ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΟΛΙΣ ΤΟ 29% ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΧΕΡΙΑ

Ρώσοι και Ουκρανοί στο τιμόνι της Τράπεζας Κύπρου

Αλλαξε χέρια η Τράπεζα Κύπρου. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου βρίσκεται πλέον στα χέρια Ρώσων και Ουκρανών, ενώ οι Κύπριοι κατέχουν μόλις το 29% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 18/8/2013

Μετά τις δραματικές στιγμές που έζησε η Μεγαλόνησος τον περασμένο Μάρτιο, που την έφεραν στην «αγκαλιά» της τρόικας, την έβαλαν σε καθεστώς μνημονιακής πολιτικής και την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων, η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου -που απορρόφησε και το «καλό» κομμάτι της Λαϊκής Τράπεζας, έχει ως εξής:

Το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται περί τα 5 δισ. ευρώ με τους Κύπριους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να κατέχουν το 29%. Οι ξένοι μέτοχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) κατέχουν πλέον το 41%, και τα δικηγορικά γραφεία το 12%. Τα ποσοστά αυτά αθροιστικά φτάνουν στο 82% και το υπόλοιπο 18% το κατέχει η «κακή» Λαϊκή.

Και ξένα funds
Οι ξένοι μέτοχοι είναι κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Ουκρανοί, ενώ ακολουθούν οι Πολωνοί, μέτοχοι από άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και Κινέζοι και Ινδοί.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ενδεχομένως στο 29% των Κύπριων μετόχων να συμπεριλαμβάνονται και ξένοι δικαιούχοι, των οποίων οι μετοχές κρατούνται από εμπιστευματοδόχους του νησιού.

Επίσης, τα δικηγορικά γραφεία που κατέχουν το 12% των μετοχών εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο ρωσικά και ουκρανικά συμφέροντα.

Σημειωτέον ότι ο αριθμός των νέων μετόχων, φυσικών και νομικών προσώπων, ξεπερνά τα 22.000 άτομα (τα στοιχεία αφορούν καταθέτες και όχι λογαριασμούς, δηλαδή ένας καταθέτης μπορεί να διατηρεί περισσότερους του ενός λογαριασμούς).

H «κακή» Λαϊκή
Το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, όπως προαναφέραμε, βρίσκεται στα χέρια της «κακής» Λαϊκής. Και αφορά τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής, οι οποίοι «έχασαν» τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ που διατηρούσαν σε καταθετικούς λογαριασμούς της τράπεζας, μετά το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου.

Η σύνθεση αυτών των καταθετών έχει ως εξής: Κύπριοι 45% (φυσικά και νομικά πρόσωπα), ξένοι 43% (φυσικά και νομικά πρόσωπα), δικηγορικά γραφεία 12%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προς το παρόν αυτοί οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής, οι οποίοι προσεγγίζουν τα 12.000 άτομα, δεν θεωρούνται μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, διότι η Λαϊκή υπάρχει ακόμη ως οντότητα και το 18% των μετοχών ελέγχεται από τη διαχειρίστρια.

Η ΛΑΪΚΗ
Η διάσπαση και το «κούρεμα»

Υπενθυμίζουμε ότι η Λαϊκή Τράπεζα «έσπασε» στα δύο -σε καλή και κακή- στις 2 Απριλίου φέτος. Οι ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή μέχρι 100.000 ευρώ, ανά δικαιούχο, μεταφέρθηκαν μέσω της «καλής» Λαϊκής, στην Τράπεζα Κύπρου, όπως και τα δάνεια. Ομως 12.000 καταθέτες «έχασαν» τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ που διατηρούσαν στη Λαϊκή.

Παράλληλα όσοι διατηρούσαν καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου, είδαν τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ να «κουρεύονται» κατά 47%. Δηλαδή αν ένας λογαριασμός με 2 δικαιούχους, είχε υπόλοιπο 350.000 ευρώ, οι 200.000 ευρώ (ήτοι 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο) διατηρήθηκαν και το υπόλοιπο των 150.000 ευρώ «κουρεύτηκε» κατά 70.500 ευρώ.

Το υπόλοιπο του λογαριασμού των 350.000 ευρώ (με δύο δικαιούχους) διαμορφώθηκε στα 279.500 ευρώ. Αν οι δικαιούχοι ήταν 3, ο λογαριασμός μετά το κούρεμα θα είχε υπόλοιπο 326.500 ευρώ.

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Ζητούν να έχουν λόγο ως μέτοχοι

Στις 10 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η ιστορικότερη, ίσως, γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου. Και ήδη υπάρχουν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκπροσώπηση των μετόχων στο νέο ΔΣ της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η ηγετική ομάδα του Συνδέσμου των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής, έχει ξεκινήσει σειρά επαφών με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, καθώς το 18% ζητά να έχει «τον λόγο και τον ρόλο» που του αναλογεί στο νέο ΔΣ.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, οι εκπρόσωποι διάφορων ομάδων μετόχων θα πρέπει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου να έχουν καταλήξει στα ονόματα των υποψηφίων για το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Επαφές με τον κεντρικό τραπεζίτη είχαν επίσης οι δικηγόροι των πέντε δικηγορικών γραφείων που εκπροσωπούν τους Ρώσους και Ουκρανούς μετόχους, καθώς οι διαχειριστές των ταμείων πρόνοιας της BOCY και της Cyta, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα της εκπροσώπησής τους στο νέο ΔΣ. Αυτά τα ταμεία πρόνοιας κατέχουν το 5,5% και 1,5% των μετοχών, αντίστοιχα.

Ενα από τα σημαντικά ζητήματα που καλείται να ρυθμίσει η εποπτική αρχή μέχρι τις 20 Αυγούστου είναι ο τρόπος εκπροσώπησης των πιστωτών της «κακής» Λαϊκής, που σήμερα εκπροσωπούνται αποκλειστικά από τη διαχειρίστρια που διόρισε η Κεντρική Τράπεζα.

Ανάμεσα στα σενάρια που συζητούνται, ώστε η εκπροσώπηση να ικανοποιεί το 18%, είναι να δημιουργηθεί μια διαχειριστική επιτροπή που να εκπροσωπεί κάποιους πιστωτές. Ωστόσο «αγκάθι» στην όλη διαδικασία είναι ο τρόπος εξασφάλισης αποτελεσματικής εκπροσώπησης των πιστωτών, αφού ο σύνδεσμος των καταθετών εκπροσωπεί μόνο κάποιους από αυτούς.

Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ