ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΠΟΣΑ ΕΩΣ 20.000 ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΡΒΙΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Μικροδάνεια-εξπρές με γαλλικό μοντέλο

Δύο ΜΚΟ φέρνουν στην Ελλάδα έναν εναλλακτικό θεσμό χρηματοδότησης

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:59, 25/9/2016 , ενημερώθηκε
Η Μαρία Ελευθεριάδη, εμπνεύστρια και δημιουργός του κέντρου μητρότητας mamama-mothering the mother, για την επέκταση των δραστη­ριο­τήτων της αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών πήρε μικροδάνειο 8.000 ευρώ από τη μη κυβερνητική οργάνωση Action Finance Initiative.
Η Μαρία Ελευθεριάδη, εμπνεύστρια και δημιουργός του κέντρου μητρότητας mamama-mothering the mother, για την επέκταση των δραστη­ριο­τήτων της αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών πήρε μικροδάνειο 8.000

Σε μία περίοδο κατά την οποία η χρηματοδότηση αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα για κάθε νέο επιχειρηματία, ο θεσμός της μικροπίστωσης έχει δώσει λύσεις σε αρκετές μικρές ελληνικές εταιρείες, οι οποίες δεν αφορούν μόνο (και κυρίως) την οικονομική βοήθεια, αλλά γενικότερα τις πολύτιμες συμβουλευτικές υπηρεσίες που δίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού πλάνου.

Σε γενικές γραμμές οι μικροπιστώσεις αφορούν μικρά δάνεια που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ και δίνουν τη δυνατότητα σε ικανούς και άξιους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις -επειδή δεν διαθέτουν κεφάλαιο, περιουσιακά στοιχεία ή εξασφαλίσεις για να μπορούν να δανείζονται από τις τράπεζες- να ξεκινήσουν ή να επεκτείνουν μικρές επιχειρήσεις.

Οι μικροπιστώσεις αποτελούν έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο θεσμό στην Ευρώπη, με διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας σε κάθε χώρα, ενώ εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 500-700 εταιρείες τέτοιου τύπου. Η αρχή έγινε από τη γαλλική Adie, τον Δεκέμβριο του 1988, η οποία σε πρώτη φάση αναπτύχθηκε εξωτραπεζικά, προσελκύοντας στη συνέχεια το ενδιαφέρον των τραπεζών. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει χορηγήσει περίπου 160.000 δάνεια, ενώ, όπως επισημαίνει, παρέχει χορηγήσεις σε 1.000 εταιρείες την εβδομάδα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν και οι άλλες χώρες, από τις οποίες ξεχωρίζουμε το ισπανικό μοντέλο. Αυτό αναπτύχθηκε εσωτερικά από την Caixa με την επωνυμία MicroBank, η οποία μόνο τα τελευταία 8 χρόνια έχει χορηγήσει 428.310 δάνεια συνολικού ύψους 2,366 δισ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν 21.321 νέες θέσεις εργασίας.

Δωρεάν εκπαίδευση

Η Μαρία Ελευθεριάδη (αριστερά) με 8.000 ευρώ έστησε το κέντρο μητρότητας ma­mama-mothering the mother.
Η Μαρία Ελευθεριάδη (αριστερά) με 8.000 ευρώ έστησε το κέντρο μητρότητας ma­mama-mothering the mother.
Στην Ελλάδα το μοντέλο των μικροπιστώσεων το έφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Action Finance Initiative (AFI), η οποία παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ σε ανθρώπους που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα και δεν έχουν πρόσβαση στα αναγκαία κεφάλαια. Παράλληλα βοηθάει και σταθεροποιεί τις νεοσύστατες ή και υφιστάμενες επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη. Πρόκειται για μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και τη γαλλική οργάνωση ADIE, συνεργάζεται και με την AMKE The People's Trust, η οποία, εφόσον έχει εκταμιευτεί το μικροδάνειο, προσφέρει πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδότηση με τη μορφή δωρεάς. Μέσω αυτής της συνεργασίας το τελικό ποσό στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση κανείς φτάνει τις 20.000 ευρώ. Το μηνιαίο επιτόκιο κυμαίνεται κοντά στο 7-7,5%. Το διάστημα αποπληρωμής του μικροδανείου μπορεί να φτάσει τα τέσσερα χρόνια, ενώ δίνεται η δυνατότητα περιόδου χάριτος μέχρι τρεις μήνες (ή μέχρι έξι για την αγροτική παραγωγή).

Επίσης εντός του φθινοπώρου αναμένεται να πάρει... σάρκα και οστά ο μετασχηματισμός του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια, σε Αναπτυξιακή Τράπεζα. Θα δημιουργηθούν τρία ταμεία που θα βρίσκονται υπό τη «σκέπη» της νέας τράπεζας, το πρώτο εκ των οποίων θα είναι το Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα παρέχει καλύψεις και πόρους για την παροχή από τις τράπεζες μικρών δανείων ύψους 10.000, ίσως και 25.000 ευρώ.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

44 νέοι επιχειρηματίες μοιράστηκαν 335.000€

Τα μισά περίπου μπίζνες πλαν που έχει χρηματοδοτήσει η Action Finance Initiative «τρέχουν» πρώην άνεργοι, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 95 θέσεις εργασίας

Ο θεσμός της μικροπίστωσης αναπτύσσεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά καθιστούν ελκυστική κάθε εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης εκτός του τραπεζικού κλάδου.

Επίσης και ο φούρνος «Mr. Baker» του Νεκτάριου στο Σύνταγμα έχει χρηματοδοτηθεί από την AFI.

<p>Επίσης και ο φούρνος «Mr. Baker» του Νεκτάριου στο Σύνταγμα έχει χρηματοδοτηθεί από την AFI.</p>

Η AFI έχει ήδη εγκρίνει τα επιχειρηματικά σχέδια 52 νέων ή υφιστάμενων εταιρειών και έχει εκταμιεύσει ήδη τις χρηματοδοτήσεις για τις 44 εξ αυτών. Η συνολική χρηματοδότηση όλων των επιχειρηματικών εγχειρημάτων ξεπέρασε τα 355.000 ευρώ, εκ των οποίων το 40% αφορά σε επενδυτικά κεφάλαια και το υπόλοιπο σε κεφάλαιο κίνησης. Τα ποσά που αποτελούν το αποθεματικό του Οργανισμού παρέχονται από ιδιώτες-δωρητές στην Ελλάδα και τη διασπορά με ανιδιοτελή σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Δωρητές επίσης της πρωτοβουλίας αποτέλεσαν ιδρύματα, όπως το Trafigura Foundation, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Solidarity Now.

Η ΑFI συνεργάζεται με τη Eurobank και με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, μέσω των οποίων εκταμιεύονται τα δάνεια, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει να δανειοδοτεί και να εκταμιεύει χρήματα μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δεν αποτελεί επίσημο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η υποστήριξη αυτών των εταιρειών συνέβαλε στη διατήρηση και δημιουργία πάνω από 95 νέων θέσεων εργασίας, ενώ:

• Το 43% των εγκεκριμένων επιχειρήσεων «διοικούνται» από πρώην ανέργους.

• Ενα στα δύο εγκεκριμένα εγχειρήματα αφορά την ίδρυση νέας επιχείρησης.

• Ενας στους τέσσερις επιχειρηματίες είναι νέοι κάτω των 30 ετών.

• 45% των επιχειρηματικών είναι γυναίκες.

• 34% των εταιρειών έχουν κάποια εξαγωγική δραστηριότητα.

• Το μέσο προφίλ του επιχειρηματία που έχει υποστηρίξει η AFI είναι 37 ετών και χρηματοδοτείται με το ποσό των 8.100 ευρώ για ένα δάνειο με αποπληρωμή στα 3,5 χρόνια, ενώ προς το παρόν η γεωγραφική κάλυψη της χρηματοδότησης εκτείνεται έως και τα όρια του Νομού Αττικής.

«Οταν εμπιστεύεσαι και υποστηρίζεις κάποιον, για τον οποίο είσαι η τελευταία του ελπίδα, θα σου το ανταποδώσει. Οι επιχειρηματίες που υποστηρίζουμε θα μοιραστούν τη χαρά τους, την πρόοδό τους σαν να είσαι μέλος της οικογένειάς τους», λέει η Αναστασία Τσίλογλου, γενική διευθύντρια της AFI.
«Οταν εμπιστεύεσαι και υποστηρίζεις κάποιον, για τον οποίο είσαι η τελευταία του ελπίδα, θα σου το ανταποδώσει. Οι επιχειρηματίες που υποστηρίζουμε θα μοιραστούν τη χαρά τους, την πρόοδό τους σαν να ε

«Η AFI είναι ένας οργανισμός που βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δράσεών της και εμπιστεύεται τις ικανότητές του, τα ταλέντα, τα όνειρα που έχει ο καθένας. Είναι ένας οργανισμός που οραματίζεται να βοηθάει νέους κι υφιστάμενους επιχειρηματίες, άνεργους, υποαπασχολούμενους, ανθρώπους που έχουν αποκλειστεί από την εργασία και το επιχειρείν», μας εξηγεί η Αναστασία Τσίλογλου, γενική διευθύντρια της AFI,

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του The People's Trust, Πολ Κίντνερ, δηλώνει στην «Οικονομία» ότι «ο οργανισμός μας απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όλων των κλάδων, οι οποίες διαθέτουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Θα πρέπει να επισημάνω ότι η διαδικασία της αίτησης είναι απλή γιατί θέλουμε να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες και να μένουν επικεντρωμένοι στον βασικό τους στόχο: τη δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης».

Στην AFI δεν υπάρχουν περιορισμοί στη φύση της δραστηριότητας που θα χρηματοδοτηθεί. Μπορεί να υποστηρίξει επιχειρηματικά έργα από τον τομέα της μόδας μέχρι εξαγωγές μελιού, από ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι εκτροφή σαλιγκαριών, από μικροεμπόρους σε λαϊκές αγορές μέχρι κομμωτήρια, από οινοποιεία έως εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Πέραν της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, παρέχει δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη τόσο πριν όσο και μετά την εκταμίευση. Μια μέση ιδέα για να καταλήξει σε φάκελο χρηματοδότησης απαιτεί 6-20 ώρες εκπαίδευσης.

Αυτή η εκπαίδευση μπορεί να συμπεριλαμβάνει αρχές οικονομικού προγραμματισμού, ανάλυση απαιτήσεων για να ιδρύσει κάποιος την επιχείρησή του, σχεδιασμό τριετούς επιχειρησιακού πλάνου, σεμινάριο για πωλήσεις και μάρκετινγκ. Μετά την έγκριση της μικροπίστωσης, σε διάστημα λίγων εβδομάδων ανάλογα με την ετοιμότητα του ενδιαφερόμενου, η AFI παρέχει μέντορες σε κάθε project που το ακολουθούν με συχνές συναντήσεις μέχρι την τελική αποπληρωμή του δανείου.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος εμπορεύεται ηλεκτρικά ποδήλατα
Ο Κώστας Γιαννόπουλος εμπορεύεται ηλεκτρικά ποδήλατα

Το ποσό της χρηματοδότησης μπορεί να αφορά επενδυτικό κεφάλαιο ή κεφάλαιο κίνησης και να μην ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ, σε συνδυασμό δωρεάς και μικροδανείου.

Μαρία Ελευθεριάδη
Οι τράπεζες μου ζητούσαν προσημείωση ακινήτου

Η Μαρία Ελευθεριάδη είναι η εμπνεύστρια και δημιουργός του κέντρου μητρότητας mamama-mothering the mother, στη Νέα Σμύρνη. Μέσα από τις διαφορετικές εμπειρίες που απέκτησε η ίδια από τους τοκετούς των δικών της παιδιών θέλησε να φτιάξει «μια θερμοκοιτίδα» για εγκύους, μητέρες με βρέφη και παιδιά, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες και μαθήματα σχετικά με τη μητρότητα, τον φυσικό τοκετό, μαθήματα βρεφικού μασάζ και βρεφικής και νηπιακής γιόγκα και ότι έχει να κάνει και την «τέχνη του οικογενειακού ευ ζην». Η Μαρία για να κυνηγήσει το όνειρό της άλλαξε πορεία και από την πολυετή καριέρα της στον τραπεζικό τομέα στράφηκε στην επιχειρηματικότητα. Για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, αλλά και τη βελτίωση των υπηρεσιών, μία φίλη της της σύστησε την AFI από την οποία πήρε μικροδάνειο 8.000 ευρώ, καθώς σε όσες τράπεζες πήγε, της ζητούσαν προσημείωση των ακινήτων της. Μεγάλο βάρος έδωσε στη διαφημιστική προβολή της εταιρείας της.

ΧΛΟΗ ΚΟΡΟΜΗΛΑ - ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΝΤΑ
Η καθοδήγηση ήταν πιο πολύτιμη και από τα χρήματα

Η Χλόη Κορομηλά και η Αιμιλία Κάντα ίδρυσαν το 2014 την Femme Fanatique η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την παραγωγή και τη λιανική διάθεση υποδημάτων για τανγκό, για νύφες και άλλα είδη, συνδυάζοντας ποιοτικά υλικά και ειδικά μελετημένους πάτους. «Η είσοδός μας στον τομέα της χονδρικής έφερε ανάγκες σε επενδύσεις τεχνικού εξοπλισμoύ αναφορικά με την παραγωγή και τη νομική κατοχύρωση (κατοχύρωση λογοτύπου για διεθνή χρήση, δημιουργία συμβολαίων χονδρικής)», σημειώνει η Χλόη Κορομηλά η οποία έμαθε για την Action Finance Initiative μέσω του Facebook. Η ομάδα της AFI σε συνδυασμό με έναν έμπειρο σύμβουλο σχεδίασαν τριετές business plan και cash flow, ενώ με την παροχή πρόσβασης σε χρηματοδότηση (της τάξης των 10.000 ευρώ) έγινε άμεσα δυνατή η πραγματοποίηση των απαραίτητων βημάτων για την οργάνωση του δικτύου της χονδρικής. Η Χλόη στάθηκε πολύ στις τακτικές συναντήσεις που έχει με τον μέντορα της AFI (σε μηνιαία βάση), ο οποίος τις έχει βοηθήσει περισσότερο ακόμη και από τα χρήματα της χρηματοδότησης, προωθώντας ακόμη και την εξωστρέφεια της εταιρείας.

Η Μαρία Σιγαλού αναπτύσ­σει βρεφικά περιβάλλοντα
Η Μαρία Σιγαλού αναπτύσ­σει βρεφικά περιβάλλοντα

ΜΑΡΙΑ ΣΙΓΑΛΟΥ
Μέσα σε μία τριετία ο τζίρος τριπλασιάστηκε

Η Μαρία Σιγαλού, μαμά 4 παιδιών, συνδύασε την εμπειρία της ως αρχιτέκτονας με τη μοντεσοριανή φιλοσοφία και το αποτέλεσμα τη δικαίωσε. Τα προϊόντα ήταν «στημένα», το όραμα υπήρχε? έλειπε το αρχικό κεφάλαιο που θα βοηθούσε την επιχείρησή της, την Ithmos Kids, με αντικείμενο την ανάπτυξη βρεφικού περιβάλλοντος, να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα. Οπως ανέφερε στην «Οικονομία», «έπεσα στην περίοδο των capital controls όπου οι τράπεζες ζητούσαν πολλές εγγυήσεις για να μας δώσουν χρήματα και με υψηλά επιτόκια. Μέσω μιας οργάνωσης που προωθεί τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ενημερώθηκα για την ύπαρξη της AFI. Πολύ σύντομα κατάφερα να πάρω δάνειο 10.000 με επιτόκιο γύρω στο 7% και τρίμηνη περίοδο χάριτος. Η ταυτόχρονη συμβουλευτική υποστήριξη για την ανάπτυξη της επιχείρησης έθεσε γερές βάσεις, με αποτέλεσμα μέσα σε έναν χρόνο ο τζίρος μας να τριπλασιαστεί».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
5.000 ευρώ ήταν αρκετά για να «ξεμπλοκάρω»

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, ιδρυτής της So­lebike, μέσω της Action Finance Initiative πέτυχε την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας του. «Χάρη στην οικονομική ενίσχυση των 5.000 ευρώ κατορθώσαμε να πάρουμε μία αντιπροσωπεία στην Ελλάδα ηλεκτρικών ποδηλάτων. Είχαμε μία επιχείρηση ενοικίασης και περιηγήσεων ηλεκτρικών ποδηλάτων, ωστόσο χρειαζόμασταν μία μεγαλύτερη προμήθεια για να καλύψω την αυξημένη ζήτηση. Είχαμε εγκλωβιστεί με τις συστημικές τράπεζες και παρά την καινοτόμα ιδέα μας δεν μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δανειοδοτήσει. Η AFI μας ξεμπλόκαρε και τώρα προχωράμε, γινόμαστε αναγνωρίσιμοι στην αγορά, έχουμε αναπτυχθεί σε διάφορα τουριστικά sites», σημειώνει ο Κώστας Γιαννόπουλος.

Η Χλόη Κορομηλά και η Αιμιλία Κάντα με 10.000 οργάνωσαν το δίκτυο χονδρικής της Femme Fanatique.
Η Χλόη Κορομηλά και η Αιμιλία Κάντα με 10.000 οργάνωσαν το δίκτυο χονδρικής της Femme Fanatique.

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Ανοιξα και δεύτερο κατάστημα στο Σύνταγμα

O Νεκτάριος, ιδιοκτήτης και «φούρναρης» του Mr. Baker, κατάφερε να υλοποιήσει το όραμά του. Η επιτυχία της κεντρικής επιχείρησης στην πλατεία Μαβίλη έφερε νέα σχέδια για δημιουργία του πρώτου υποκαταστήματος. Η έλλειψη του απαραίτητου κεφαλαίου, όμως, έθετε εμπόδιο στην υλοποίηση του επιχειρησιακού πλάνου για την περαιτέρω ανάπτυξη. Η AFI έδωσε τη λύση, εξασφάλισε πρόσβαση σε χρηματοδότηση ύψους 10.000 ευρώ και o Νεκτάριος έβαλε το κλειδί στο νέο του μαγαζί στο Σύνταγμα.

The People's Trust
Το πλάνο για 100 δωρεές μέσα σε 12 μήνες

Ο ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος μη κερδοσκοπικός οργανισμός The People's Trust, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάιο, παρέχει πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση έως 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση με τη μορφή δωρεάς.

Η δωρεά συνδυάζεται με την παροχή μικροδανείου μέσω της συνεργασίας του οργανισμού με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αction Finance Initiative (AFI). Στόχος του οργανισμού είναι να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού The People's Trust, Πολ Κίντνερ, δηλώνει στην «Οικονομία» ότι «στόχος μας είναι να χρηματοδο­τή­σουμε έως και 100 επιχειρήσεις κατά τον επόμενο χρόνο. Ο οργανισμός μας απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχει­ρήσεις, όλων των κλάδων, οι οποίες διαθέτουν ένα βιώ­σιμο επιχειρηματικό σχέδιο».
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού The People's Trust, Πολ Κίντνερ, δηλώνει στην «Οικονομία» ότι «στόχος μας είναι να χρηματοδο­τή­σουμε έως και 100 επιχειρήσεις κατά τον επόμενο χρόνο. Ο οργανισμός

Το The People’s Trust υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης, ενώ ο βασικότερος δωρητής είναι η οικογένεια του Αθανασίου Λασκαρίδη. Στόχος της ομάδας που «τρέχει» το The People’s Trust είναι κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας του να παρέχει χρηματοδότηση σε τουλάχιστον 100 νέους επιχειρηματίες.

Το The People’s Trust, σε συνεργασία με ένα εκτεταμένο δίκτυο οργανισμών και εθελοντών, παρέχει στους επιχειρηματίες ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως είναι η διαμόρφωση επιχειρηματικού σχεδίου (Business plan), επιχειρηματική καθοδήγηση (Coaching), συμβουλευτική υποστήριξη (Mentoring), εκπαίδευση και κατάρτιση, πρόσβαση σε επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες και διασύνδεση με φορείς, άλλες επιχειρήσεις και παράγοντες στον χώρο του επιχειρείν.

Η διαδικασία της μικροχρηματοδότησης μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 εβδομάδες (εξαρτάται από το επίπεδο προετοιμασίας της επιχειρηματικής ιδέας). Η ομάδα επικοινωνεί με τον υποψήφιο δανειολήπτη εντός δύο εβδομάδων από την παραλαβή της αίτησης για να κανονιστεί μια πρώτη συνάντηση, έπειτα από την οποία θα ορίζεται από κοινού ένα χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χ. ΓΚΙΚΑΣ - Θ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ