ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε 6 μέρες η Βαρβάκειος τζιράρει 19,7 εκ. ευρώ

Η Μεγάλη Εβδομάδα η πιο αποδοτική περίοδος για την αγορά με τα 261 καταστήματα και τους 750 υπαλλήλους. Οι ημερομηνίες-σταθμοί από το 1866 μέχρι σήμερα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:00, 7/4/2007
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ
dchrist@pegasus.gr

«Ανάσταση» έκαναν αυτές τις ημέρες οι καταστηματάρχες στη Βαρβάκειο Αγορά, αφού μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα εκτιμάται ότι έβαλαν στα ταμεία τους 19,7 εκατ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στα 135,8 εκατ. ευρώ που τζιράρουν την υπόλοιπη χρονιά.

Οι 261 καταστηματάρχες - οι οποίοι απασχολούν 750 υπαλλήλους - εκτιμάται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα πούλησαν, σε περισσότερους από 100.000 καταναλωτές, 3.240.000 κιλά κρέας, 48.000 κιλά ψάρια και θαλασσινά και 18.000 κιλά οπωροκηπευτικά.

Οπως επισημαίνουν στην «Οικονομία» οι καταστηματάρχες, «ο κόσμος μάς προτιμά, γιατί προσφέρουμε μια πλούσια γκάμα φρέσκων προϊόντων για κάθε γούστο και βαλάντιο».

Τα προϊόντα που εμπορεύονται είναι κυρίως ελληνικής παραγωγής, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά εισαγόμενα τα οποία πωλούνται σε αρκετά χαμηλές τιμές. Οι καταστηματάρχες προμηθεύονται τα προϊόντα τους σε καθημερινή βάση είτε από την κεντρική αγορά χονδρικών πωλήσεων του Ρέντη είτε κατευθείαν από τους παραγωγούς.Τα καταστήματα της κεντρικής αγοράς ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων, ο οποίος κατόπιν σχετικής δημοπρασίας τα νοικιάζει στους εκάστοτε ενδιαφερόμενους. Το μηνιαίο κόστος των ενοικίων μπορεί να ξεκινά από τα 450 ευρώ για ένα κατάστημα στη λαχαναγορά και να φθάνει τα 2.000 ευρώ για ένα κρεοπωλείο.

Οικογένειες
Με βάση τον άγραφο νόμο της Βαρβακείου, τα περισσότερα καταστήματα νοικιάζονται από τις ίδιες οικογένειες εδώ και πολλά χρόνια. Αναμφισβήτητα η πολύβουη αγορά, όπως πολλοί τη χαρακτηρίζουν, αποτελεί τη μεγαλύτερη και την πιο ιστορική αγορά της Αθήνας.

Για πολλούς καταναλωτές και κυρίως για τους παλιότερους η επίσκεψη στη Βαρβάκειο, εκτός από μια φθηνή λύση για τις αγορές τους, αποτελεί και μια βόλτα...στην Αθήνα τους χθες, όπου η αγορά έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων της πρωτεύουσας. Η λειτουργία της δημοτικής Βαρβακείου Αγοράς ξεκινά το 1886 και παίρνει το όνομά της προς τιμήν του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος πρόσφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για κοινωφελείς σκοπούς.

Μεταφορικά, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η Βαρβάκειος Αγορά είναι φτιαγμένη...από χαβιάρι, αφού ο Ιωάννης Βαρβάκης ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που έκανε εξαγωγές χαβιαριού από την Κασπία Θάλασσα κερδίζοντας πάρα πολλά χρήματα.

Ανοδος και ύφεση
Η κατασκευή της δημοτικής αγοράς, για την οποία δαπανήθηκαν τότε 460.000 δρχ., έμελλε να σηματοδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις στον εμπορικό χάρτη της πρωτεύουσας.

Από το 1886 μέχρι το 1970 η κεντρική αγορά της Αθήνας αποτελούσε τον χώρο όπου οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας έκαναν τα ψώνια τους. Με τη δημιουργία όμως των πρώτων σούπερ μάρκετ τη δεκαετία του 1970 η Βαρβάκειος Αγορά αρχίζει να χάνει την κυριαρχία της.

Το 2004, με αφορμή τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, η Αγορά ανακαινίζεται και γίνεται τουριστικό αξιοθέατο για αρκετούς επισκέπτες. Τη θέση των ακάλυπτων πάγκων στα κρεοπωλεία παίρνουν οι βιτρίνες οι οποίες πληρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες, ενώ στην οροφή της τοποθετούνται επίπεδες τηλεοράσεις.

Η κεντρική αγορά της Αθήνας φημίζεται επίσης για τις ταβέρνες και τα ουζερί που έχει στα στενάκια της, όπου οι επισκέπτες της αγοράς μπορούν να απολαύσουν γευστικούς μεζέδες της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.

ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ
Ολα τα λεφτά

Με 108 καταστήματα στα οποία απασχολούνται 500 εργαζόμενοι κάνει το 90% του τζίρου της Βαρβακείου. Η ποιότητα και οι τιμές ποικίλλουν από κρεοπωλείο σε κρεοπωλείο. Οι κρεοπώλες προμηθεύονται τα κρέατα είτε από την κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη είτε κατευθείαν από τους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των καταστηματαρχών, τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα κρεοπωλεία της Βαρβακείου Αγοράς πουλάνε περίπου 3.240.000 κιλά κρέας βάζοντας στα ταμεία τους 19.500.000 ευρώ.

Τα ενοίκια των κρεοπωλείων είναι υψηλότερα απ’ ό,τι στη λαχαναγορά και την ψαραγορά και κυμαίνονται από 800 έως 2.000 ευρώ τον μήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου το 80% των κρεάτων που πωλούνται είναι ελληνικά και το 20% είναι εισαγόμενα, με εξαίρεση την περίοδο του Πάσχα, όπου η ζήτηση κορυφώνεται με αποτέλεσμα τα μισά κρέατα να είναι εισαγόμενα.

ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ
Αλλοδαπή πελατεία

Στα 43 καταστήματα εργάζονται 120 υπάλληλοι. Κάθε μέρα οι καταστηματάρχες γεμίζουν τους πάγκους τους με φρούτα και λαχανικά που προμηθεύονται από την κεντρική αγορά του Ρέντη. Περίπου 2.000 καταναλωτές επισκέπτονται κάθε μέρα την κεντρική λαχαναγορά, όπως όμως επισημαίνει ο πρόεδρος της κ. Κώστας Μπιλιλής «τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η δουλεία μας. Αρκεί να σας πω ότι το 80% των πελατών μας είναι αλλοδαποί, που θέλουν να κάνουν φθηνές αγορές». Τα ενοίκια των καταστημάτων στη λαχαναγορά είναι φθηνότερα σε σχέση με αυτά της κρεαταγοράς και της ψαραγοράς και κυμαίνονται από 450 έως 1.000 ευρώ.

ΨΑΡΑΓΟΡΑ
Βυθός... 2.000 τ.μ.

Στην κεντρική ψαραγορά της Αθήνας... μεταφέρεται κάθε μέρα ο βυθός της θάλασσας. Σε 2.000 τ.μ. λειτουργούν 110 καταστήματα στα οποία εργάζονται 400 υπάλληλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των θαλασσινών είναι ελληνικά και μόνο το 20% είναι εισαγόμενα. Ιδιαίτερα την άνοιξη όπου τα δίχτυα των ψαράδων είναι γεμάτα, όλα σχεδόν τα ψάρια που πωλούνται στην αγορά είναι ελληνικά.

Η μεγαλύτερη ζήτηση για ψάρια παρατηρείται την περίοδο της Σαρακοστής όπου οι ιχθυέμποροι πραγματοποιούν το 20% των συνολικών τους πωλήσεων. Ειδικότερα, φέτος εκτιμάται ότι πωλήθηκαν 280.000 τόνοι ψάρια και θαλασσινά. Οι πωλήσεις των καταστημάτων παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ανάλογα με τα είδη των προϊόντων που πουλάει το καθένα. Στην πλειονότητά τους πωλούν φθηνά ψάρια, όπως γαύρο, μαρίδα, γόπα και σαρδέλα, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 2 έως 4 ευρώ. Το κόστος του ενοικίου ενός καταστήματος στην ψαραγορά φτάνει κατά μέσο όρο στα 1.100 ευρώ.

Είμαι εδώ 52 χρόνια

Ο κ. Ηρακλής Κασμάς έχει περάσει όλη του σχεδόν τη ζωή στην κεντρική αγορά της Αθήνας. Τα 52 από τα 65 χρόνια της ζωής του τα έχει περάσει μέσα στο μικρό του κρεοπωλείο και είναι από τους ανθρώπους που ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά κάθε τετραγωνικό μέτρο της αγοράς. «Παλιότερα, έρχονταν πελάτες απ’ όλη την Αθήνα και φεύγανε με τις τσάντες γεμάτες κρέατα. Σήμερα, οι περισσότεροι περιορίζουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία», συμπληρώνοντας ότι «αν κάποια μέρα κλείσει η κεντρική αγορά της Αθήνας, θα...πεινάσουν πολλά νοικοκυριά αφού μόνο σε εμάς θα βρουν φθηνά και ποιοτικά Ιροϊόντα».

Περασμένα μεγαλεία

Ο κ. Βασίλης Καστανός είναι ένας από τους παλιότερους καταστηματάρχες της δημοτικής αγοράς. Εχει ένα μαγαζάκι πάνω στην Αθηνάς και κάθε μέρα πουλάει ξηρούς καρπούς. «Φέτος κλείνω 65 χρόνια στο πεζοδρόμιο και έχω πουλήσει τα προϊόντα μου σε χιλιάδες καταναλωτές», μας λέει ο κ. Καστανός, συμπληρώνοντας ότι «η αγορά όσο δεν υπήρχαν σούπερ μάρκετ αποτελούσε το Α και το Ω για όλους τους καταναλωτές». Στα 76 του χρόνια εξυπηρετεί με το ίδιο πάθος και ζήλο τους πελάτες του, όπως τα χρόνια της Κατοχής, όπου η Βαρβάκειος αποτελούσε τη μια και μοναδική αγορά όλων των Αθηναίων.

Στα βήματα του πατέρα

Ο κ. Σπύρος Κοράκης είναι πρόεδρος της ψαραγοράς και στην οικογένειά του ανήκει ένα από τα πιο παλιά καταστήματα. Μια δουλειά που ο ίδιος κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος είχε το κατάστημα στην ψαραγορά από το 1926 και όπως ο ίδιος μας λέει θα αφήσει στα παιδιά του. «Για να δουλέψει κάποιος στην κεντρική ψαραγορά θα πρέπει να έχει μεράκι και όρεξη αφού καθημερινά πρέπει να εξυπηρετεί δεκάδες πελάτες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κοράκης. Εδώ και 40 χρόνια ξυπνάει κάθε μέρα στις 2 το πρωί για να γεμίσει το κατάστημα που έχει στην κεντρική ψαραγορά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΕΤΟΣ
«Παιχνίδια» με τιμές και σφραγίδες

«Εμπόλεμη ζώνη» θύμισε τη Μεγάλη Εβδομάδα η Βαρβάκειος Αγορά, με κρεοπώλες και ελεγκτές της Νομαρχίας Αθηνών... να ανταλλάσσουν πυρά. Αφορμή, οι δυσδιάκριτες και αλλοιωμένες σφραγίδες που έφεραν ορισμένα αμνοερίφια, με τους ελεγκτές να απειλούν με κατασχέσεις.

Οι κρεοπώλες, από την πλευρά τους, έριξαν την ευθύνη στα σφαγεία, υποστηρίζοντας ότι οι σφραγίδες αλλοιώνονται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των κρεάτων. Μάλιστα ως ένδειξη διαμαρτυρίας οι κρεοπώλες έκλεισαν τα φώτα των καταστημάτων τους για περίπου μία ώρα, ζητώντας από τους ελεγκτές να φύγουν από την αγορά.

Οι ελεγκτές της νομαρχίας χρειάστηκαν τη βοήθεια της αστυνομίας, προκειμένου να συνεχίσουν τους ελέγχους κάνοντας συστάσεις στους κρεοπώλες να αναγράφουν με ευδιάκριτα και μεγάλα γράμματα την προέλευση των αμνοεριφίων.

7 έως 12 ευρώ
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τα ντόπια αμνοερίφια πωλούνταν από 7 έως 12 ευρώ το κιλό, ενώ τα εισαγόμενα από 5 έως 7 ευρώ, τιμές αρκετά υψηλές, αφού σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι για τα κυκλώματα των μεσαζόντων τα αρνιά στις γειτονικές χώρες κοστίζουν 2,5 ευρώ, με αποτέλεσμα τα ντόπια είτε να ζητούνται από τους χονδρέμπορους σε χαμηλές τιμές (4 και 5 ευρώ) είτε να εκτοπίζονται από τα «βαπτισμένα» εισαγόμενα αμνοερίφια.

«Ο καταναλωτής αντιμετωπίζει δυστυχώς τον χειρότερο συνδυασμό, ακρίβεια από τη μια πλευρά και μειωμένο πραγματικό εισόδημα από την άλλη», τόνισε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, κ. Χρήστος Παπουτσής, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρβάκειο Αγορά ότι «οι τιμές φέτος βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι».

Υπενθυμίζεται ότι η Βαρβάκειος Αγορά το Μεγάλο Σάββατο λειτουργεί μέχρι τις 7 το απόγευμα -κάποια καταστήματα κλείνουν νωρίτερα εφόσον έχουν ξεπουλήσει-, τα συνοικιακά κρεοπωλεία μέχρι τις 4 το απόγευμα και τα σούπερ μάρκετ μέχρι τις 8 το βράδυ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ