ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «DIE ZEIT»

Χέλμουτ Σμιτ: "Σοβαρές οι πολιτικές συνέπειες μιας πτώχευσης"

Το πολιτικό τίμημα μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν τεράστιο, εκτιμά ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 10:55, 6/10/2011
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ.

Ο Γερμανός πολιτικός δεν θεωρεί καταστροφή μια προσωρινή αδυναμία πληρωμών, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν, βέβαια, «μεγάλη συμφορά, αλλά όχι συμφορά που θα απειλούσε την ύπαρξή τους», σύμφωνα με δηλώσεις του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit». 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, o πρώην καγκελάριος εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης σοβαρότερες από τις οικονομικές θα είναι οι πολιτικές συνέπειες, διότι: «θα δοθεί η εντύπωση πως οι Ευρωπαίοι δεν είναι αλληλέγγυοι και θα συρρικνωθεί η εμπιστοσύνη προς την κοινότητα των 27. Το πολιτικό τίμημα μιας πτώχευσης είναι πολύ υψηλό, γι’ αυτό πρέπει τα κράτη - μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα», ζητώντας να γίνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τόνισε ακόμη μια φορά τη σημασία της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού για την Ευρώπη, ενώ στο ερώτημα τι θα γίνει εάν οι Έλληνες δεν κάνουν τις απαραίτητες προσπάθειες, ο Χέλμουτ Σμιτ είπε: «Οι μέχρι τώρα νουθεσίες, συμβουλές και πομπώδεις διδασκαλίες από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκάλεσαν στους Έλληνες κατάθλιψη. Γι’ αυτό φοβάμαι να κατηγορήσω τους Έλληνες ότι δεν κάνουν αρκετές περικοπές, όπως τους προτείνουν όλοι οι άλλοι. Διότι οι περικοπές είναι η αιτία της κατάθλιψης».

Αναφερόμενος δε στον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης στους πηχυαίους τίτλους του γερμανικού Τύπου που τρομάζουν τον κόσμο.

«Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild Zeitung», δήλωσε.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ