ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ορθή χρήση για τα τσοκ

Μέσα σε μια μέρα μας ήλθαν δύο επιστολές και τρία τηλεφωνήματα σχετικά με τα εναλλασσόμενα τσοκ. Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τα τσοκάκια, γι αυτό καιρός είναι να πάμε πίσω στα βασικά της υπόθεσης

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 10:09, 29/5/2009

Τα πρώτα βιδωτά τσοκάκια πατενταρίστηκαν από έναν Αγγλο οπλουργό το 1865. Η εφεύρεση αγνοήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1950, οπότε η Breda έβγαλε την καραμπίνα ελατηρίου με τα εξωτερικά βιδωτά τσοκάκια. Ακολούθησε η καραμπίνα Armalite που ήταν συνολικά κατασκευασμένη από αλουμίνιο και είχε και αυτή εξωτερικά αλουμινένια τσοκάκια.

Με την άνοδο της καραμπίνας αερίων τα εναλλασσόμενα τσοκ έκαναν μια δυναμική επανεμφάνιση. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά, σχεδόν όλα τα σύγχρονα όπλα προσφέρονται με τσοκάκια. Είναι αποδεδειγμένο ότι η σύσφιξη του στομίου, με όποιον τρόπο και αν αυτή γίνει, θα δώσει αποτελέσματα. Ακόμη και το απλό σφίξιμο των χειλών του στομίου με ένα εργαλείο «χωνί», δίνει συγκέντρωση της τουφεκιάς. Η στένωση του στομίου χρησιμοποιείται στα φτηνά μονόκαννα και, παρά την προχειρότητα της δουλειάς, το βλητικό αποτέλεσμα είναι σωστό.

Η εξελιγμένη κατασκευή έχει καθιερώσει το τσοκ που είναι δουλεμένο σε εργαλειομηχανές και έχει το κωνικό τμήμα που ακολουθείται από παράλληλο με τον άξονα της κάννης. Αυτό το είδος τσοκ είναι σαφώς πιο ακριβό στην κατασκευή, αλλά και πιο εύκολα ρυθμίσιμο στα όπλα με σταθερό τσοκ. Το εναλλασσόμενο τσοκ έχει πάρει πλέον τη μορφή του παραδοσιακού τσοκ. Σήμερα σχεδόν όλα τα τσοκάκια έχουν αυτή τη μορφή.

Εχοντας πλέον εκατομμύρια όπλα με σπείρωμα για τσοκάκια ήταν αναπόφευκτη η γέννηση μιας ολόκληρης βιομηχανίας που προσφέρει τσοκάκια. Σήμερα υπάρχει πληθώρα τσοκ στην αγορά. Οι ειδικευμένες βιομηχανίες τσοκ, όπως η Briley, Colonial, Seminol, Trulock, Teague, και άλλες, προσφέρουν τσοκάκια για κάθε σπείρωμα και κάθε δυνατή χρήση. Σήμερα υπάρχουν ακόμη και τσοκάκια για ειδικευμένα κυνήγια, όπως το κυνήγι αγριόγαλου, παπιών, αλεπούς κλπ.

Σε κάθε τμήμα που εφαρμόζει στην κάννη, το βασικό ζητούμενο αποτελεί το εξάρτημα να είναι ομόκεντρο με την κάννη. Αυτό είναι το πρώτο κριτήριο κατασκευαστικής ποιότητας στα τσοκ. Αν το τσοκ εφαρμόζει στραβά στην κάννη, τότε μπορεί να στείλει τα σκάγια στραβά.

Πλεονεκτήματα...
Το δεύτερο ζητούμενο είναι η σωστή εφαρμογή των εσωτερικών χειλιών του τσοκ στην πατούρα της κάννης. Αν εξέχουν τα χείλη μέσα στην κάννη, τότε θα συγκρατούν κατάλοιπα και πλαστικό. Και τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά ελέγχονται εύκολα με το μικρό μας δάχτυλο όταν βιδωθεί το τσοκ στην κάννη.

Τα υπόλοιπα στοιχεία ποιότητας είναι τα γνωστά που ισχύουν για κάθε μεταλλικό αντικείμενο: λείανση, ακρίβεια κατασκευής, εφαρμογή και φινίρισμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των τσοκ είναι ότι επιτρέπουν την επιλογή της σύσφιξης σε σχέση με τον αυλό. Ετσι, αν έχουμε αυλό 18,4 και θέλουμε ένα αληθινό ΦΟΥΛ τσοκ, τότε επιλέγουμε τσοκάκι με διάμετρο 17,4, που δίνει σύσφιξη ενός χιλιοστού...

Το δεύτερο πλεονέκτημα των τσοκ είναι ότι επιτρέπουν τον συνδυασμό τσοκ, αυλού κάννης και φυσιγγίου, που δίνει την επιθυμητή απόδοση στον πίνακα στην απόσταση που θέλουμε. Αυτό παλιά γινόταν από έναν πολύ ειδικευμένο τεχνίτη που λεγόταν ρυθμιστής καννών. Σήμερα όλοι μπορούμε να γίνουμε ρυθμιστές καννών, χάρη στα τσοκάκια.

Η τάση να... ονοματίζονται τσοκ ανάλογα με το κυνήγι ή το άθλημα, είναι μια μοντέρνα μόδα του μάρκετινγκ. Ονομασίες όπως «τσοκ πάπιας» ή «σπόρτινγκ» μπορεί να λένε κάτι στους αδαείς, ουσιαστικά όμως δεν λένε τίποτε. Το τσοκ μετριέται στον πίνακα και πουθενά αλλού.

Η εξειδίκευση
Πέρα από τα τερτίπια του μάρκετινγκ βέβαια, υπάρχουν μερικά ειδικευμένα τσοκ που ξεφεύγουν από τα κοινά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα τσοκ με τρύπες εκτόνωσης, τσοκ με ελικοειδείς χαράξεις για διασπορά και τσοκ με παράλληλες χαράξεις για μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Πριν από μερικά χρόνια πέρασα ένα τριήμερο εντατικών δοκιμών με αυτά τα περίεργα τσοκ, και μετά από εκατοντάδες βολές έβγαλα κάποια συμπεράσματα.

- Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το τσοκ διασποράς είναι μια μεγάλη πατέντα! Οντως ανοίγει την τουφεκιά σε κοντινές αποστάσεις και μάλιστα βελτιώνει και την κατανομή των σκαγιών.

- Το τσοκ με τις παράλληλες χαράξεις, δεν έκανε... τίποτε το μετρήσιμο στον πίνακα!

- Τα τσοκ με τρύπες που υπόσχονται να μειώσουν το κλώτσημα, δεν το μείωσαν. Η μείωση του κλωτσήματος από οπές εκτόνωσης γίνεται όταν οι οπές είναι πριν το τσοκ. Στα περισσότερα τσοκάκια οι τρύπες είναι λίγα χιλιοστά πριν το τέρμα!

- Το μήκος του τσοκ δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση στον πίνακα.

- Δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ έσω, έσω-έξω και έξω τσοκ.

Οι δοκιμές
Μια έρευνα στο Διαδίκτυο δείχνει ότι ο Ελληνας κυνηγός ακριβοπληρώνει τα τσοκάκια. Τσοκάκια από γνωστούς κατασκευαστές πωλούνται στην Αμερική στα μισά χρήματα από ό,τι στην Ελλάδα.

Στα λιγότερο γνωστά τσοκ υπάρχουν προσφορές από μεγάλα διαδικτυακά καταστήματα με τσοκάκια που αρχίζουν από τα 12 ευρώ, τιμή που στην Ελλάδα δεν βλέπουμε ούτε στα όνειρά μας. Βέβαια στην αγορά από το εξωτερικό υπεισέρχεται το κόστος αποστολής, το κόστος της πιστωτικής κάρτας και ο δασμός. Ολα μαζί ανεβάζουν το κόστος.

Εχοντας υπόψη πως τα περισσότερα σύγχρονα όπλα συνοδεύονται από τρία έως πέντε τσοκ, είναι πιθανό τα εργοστασιακά τσοκάκια να παρέχουν όντως τη λύση. Το μόνο που χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια δοκιμή στον πίνακα για να εξακριβωθεί τι ακριβώς κάνει, ή τι δεν κάνει το τσοκάκι. Αφού κρίνουμε ότι υπάρχει κάποιο κενό στην απόδοση, τότε ενδείκνυται η αγορά ενός τσοκ (που δεν είναι φτηνό εξάρτημα).

Και μια τελευταία παρατήρηση για τα τσοκ. Οπως και τα ρυθμιζόμενα κοντάκι, ο σκοπός των τσοκ είναι να βρούμε τον ιδανικό συνδυασμό τσοκ και φυσιγγίου πριν πάμε κυνήγι. Η αλλαγή τσοκ στο κυνήγι δεν θα κάνει τίποτε για να βελτιώσει την κατάσταση! Ο απόλυτος εφιάλτης στο κυνήγι είναι ένα όπλο με ρυθμιζόμενο κοντάκι, μια τσέπη γεμάτη τσοκάκια και μια ποικιλία τύπων φυσιγγίων. Μην πέσετε στην παγίδα... Βρείτε τον συνδυασμό σας τώρα!

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Τα σύγχρονα τσοκ στοιχίζουν πολύ, αφού για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ποιοτικά υλικά όπως νιτρίδια του τιτανίου ως επίστρωση με στόχο την εσωτερική λείανση, αλλά προπαντός τη μακροζωία τους. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται από τις εταιρείες κατασκευής αμορτισέρ, τροχών αεροσκαφών κλπ. Η σειρά diamonds της Browning έχει διαφορετικό χρωματικό κώδικα ανά τσοκ για άμεση αναγνώριση, ενώ μπορούν να ξεβιδωθούν με το χέρι, χωρίς εργαλεία. Στοιχίζουν 97 ευρώ το ένα.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ