ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η οικονομία κινείται σε τροχιά επιτήρησης...

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε το έλλειμμα να πάει πάνω από το 3% του ΑΕΠ», δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η λήψη επώδυνων μέτρων καθίσταται αναπόφευκτη.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:52, 3/8/2008

Θερμό φθινόπωρο προμηνύεται για την οικονομία, καθώς και με τη... βούλα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας απομακρύνονται οι στόχοι της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό.

Η επίτευξη και των μόλις πρόσφατα αναθεωρημένων στόχων που έθεσε το υπουργείο Οικονομίας για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας φαίνεται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, και το φθινόπωρο -μαζί με νέους φόρους- έρχεται νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού, αλλά και νέα πιθανή περίοδος επιτήρησης για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα την τακτική εφησυχασμού που είχε υιοθετήσει από την αρχή του έτους και εκφράζει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες την ανησυχία του. Μάλιστα, για την πορεία των τιμών ο υπουργός έκανε έκκληση και στον επιχειρηματικό κόσμο να συμβάλει στη συγκράτησή τους, αλλά και στην αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων που δημιουργούν τις συνθήκες για έξαρση της κερδοσκοπίας.

Εγχώριοι αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη χαμηλώσει τον πήχη της ανάπτυξης ακόμη και στα επίπεδα του 3% για φέτος, διατυπώνοντας παράλληλα ανησυχία για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας κυρίως τον επόμενο χρόνο.

Με ρυθμό ανάπτυξης 3,2%-3,3% στο δεύτερο τρίμηνο και 3,6% στο πρώτο απομακρύνεται η επίτευξη του αναθεωρημένου στόχου για μέσο ρυθμό 3,6% φέτος, καθώς για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο η ανάπτυξη να «τρέξει» με ρυθμούς υψηλότερους του 3,6%.

Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί μετά και τη δημοσιοποίηση εκείνων των μεγεθών της οικονομίας που προδικάζουν «δυσμενείς» εξελίξεις του επόμενους μήνες. Για παράδειγμα, η επιτάχυνση των τιμών στη βιομηχανία τον Ιούνιο είναι σαφής ένδειξη για περαιτέρω ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία.

Η εξέλιξη του τιμαρίθμου στο τελευταίο δίμηνο που κινείται στα επίπεδα του 4,9% καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη ακόμη και του αναθεωρημένου στόχου για μέσο πληθωρισμό 3,5% και πλέον, με τα σημερινά δεδομένα, μία πρόβλεψη της τάξης του 4,3% - 4,5% για το 2008 φαίνεται πιο ρεαλιστική.

Δ.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ 
dkanellis@pegasus.gr

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ