ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ithaka 37: Επανέρχεται δριμύτερη!

Η επαναληπτική καραμπίνα Ithaca είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κυνηγετικά όπλα στην ιστορία. Μπήκε σε παραγωγή από το 1937 μέχρι το 2005. Τώρα όμως επανέρχεται δριμύτερη, με βελτιώσεις σε καίρια σημεία και παραγωγή σε σύγχρονες μηχανές CNC σε νέο εργοστάσιο.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:53, 26/6/2008

Ο αριθμός 37 στην ονομασία αναφέρεται στην αρχική παραγωγή του 1937. Θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται το μοντέλο 33, διότι τότε το είχε έτοιμο η Ithaca, αλλά έπρεπε να περιμένει επειδή ίσχυαν ακόμη οι πατέντες των Browning και Pedersen, πάνω στις οποίες είναι βασισμένη η καραμπίνα. Η αρχική πατέντα είχε πουληθεί στη Remington, που έβγαλε το μοντέλο 17.

Το βασικό γνώρισμα της Ithaca είναι ότι γεμίζει και εξάγει τα φυσίγγια από κάτω, καθώς δεν έχει πλάγια πύλη εξαγωγής. Η έλλειψη πύλης στα

αριστερά κάνει τη βάση πιο άκαμπτη. Επίσης κάνει την καραμπίνα εξίσου βολική για αριστερόχειρες και δεξιόχειρες, ενώ προστατεύει τον μηχανισμό από τη βροχή και ξένα σώματα. Αισθητικά, το σχήμα χωρίς την εγκοπή στο πλάι ήταν πάντα κάτι το ξεχωριστό, αλλά και βασικό γνώρισμα της Ithaca.

H σύγχρονη παραγωγή άρχισε φέτος στην πολιτεία του Οχάιο, αρκετά μακριά από την πόλη Ιθακα της Νέας Υόρκης που έδωσε και το όνομα στην καραμπίνα. Το νέο εργοστάσιο είναι σύγχρονο με μηχανήματα CNC. Οπως παλιά, η βάση θα είναι από ένα ενιαίο κομμάτι ατσάλι. Η νέα κάννη θα έχει ενιαίο το δαχτυλίδι, μασίφ με το μέταλλο της κάννης, χωρίς κολλήσεις.

Κατά τα άλλα το σχήμα και ο μηχανισμός παραμένουν όπως παλιά. Για τους ελαφοκυνηγούς θα βγει μια ειδική έκδοση με εξωτερικά αυλακωτή κάννη και εσωτερική ράβδωση. Στις δοκιμές η ραβδωτή Ithaca έχει δώσει συγκεντρώσεις τριών βολών σε μόλις 10 εκατοστά στα 180 μέτρα! Υπάρχει και απλό μοντέλο Slug με λεία κάννη που φέρει κλισιοσκόπιο, καθώς και ελαφρύ μοντέλο με βάση από εργκάλ.

Το βάρος της κανονικής ατσάλινης 12άρας είναι 7,2 λίβρες ή αλλιώς 3.250 σε κιλά. Η εικοσάρα είναι μισό κιλό ελαφρύτερη. Ισως να δούμε και το μοντέλο με το ίσιο αγγλέ κοντάκι σε διαμέτρημα 20, το English Ultra, που έβγαζε στη δεκαετία του 70 η Ithaca και ζύγιζε μόλις 2.400, γι αυτό και είχε γίνει σήμα κατατεθέν των Αμερικανών μπεκατσάδων και ορτυκάδων.

Σαν επαναληπτική που είναι η Ithaca, δεν θα είναι ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη. Ομως οι λίγοι που θα την επιλέξουν θα έχουν ένα ιστορικό όπλο, βασισμένο σε πατέντες του Browning, συνολικά ατσάλινο, κατασκευασμένο στα πιο σύγχρονα μηχανήματα. Θα είναι καλοζυγισμένο και εύχρηστο, ενώ επίσης θα είναι και όμορφο. Δεν είναι καθόλου άσχημη «συνταγή»!

ΝIKHTAΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ