ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
23 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 21°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

O σερραίος «Δρομέας» κατέκτησε και τον... γερμανικό στρατό

Σε έναν κλάδο, όπως είναι αυτός του επίπλου, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα από την ύφεση της εγχώριας οικονομίας τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια ελληνική εταιρεία η οποία καταφέρνει και πηγαίνει-κόντρα στο ρεύμα.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 16/12/2012
Mετά από διεθνή διαγωνισμό η «Δρομέας» θα προμηθεύσει με ειδικές αρχειοθήκες αξίας 500.000 ευρώ τον γερμανικό στρατό.

Mετά από διεθνή διαγωνισμό η «Δρομέας» θα προμηθεύσει με ειδικές αρχειοθήκες αξίας 500.000 ευρώ τον γερμανικό στρατό.

Ο λόγος για τη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία «Δρομέας», εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανέλαβε έργο στον... γερμανικό στρατό! Ειδικότερα, επικράτησε σε διεθνή διαγωνισμό της Διεύθυνσης Προμηθειών του Γερμανικού Στρατού, ο οποίος αφορούσε στην προμήθεια ειδικών αρχειοθηκών (ερμαρίων) συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα έπιπλα ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές της ΕΕ και παράγονται εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της «Δρομέας» στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών. Η αξιολόγηση έγινε με βάση την εργονομική και λειτουργική αρτιότητα, την αντοχή, την αισθητική των ειδών, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη διεθνείς πιστοποιήσεις των πρώτων υλών, των διαδικασιών παραγωγής και των τελικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Δρομέας» είναι από το 2009 αποκλειστικός προμηθευτής επίπλων γραφείου των υπηρεσιών της ΕΕ. Επίσης, το 2011 ανέλαβε να εξοπλίσει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του CERN (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας) στη Γενεύη της Ελβετίας, με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες, ενώ από πέρυσι είναι επίσημος προμηθευτής χυτοπρεσαριστών εξαρτημάτων αλουμινίου της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.

Η στρατηγική
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Δρομέας» Αθανάσιος Παπαπαναγιώτου αναφέρει στην «Οικονομία» ότι «η ανάληψη τόσο σημαντικών έργων από την εταιρεία μας οφείλεται στη στρατηγική μας αλλά και στις επενδύσεις που έχουμε προχωρήσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει κεφάλαια άνω των 40 εκατ. ευρώ σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό».

Δεν είναι τυχαίο ότι η «Δρομέας» από πλευράς τεχνολογίας και υποδομής θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία επίπλων γραφείου στην Ελλάδα και μία από τις καλύτερα οργανωμένες εταιρείες στην Ευρώπη. Οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις ανέρχονται στα 55.000 τετραγωνικά μέτρα επί γηπέδων 130.000 τ.μ. Παράγει 35.000 κωδικούς-προϊόντα. Ο σχεδιασμός των προϊόντων της γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες της εταιρείας, αλλά και με συνεργασίες εξωτερικών σχεδιαστών με διεθνή αναγνώριση. Κατέχει πλήθος πιστοποιητικών για τις διαδικασίες παραγωγής, καθώς και αρκετές διακρίσεις και βραβεία για τα προϊόντα της.


Το 2011 η «Δρομέας» εξόπλισε με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας.
 Το 2011 η «Δρομέας» εξόπλισε με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας.

Το δίκτυο πωλήσεων περιλαμβάνει 34 επώνυμα καταστήματα στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Εξάγει ολοκληρωμένα προϊόντα και εξαρτήματα σε Μ. Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Αυστραλία, Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Αίγυπτο, Κύπρο, Ρωσία, Βουλγαρία και Αλβανία.

«Οταν το 1979 ξεκίνησε το πρώτο εργοστάσιο του ''Δρομέα'' στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών είναι σίγουρο ότι είχαμε μεγάλα όνειρα», θυμάται ο κ. Παπαπαναγιώτου, ο οποίος προσθέτει: «κανείς δεν θα μπορούσε όμως να φανταστεί ότι από αυτήν τη γωνιά της μακεδονικής γης θα τροφοδοτείται με έπιπλα κάποια στιγμή το σύνολο των υπηρεσιών της ΕΕ. Δεν ήταν εύκολα χρόνια, ούτε η επιτυχία ήρθε τυχαία. Ηρθε σαν προϊόν συντονισμένης προσπάθειας των ανθρώπων του ''Δρομέα'', συνεχών επενδύσεων και προσήλωσης στους τρεις αδιαπραγμάτευτους στόχους μας: Ποιότητα, συνέπεια και υψηλή προστιθέμενη αξία μέσα από την καθετοποίηση της παραγωγής. Αυτά είναι τα μυστικά της επιτυχίας μας».

Η εξωστρέφεια και η αναζήτηση νέων έργων εκτός Ελλάδας θα συνεχίσει να αποτελεί βασική στρατηγική της «Δρομέας», όσο διαρκεί η κρίση στη χώρα, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πτώση του τζίρου στον κλάδο κατά 80% (σε σχέση με τα επίπεδα του 2008). Ο επικεφαλής του ομίλου τονίζει με έμφαση ότι «οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να? αφυπνιστούν, να αλλάξουν ρότα και να δουν τι γίνεται στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Δεν ζητάμε καν στήριξη των εξαγωγών, απλά να? διώξουν τα εμπόδια που φρενάρουν κάθε επενδυτική προσπάθεια».

Η πορεία της εταιρείας
Το 1979 ξεκίνησε μαραθώνιο επιτυχιών

Η «Δρομέας» ιδρύθηκε το 1979 έχοντας σαν κύριο αντικείμενο την παραγωγή τροχόσπιτων. Την περίοδο 1985-1987, η εταιρεία, η οποία εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Σερρών, πραγματοποιεί νέα επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ ξεκινά την παραγωγή γραφείου για εργασιακούς χώρους.

Από τα έργα τα οποία έχει αναλάβει στη δεκαετία 1989-1998 ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η επίπλωση όλων των εμπορικών καταστημάτων του ΟΤΕ συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ, η υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία PROVENTA της Ελβετίας για την άδεια παραγωγής σειράς καθισμάτων και η επίπλωση όλων των ΔΟΥ και των Τελωνείων της χώρας με ειδικά έπιπλα αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο
Το 2000 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έτος κατά το οποίο επιπλώνει όλους τους σταθμούς του Αττικό Μετρό με καθίσματα αναμονής, καθώς και τα καταστήματα της Τράπεζας Eurobank με έπιπλα εταιρικής ταυτότητας. Το 2004 αναλαμβάνει την επίπλωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων διαμονής αθλητών και δημοσιογράφων με έπιπλα αξίας 12,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2007 συνεργάζεται με τη γερμανική DAIMLER για την προμήθεια επίπλων για τις ανάγκες των ευρωπαϊκών εκθέσεων της εταιρείας.

Το 2009 υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της «Δρομέας» για την προμήθεια επίπλων γραφείου όλων των υπηρεσιών της, ύψους 31 εκατ. ευρώ και διάρκειας δύο ετών με δυνατότητα παράτασης 1+1 έτος, ενώ το 2010 ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας της εταιρείας από τη Mercedes (Group Daimler) ως Επισήμου Προμηθευτή χυτοπρεσαριστών εξαρτημάτων αλουμινίου.

Τέλος, το 2011 η «Δρομέα»ς αναλαμβάνει τον εξοπλισμό νέου κτιρίου χωρητικότητας 300 ατόμων στο σύμπλεγμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του CERN στη Γενεύη της Ελβετίας, με γραφεία, ερμάρια και βιβλιοθήκες.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr 

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ