ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2017

Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα από το επόμενο έτος αλλά και συστάσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων τη διετία 2016-2017 περιλαμβάνει η χειμερινή έκθεση της Κομισιόν.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 5/2/2016
Πεπεισμένος εμφανίστηκε ο Π. Μοσκοβισί για τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Πεπεισμένος εμφανίστηκε ο Π. Μοσκοβισί για τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς χθες για το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων, απάντησε: «Προς το παρόν δεν μου έχει μιλήσει κανείς για νέα μέτρα στο πλαίσιο των συναντήσεων που συνεχίζονται με τους επικεφαλής των θεσμών».

Στην έκθεση της Κομισιόν υπογραμμίζεται επίσης αφενός η αξιοσημείωτη αντοχή της ελληνικής οικονομίας μετά την επιβολή των capital controls και την αυξημένη αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, αφετέρου το γεγονός ότι η ύφεση ήταν τελικά πέρυσι λιγότερο σοβαρή απ' ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις των Βρυξελλών, το οικονομικό κλίμα σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο και βελτιώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο. Ως εκ τούτου η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2015, στο 0%. Για φέτος προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7% και για το 2017 ανάπτυξη με ρυθμό 2,7%.

Αναφέρει, ωστόσο, ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Ειδικότερα, τονίζει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για μέτρα αξίας 1,1% του ΑΕΠ (περίπου 2 δισ. ευρώ) που έχουν μεν θεσπιστεί, ωστόσο πρέπει να εξειδικευθούν και να εφαρμοσθούν, ιδιαίτερα όσον αφορά το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, εφόσον υπάρχει σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εκανε επίσης λόγο για «περίπλοκες καταστάσεις» και «προσωπικότητες» που δυσκόλεψαν την περασμένη χρονιά την Ελλάδα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «η νέα κυβέρνηση με την ''εντολή'' με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε ''γενναίες'' αλλά ''αναγκαίες'' μεταρρυθμίσεις».

Κατερίνα Κοσμά

 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ