ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 25 ΔΙΣ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΕΡΥΣΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΣΗ-ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΛΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ

Με αντεπίθεση διαρκείας οι εξαγωγές κέρδισαν το στοίχημα

Η κατάρριψη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- του ρεκόρ αξίας εξαγωγών, πλην των πετρελαιοειδών, δικαίωσε τις εκτιμήσεις για τη δυναμική των ελληνικών προϊόντων.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:59, 5/3

Και αυτό γιατί η διεύρυνση της επίδοσης των 18,36 δισ. του 2015 στα 18,59 δισ. ευρώ πέρυσι, παρά τις έντονες διακυμάνσεις το πρώτο εξάμηνο, κατέστη τελικά εφικτή παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας εξαιτίας και της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2016 διαμορφώθηκε στα 25,11 δισ. ευρώ από 25,48 δισ. το 2015, υποχωρώντας κατά -1,5%, εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών (που αντιστοιχούν στο 30% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας). Να σημειωθεί ότι οι απώλειες του κλάδου των πετρελαιοειδών υπολογίζονται σε 690 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 1,2%
Χωρίς τα πετρελαιοειδή η αύξηση εξαγωγών είναι της τάξης του 1,2% ή κατά 225,5 εκατ. ευρώ, στα 18,59 δισ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Ωστόσο, παρά το ρεκόρ -σύμφωνα με την πρόεδρο του συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη- το κλίμα μεταξύ των Ελλήνων εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει. Και ο λόγος είναι η αβεβαιότητα. «Στην απαρχή της κρίσης», τονίζει η κυρία Σακελλαρίδη, «η συζήτηση αφορούσε τα δίδυμα ελλείμματα της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια όμως και ειδικά φέτος συνεχίζουμε να συζητάμε για τις δίδυμες αβεβαιότητες, ενδογενείς και εξωγενείς, ενώ η πραγματική οικονομία παραμένει δέσμια μίας παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές».

Στο δωδεκάμηνο του 2016 οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,9% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 6,5% προς τις Τρίτες Χώρες, διαμορφώνοντας τη σύνθεση συμμετοχής σε επίπεδα 55,7% υπέρ των κρατών-μελών (έναντι 44,3% των Τρίτων Χωρών).

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,4% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ μειώθηκαν κατά 4,8% προς τις Τρίτες Χώρες, αντανακλώντας σε έναν σημαντικό βαθμό και την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ως αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών ανέρχεται πλέον στο 67,8% (έναντι μόλις 32,2% των Τρίτων Χωρών).

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης του 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 3,6% (με πρόβλεψη για αύξηση 4% το 2018). Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά ότι συνολικά οι εισαγωγές της ΕΕ θα τρέξουν ταχύτερα από ό,τι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά προϊόντα που κατευθύνονται σε υψηλό ποσοστό στις αγορές των κρατών-μελών. Υπενθυμίζεται ότι η επίτευξη ανάλογων ρυθμών αύξησης οδηγεί σε πρόσθετα έσοδα ύψους 1,5% του ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση.

Ανέβηκε η Κύπρος
Σε επίπεδο έτους 2016 η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Κύπρος, ξεπερνώντας την Τουρκία (3η το 2015), ενώ ακολουθούν στις ίδιες θέσεις με την προηγούμενη χρονιά η Βουλγαρία (5η θέση), οι ΗΠΑ (6η) και το Ην. Βασίλειο (7η). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά ο Λίβανος (από 9η θέση το 2015), η Ρουμανία (με άνοδο δύο θέσεων) και η Αίγυπτος (με υποχώρηση κατά δύο θέσεις από το 2015).

Ενδεικτικό ωστόσο του γεγονότος των μακροοικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες εξαγωγείς ότι σε 10 από τις 20 κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα, καταγράφονται αρνητικές επιδόσεις σε σχέση με το 2015.

Στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες εμφανίζονται πλέον (σε σχέση με το 2015) και χώρες όπως το Τουρκμενιστάν (62η θέση), το Αζερμπαϊτζάν (74η), το Κουρασάο (80ή θέση), η Σενεγάλη (83η), η Ανταρκτική (85η), η Κολομβία (91η), η Μαυριτανία (94η), οι Φιλιππίνες (95η), η Συρία (96η), το Μπαχρέιν (97η) και το Λουξεμβούργο (99η).

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
nanos@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ