ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΟΠΛΑ

Ου μπλέξεις...

«Εχω βρει ένα ρώσικο από τα παλιά, ξέρεις τα καλά, μονοσκάνδαλο με αυτομάτους» λέει νεοφώτιστος κυνηγός και οπλόφιλος. «Μακριά. Μην μπλέξεις, τα παλιά είχαν πρόβλημα με τη μονή σκανδάλη».

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 12:05, 28/7/2011
Αγνωστα ονόματα που μετέφεραν οι παλιννοστούντες θείοι από Αμερική και Αυστραλία είναι συνήθως όπλα φασόν μέτριας ποιότητας.
Αγνωστα ονόματα που μετέφεραν οι παλιννοστούντες θείοι από Αμερική και Αυστραλία είναι συνήθως όπλα φασόν μέτριας ποιότητας.

Το περιστατικό έγινε πριν από κανένα μήνα. Την ίδια μέρα έγινε και το παρακάτω τηλεφώνημα:

«Βρήκα μια καραμπίνα που γράφει πάνω κάτι για Αυστραλία, μου λένε ότι είναι συλλεκτικό μοντέλο».

Απάντηση: «Είναι γιαπωνέζικη, μάλλον KTG, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά ούτε για δείγμα. Μη μπλέξεις».

Πιο σαφής γνωμοδότηση από το «μην μπλέξεις» δεν υπάρχει. Ομως και οι δύο ενέδωσαν στα κελεύσματα των πωλητών περί «συλλεκτικότητας» και των «παλιών καλών ρώσικων όπλων» και αγόρασαν τους δύο χότζες. Με τις πρώτες δοκιμές προέκυψαν τα προβλήματα: χαλασμένο πιστόνι αερίων και άρνηση να ρίξει τη δεύτερη βολή το δίκαννο.

«Τι προτείνεις;» ρώτησαν και οι δύο. Η απάντηση δεν τυπώνεται για λόγους ευπρέπειας. Με τις τιμές μεταχειρισμένων κυνηγετικών όπλων σε χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν πολλές πραγματικές ευκαιρίες αλλά υπάρχουν και άπειρες «συλλεκτικές» παγίδες. Αγνωστα ονόματα που μετέφεραν οι παλιννοστούντες θείοι από Αμερική και Αυστραλία είναι συνήθως όπλα φασόν μέτριας ποιότητας. Οι σειρές παραγωγής ήταν σύντομες και συχνά οι αρχικοί κατασκευαστές έχουν κλείσει και τα ανταλλακτικά είναι ανύπαρκτα.

Ακόμη και τα τρανταχτά συλλεκτικά ονόματα, όπως Parker και L.C. Smith και άλλα, θέλουν προσοχή. Ενα κλασικό όπλο με ξεκολλημένη ρίγα ή σάπιο κοντάκι θέλει πολλή δουλειά για να επανέλθει. Μπορεί να είναι ευκαιρία για κάποιον που ξέρει τι ακριβώς θέλει το όπλο και έχει την όρεξη και τα χρήματα να αναλάβει μια ανακαίνιση. Για την πλειονότητα όμως, είναι μπελάς και συχνά μετατρέπεται σε μια «μαύρη τρύπα» που καταναλώνει χρόνο και χρήμα.

Αν ο στόχος είναι η αγορά ενός όπλου για χρήση στο κυνήγι, τότε αποφεύγονται όπλα με σφραγίδες μαύρης πυρίτιδας, με θαλάμες 65 χιλιοστών, κάννες με φθορές και άλλα σημεία αδυναμίας. Για τον γνήσιο συλλέκτη αυτά ίσως να έχουν αξία. Για έναν κυνηγό όμως, η επιβολή εύρεσης φυσιγγίων 65 χιλιοστών, ειδικά στην επαρχία, είναι βάσανο και στο κυνήγι δεν πάμε για να βασανιστούμε. Για αποφυγή προβλημάτων η προτίμηση είναι για όπλα ορθόδοξης σχεδίασης και κατασκευής που έχουν ακόμη ανταλλακτικά. Αυτό ισχύει και σε όπλα που έχουν δει βαριά χρήση. Αλλωστε είναι απλή υπόθεση να αλλαχτούν τα ελατήρια και το πιστόνι αερίων σε μια Beretta ή Breda, ενώ η ίδια δουλειά σε ένα Sears που κατασκεύασε μια άλλη εταιρεία για λογαριασμό της Sears το 1970 είναι άλλη φάση.

Σύγχρονο σουπερποζέ με ελικοειδή ελατήρια και άφθονα ανταλλακτικά.

Σύγχρονο σουπερποζέ με ελικοειδή ελατήρια και άφθονα ανταλλακτικά.

Στα πλαγιόκαννα τα προτιμητέα μοντέλα είναι αυτά που είναι απλά στην επισκευή, όπως για παράδειγμα τα όπλα με μισές φωτιές και δύο σκανδάλες. Στα σουπερποζέ έχετε υπόψη ότι παρωχημένα μοντέλα όπως κάτι παλιά Acciaio Breda σταμάτησαν να παράγονται πριν από χρόνια και τα ανταλλακτικά είναι δυσεύρετα. Είναι προτιμότερο να πληρώσουμε μερικά ευρώ παραπάνω για ένα ορθόδοξο μοντέλο και να αποφύγουμε την αιμορραγία των επισκευών.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, η σοφή επιλογή είναι η συμβουλή ΠΡΙΝ από την αγορά. Αλλά όπως φαίνεται υπάρχει σε πολλούς συναδέλφους μια έμφυτη μαζοχιστική τάση. Διότι ακόμη και όταν δεν ήξεραν και ρώτησαν επέμεναν να πέσουν στην παγίδα... Προκαταβολικά λοιπόν, και πριν αρχίσει η νέα περίοδος έχετε υπόψη την παλιά συμβουλή: «Ου μπλέξεις».

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ