρώ μεροκάματο. Βαρέλια βάφω, και όπως καταλαβαίνετε μου έφυγαν αμέσως τα χρήματα. Πού να βγεις όταν πρέπει να ψωνίσεις και από το σούπερ μάρκετ και όταν έχεις να πληρώσεις και 330 ευρώ ενοίκιο. Υπάρχει ακρίβεια.

Οταν ήταν οι δραχμές, ήμασταν πιο καλά», συνεχίζει ο Πακιστανός που μένει 12 χρόνια στην Ελλάδα και κατοικεί στο Αιγάλεω: «Ερχομαι εδώ στην αγορά με λεωφορείο. Είναι φθηνότερα σε σχέση με τη γειτονιά μου. Εκεί το κατσίκι έχει 13 ευρώ το κιλό».

Στην οικοδομή, καλουπώνει, αυτή είναι η δουλειά του Ρουμάνου Κωνσταντίν Σολόνκα, που ήλθε με τη γυναίκα και τη μητέρα του να ψωνίσουν στην κρεαταγορά: «Είναι πιο φθηνά εδώ. Τα μεροκάματα που παίρνουμε δεν είναι και τόσο καλά. Εχω και κάτι φίλους που δουλεύουν εδώ, οπότε και έχω εμπιστοσύνη», σημειώνει ο Κωνσταντίν, ο οποίος ψώνισε μπριζόλες, αβγά και λουκάνικα, «θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα», λέει με ένα ζεστό χαμόγελο.

Στη μέση της διαδρομής μας, ανάμεσα στα κρεοπωλεία, συναντήσαμε την Αντζελα και τη Λίνα από την Αλβανία μαζί με το τρίχρονο αγοράκι της πρώτης: «Δουλεύουμε σε ψησταριά. Μένουμε στην Πλατεία Κολιάτσου κι ερχόμαστε εδώ να ψωνίσουμε τα κρέατά μας. Είναι πιο φθηνά».

Βγαίνοντας από την αγορά, βρήκαμε τη Μαργαρίτα από την Πολωνία, μαζί με τα δύο της παιδιά, μένει στην οδό Αχαρνών. Ηταν μέσα στο κρεοπωλείο και εκείνα περίμεναν υπομονετικά απέξω: «Είμαι μόλις τρεις μήνες στην Ελλάδα. Ο άντρας μου δουλεύει. Δεν ξέρω να μιλώ καλά ελληνικά», κατέληξε και μας αποχαιρέτησε με ένα γλυκό χαμόγελο και με μια σακούλα με κρέατα στα χέρια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΕΟΠΩΛΩΝ
«Μόνο 3 οικογένειες συνεχίζουν»

Το προφίλ των οικονομικών μεταναστών - καταναλωτών μάς το σκιαγραφεί ο πρόεδρος των κρεοπωλών στην κεντρική αγορά της οδού Αθηνάς, Κλεάνθης Τσιρώνης. Ο ίδιος βγάζει ένα «αχ» όταν τον ρωτάμε για τις προβλέψεις του σχετικά με το μέλλον των καταστημάτων... «Σε λίγα χρόνια η αγορά θα περάσει στα χέρια των οικονομικών μεταναστών. Θα έχουν την πλειονότητα των καταστημάτων. Δεν μας ακολουθούν τα παιδιά μας στο επάγγελμά μας. Και δεν είναι φαινόμενο που καταγράφεται μόνο εδώ στην κρεαταγορά. Μου θυμίζουν τους Ελληνες όταν μετανάστευαν στο εξωτερικό. Δούλευαν σκληρά, αποταμίευαν και προόδευαν», μας λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών για να προσθέσει: «Στα περίπου 100 κρεοπωλεία που υπάρχουν εδώ, μόλις τρεις οικογένειες συνεχίζουν...».

Στη συζήτηση που κάναμε για τα χαρακτηριστικά του αλλοδαπού καταναλωτή, ο Κλεάνθης Τσιρώνης τόνισε ότι «ήδη οι πελάτες μας αποτελούν το 15% με 20% του συνόλου».

«Ο Αλβανός», αρχίζει να περιγράφει, «έχει γίνει περιωπής καταναλωτής. Δουλεύει πολύ. Κάνει ακόμη και τρεις δουλειές. Και η διαφυγή του είναι στο φαγητό. Τρώει καλά και πολύ κρέας και επιλέγει μόνο ποιοτικό».

ΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΙ
«Ο Ελληνας ιδιοκτήτης δεν είχε διάδοχο...»

Υστερα από 15 χρόνια άγριων συνθηκών επιβίωσης, στυγνής εκμετάλλευσης πολλές φορές, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχθούν γιατί είναι περήφανοι άνθρωποι, οικονομικοί μετανάστες κατάφεραν εκεί στη Βαρβάκειο Αγορά να κάνουν τη δική τους επιχείρηση.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του 40χρονου Αλβανού Μαξίμ Χαζιζάι: «Δούλευα δέκα χρόνια στο κρεοπωλείο του προέδρου του Κλεάνθη Τσιρώνη. Εδώ και πέντε χρόνια έχω το δικό μου χασάπικο», μας λέει καμαρώνοντας δίπλα στη σύζυγό του τη Φατμπάρδα και έχοντας τους τέσσερις υπαλλήλους του σε πλήρη δράση να εξυπηρετούν τους πελάτες. «Εμαθα καλά τη δουλειά, είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Είμαι 15 χρόνια στην Ελλάδα. Δυσκολεύτηκα λίγο με τη γλώσσα. Αλλά όταν έπιασα δουλειά, δούλεψα σκληρά. Είχα κάνει οδηγός σε νταλίκα και ξεφόρτωνα κιόλας», συνεχίζει ο Μαξίμ Χαζιζάι, ο οποίος έχει δύο παιδιά. Το κατάστημα που έχει, όπως μας λέει, «ανήκε σε Ελληνα. Δεν είχε όμως ανθρώπους να τον διαδεχτούν. Δεν ακολουθούσε κανένας τη δουλειά του. Είχα, κάνει αιματηρές οικονομίες και έκανα το άλμα».

Πρώην οικοδόμος
Ο Αντριάν Μπράτσι, επίσης από την Αλβανία, δουλεύει κι αυτός χρόνια στην κρεαταγορά της οδού Αθηνάς: «Μου αρέσει αυτή η δουλειά. Είμαι 17 χρόνια στην Ελλάδα. Δούλευα πρώτα οικοδομή. Δεκατέσσερα χρόνια είμαι εδώ στο κρεοπωλείο. Μένω στα Κάτω Πατήσια. Ερχομαι από τις πεντέμισι το πρωί για δουλειά και σχολάω γύρω στις τέσσερις με τεσσερισήμισι το μεσημέρι, για να πάω στη γυναίκα και τη δίχρονη κόρη μου. Ερχομαι στο κέντρο της Αθήνας με το μηχανάκι μου». Ο Αντριάν μας λέει ότι «υπάρχουν κρεοπώλες που προσλαμβάνουν ξένους για υπαλλήλους, προκειμένου να μιλούν την ίδια γλώσσα με τους συμπατριώτες τους».

Ο ίδιος, όταν τον ρωτήσαμε από πού έρχονται και γιατί έρχονται οι οικονομικοί μετανάστες και ψωνίζουν στη Βαρβάκειο, μας είπε: «Είναι φθηνά. Ο κόσμος περνά ζόρικα. Αγοράζουν πλατάρια κοτόπουλου με 0,39 ευρώ το κιλό. Κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας από την Κινέττα και τη Μαλακάσα».

Κοντά στον Αντριάν, στο ίδιο κρεοπωλείο και ο 23χρονος Πακιστανός Λούρι Μοαμάντ: «Ηλθα το 2003 στην Ελλάδα. Εμενα σε έναν φίλο μου. Μου αρέσει η δουλειά του κρεοπώλη. Έρχονται συμπατριώτες μου και ψωνίζουν από εδώ γιατί είναι φθηνά».

Χρήστος Κολώνας

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ