ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 32°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μίνι σύνοδος για τον ρόλο του ΔΝΤ και το χρέος

Σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταφέρεται το ελληνικό ζήτημα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή συναντώνται στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας με στελέχη του ΔΝΤ για την Ελλάδα. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 23/11/2016

Στο τραπέζι βρίσκεται ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς εδώ και μήνες, παρασκηνιακά, αναζητείται συμβιβασμός για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή του Ταμείου, όπως άλλωστε θέλει ο Β. Σόιμπλε. Το Ταμείο θεωρεί μη ρεαλιστική τη διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ επί σειρά ετών χωρίς πρόσθετα μέτρα, και ζητά η Ευρωζώνη να εξαγγείλει, τώρα, και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, ακόμη και εάν εφαρμοστούν από το 2018 και μετά.

Στη νέα συνεδρίαση της ομάδας των ισχυρών του Eurogroup, που έχει καθιερωθεί ως «Washington Group», πληροφορίες αναφέρουν πως θα εμπλακούν στελέχη και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), την ΕΚΤ και την Κομισιόν, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για μια συνολική συμφωνία.

Τη συνάντηση στο Βερολίνο αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» αναφέροντας, όπως μετέδωσε το Reuters, πως οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας σχεδιάζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του ΔΝΤ για να συζητήσουν το χρέος.

Ο σχεδιασμός για τη συνάντηση της Παρασκευής έρχεται λίγο πριν από το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου και λίγο μετά την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, όπου καταγράφηκε πρόοδος αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συμφωνία ως τις 5 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει άλλο εναλλακτικό πλάνο.

Πρόβλεψη

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Μαζί με τους συναδέλφους τους της ομάδας των ισχυρών του Eurogroup θα έχουν συνομιλίες στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε. Μαζί με τους συναδέλφους τους της ομάδας των ισχυρών του Eurogroup θα έχουν συνομιλίες στο Βερολίνο για το ελληνικό ζ
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος, προβλέποντας πως «υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου». Υπογράμμισε πως χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Επανέλαβε όμως πως η επιθυμία της Αθήνας για συμφωνία δεν σημαίνει συναίνεση σε νέα μέτρα λιτότητας, ούτε και υποχώρηση αρχών σε βασικά ζητήματα, όπως τα εργασιακά. Ζήτησε δε από το ΔΝΤ να μη βάλει εμπόδια και «να έχει το θάρρος της γνώμης του» καλώντας το να πει αν θεωρεί τα πλεονάσματα υψηλά και τα νέα μέτρα λιτότητας προβληματικά.

Θεσμοί και κυβέρνηση παρέπεμψαν τα τρία μεγάλα «αγκάθια», δηλαδή το εργασιακό, τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017 - 2020 και ενεργειακά ζητήματα, στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις που συνεχίζονται, με στόχο τη σύγκλιση όλων των πλευρών. Πρώτο ορόσημο είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου.

Το EWG, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, «θα αξιολογήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» ενώ οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες μέρες. Η κ. Μπράιτχαρτ, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, εξήγησε πως αποστολή του Eurogroup του Δεκεμβρίου είναι να αξιολογήσει τα αποτελέσματα, χωρίς όμως να δεσμεύεται για το κλείσιμο της συμφωνίας. Πρέπει να σημειωθεί πως το εάν θα επιστρέψουν ή όχι οι θεσμοί στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση που θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Η κόντρα ΔΝΤ - Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει, αλλά η πρόοδος που έγινε είναι καλή, στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, υποστήριζαν χθες δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο MNI. Οπως ανέφεραν, εξετάζονται φιλόδοξες προτάσεις για βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος και εκτιμάται πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελάφρυνση 32-36 δισ. ευρώ, εκτιμούσαν πως η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει και ένα Plan B εάν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ, ενώ σημείωναν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις για να υπάρξει εγκαίρως συμφωνία.

 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ