ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Κόντρα για τη φορολογία στα σκάφη αναψυχής

Κόντρα έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση με αφορμή τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 19/10/2013
Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προτείνει η χρέωση των επαγγελματικών σκαφών να είναι στο μισό της χρέωσης των ιδιωτικών (σκάφη άνω των 12 μέτρων)
Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης προτείνει η χρέωση των επαγγελματικών σκαφών να είναι στο μισό της χρέωσης των ιδιωτικών (σκάφη άνω των 12 μέτρων)

Αντικείμενο της διαμάχης ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας αποτελεί το ύψος του τέλους πλόων που θα κληθούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

Για το μεν υπουργείο Οικονομικών ζητούμενο είναι η εξασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερων άμεσων εσόδων από τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής.

Από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας, υπογραμμίζουν πως η τακτική της υψηλής φορολόγησης έχει αποτύχει παταγωδώς τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αντί να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα μειώνονται τα σκάφη αναψυχής και επισημαίνουν ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να έχει αναπτυξιακή φιλοσοφία.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει προτείνει για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων η χρέωση των επαγγελματικών να είναι στο μισό της χρέωσης των ιδιωτικών σκαφών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι όλες οι χρεώσεις ίδιες.

Οι δύο προτάσεις

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Ναυτιλίας προτείνουν το τέλος πλόων να είναι από το πρώτο μέτρο 100 ευρώ για τα επαγγελματικά σκάφη και 50 ευρώ για τα ιδιωτικά. Το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει η χρέωση να είναι 120 ευρώ για όλους.

Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, υπάρχουν 17.000 σκάφη αναψυχής, τα οποία δημιουργούν 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας και πραγματοποιούν έξοδα της τάξεως των 610 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το ΝΕΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς καταδεικνύει πως με τη δημιουργία ενός κατάλληλου θεσμικού πλαισίου ο αριθμός των σκαφών μπορεί να εκτοξευθεί στις 67.000, συμπαρασύροντας τον αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας στα επίπεδα των 78.000 και τα έξοδα των σκαφών στα 3,6 δισ. ευρώ.

Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, που στόχο έχει τη δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση σκαφών αναψυχής στην ελληνική σημαία, δεν θα υπάρχει διάκριση σκαφών σε ιδιωτικά-επαγγελματικά, αλλά δεν θα μπορούν να νοικιάζονται τα ιδιωτικά σκάφη που δεν έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ (και δεν έχουν εκτελωνιστεί).

Κώστας Νάνος

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ