ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΝΘΕΤΟ ΚΥΝΗΓΙ

Πόσες σκανδάλες σε ένα δίκαννο;

Στα φθηνά όπλα η απάντηση είναι εύκολη: το δισκάνδαλο είναι η καλύτερη επιλογή, διότι σε έναν φθηνό μηχανισμό η απλότητα του δισκάνδαλου είναι η πιο σοφή λύση. Ο δισκάνδαλος μηχανισμός έχει κινούμενα μέρη και χρειάζεται κάποια ρύθμιση που δεν συμβαδίζει με την οικονομία.

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 7:00, 24/5 , ενημερώθηκε
Οι περισσότερες μονές σκανδάλες έχουν επιλογέα για επιλογή της πάνω ή της κάτω κάννης (ή δεξιάς - αριστερής). Η χρήση του επιλογέα είναι πιο αργή από την επιλογή μεταξύ μπροστινής ή πίσω σκανδάλης.

Οι περισσότερες μονές σκανδάλες έχουν επιλογέα για επιλογή της πάνω ή της κάτω κάννης (ή δεξιάς - αριστερής). Η χρήση του επιλογέα είναι πιο αργή από την επιλογή μεταξύ μπροστινής ή πίσω σκανδάλης.

Ο δισκάνδαλος μηχανισμός είναι κάτι παραπάνω από μια σύνδεση που επιτρέπει τη διαδοχική έλξη δύο σχαστηρίων. Οταν ρίχνουμε με πυροβόλο όπλο το δάχτυλό μας τραβά τη σκανδάλη δύο φορές. Την πρώτη ηθελημένα και συνειδητά και τη δεύτερη όταν το όπλο κλωτσά. Η δεύτερη έλξη γίνεται υποσυνείδητα. Ο μηχανισμός της μονής σκανδάλης πρέπει λοιπόν να ακυρώνει αυτήν τη δεύτερη έλξη για να μη διπλοτουφεκάει το όπλο.

Το αντίβαρο...
Ο τρόπος που ακυρώνει την έλξη δίνει και τον τύπο της σκανδάλης, δηλαδή με σύστημα αδρανείας ή μηχανικό. Ο μηχανισμός αδρανείας έχει ένα αντίβαρο που ταξιδεύει προς τα πίσω με το λάκτισμα. Οταν το αντίβαρο είναι πίσω δεν υπάρχει επαφή με τις σχαστηρίες και έτσι η ακούσια πίεση δεν πυροδοτεί τον μηχανισμό.

Μόλις σταματήσει το κλώτσημα στον ώμο ένα μικρό ελατήριο επαναφέρει το αντίβαρο και αγκιστρώνει στη δεύτερη σχαστηρία. Επίσης οι περισσότερες μονές σκανδάλες έχουν επιλογέα για επιλογή της πάνω ή κάτω κάννης (ή δεξιάς - αριστερής). Η χρήση του επιλογέα είναι πιο αργή από την επιλογή μεταξύ μπροστινής ή πίσω σκανδάλης σε ένα δισκάνδαλο όπλο. Αυτό δεν είναι γνωστό και αξίζει να το αναλύσουμε. Οταν το χέρι πάρει το κολάι και το σώμα γνωρίζει την ύπαρξη δύο σκανδαλών, τότε το χέρι μόνο του επιλέγει αυτόματα την μπροστά ή την πίσω σκανδάλη και αυτό γίνεται ασύγκριτα πιο γρήγορα απ' ό,τι η μετακίνηση του επιλογέα.

Η μονή σκανδάλη είναι ένα επιπλέον μηχανικό σύστημα που συνδέει τους δύο μηχανισμούς. Ενώ στο δισκάνδαλο όπλο οι δύο μηχανισμοί είναι ξεχωριστοί και ανεξάρτητοι, στο μονοσκάνδαλο υπάρχει μια σύνδεση μέσω του μηχανισμού της μονής σκανδάλης.

Αυτή η σύνδεση σημαίνει ότι η βλάβη στη μία μεριά θα μπλοκάρει το σύστημα συνολικά, όπως π.χ. όταν έχουμε σπάσιμο ενός ελατηρίου ή μια αφλογιστία. Αυτή η μείωση της αξιοπιστίας εξηγεί γιατί όπλα που φτιάχνονται για επικίνδυνα κυνήγια έχουν δύο σκανδάλες. Κανείς δεν θα ήθελε να μείνει ουσιαστικά άοπλος λόγω αφλογιστίας, όταν του επιτίθεται ένας βούβαλος που ζυγίζει μισό τόνο!

Στο δισκάνδαλο όπλο οι δύο μηχανισμοί είναι ξεχωριστοί και ανεξάρτητοι, στο μονοσκάνδαλο υπάρχει μια σύνδεση μέσω του μηχανισμού της μονής σκανδάλης.
Αυτή η σύνδεση σημαίνει ότι η βλάβη στη μία μεριά θα μπλοκάρει το σύστημα συνολικά.

Οταν το χέρι πάρει το κολάι και το σώμα γνωρίζει την ύπαρξη δύο σκανδαλών, τότε το χέρι μόνο του επιλέγει αυτόματα την μπροστά ή την πίσω σκανδάλη και αυτό γίνεται ασύγκριτα πιο γρήγορα.

Στο δισκάνδαλο όπλο οι δύο μηχανισμοί είναι ξεχωριστοί και ανεξάρτητοι, στο μονοσκάνδαλο υπάρχει μια σύνδεση μέσω του μηχανισμού της μονής σκανδάλης. Αυτή η σύνδεση σημαίνει ότι η βλάβη στη μία μεριά

Στο σπορ της περιστεροβολίας, όπου οι σκοπευτές έπαιζαν για πολλά λεφτά και η δεύτερη τουφεκιά ήταν κρίσιμη στο ρίξιμο του περιστεριού μέσα στον κύκλο, τα όπλα ήταν δισκάνδαλα. Ο περιστεροβόλος δεν ήθελε να ρισκάρει μια εμπλοκή και να χάσει χιλιάδες ευρώ.

Η μονή σκανδάλη
Με την εμφάνιση του σουπερποζέ Browning το 1930 και των Beretta μεταγενέστερα, η μονή σκανδάλη έγινε αξιόπιστο σύστημα που σπάνια μπλοκάρει.

Επίσης η μονή σκανδάλη επέτρεψε στους σκοπευτές, ειδικά τους τραπίστες, να έχουν μόνιμη θέση του χεριού στο κοντάκι τόσο για την πρώτη όσο και για τη δεύτερη βολή.

Σε αυτά τα αθλήματα η εμπλοκή της σκανδάλης δεν χρεώνεται στον σκοπευτή, όπως γινόταν στην περιστεροβολία. Ετσι δεν υπάρχει λόγος αποφυγής των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η μονή σκανδάλη.

Ομως για τον μέσο κυνηγό ποιο είναι το καλύτερο όπλο, το δισκάνδαλο ή το μονοσκάνδαλο;

Από προσωπική εμπειρία δεν βλέπω διαφορά. Ξεκίνησα με δισκάνδαλο όπλο και τυχαία μεταπήδησα σε μονοσκάνδαλο. Περίμενα να περάσω από μια περίοδο δυσκολίας, όμως το χέρι μαθαίνει γρήγορα τη διαφορά και προσαρμόζεται στη μονή σκανδάλη.

Το δισκάνδαλο

Το δισκάνδαλο σύστημα είναι πιο απλό, άρα και πιο φθηνό. Στα όπλα χαμηλού κόστους η αποφυγή αυτοματισμών, όπως το σύστημα μονής σκανδάλης και των αυτόματων εξολκέων, βοηθάει και στην αποφυγή προβλημάτων.
Το δισκάνδαλο σύστημα είναι πιο απλό, άρα και πιο φθηνό. Στα όπλα χαμηλού κόστους η αποφυγή αυτοματισμών, όπως το σύστημα μονής σκανδάλης και των αυτόματων εξολκέων, βοηθάει και στην αποφυγή προβλημάτ
Αυτό που σίγουρα έμαθα είναι ότι η επιλογή κάννης με το δισκάνδαλο είναι άπειρα πιο γρήγορη από τη μετακίνηση του επιλογέα, ειδικά σε συστήματα, όπως το Browning, που σε αναγκάζει να ασφαλίσεις, να επιλέξεις κάννη και μετά να απασφαλίσεις για να ρίξεις.

Επίσης είχα μία μόνο αφλογιστία όταν έριχνα σκητ, ενώ είχα και μία βλάβη με το μονοσκάνδαλο στο κυνήγι που μπορώ να πω ότι μου «κόστισε» ένα θήραμα. Δεν είχα ποτέ μου την εμπειρία της ομοβροντίας με το μονοσκάνδαλο, κάτι που έχει τύχει σε μερικούς και είναι αρκετά τρομακτική εμπειρία.

Είναι προφανές ότι η επιλογή δεν βασίζεται κυρίως στην αξιοπιστία, αλλά στην οικονομία. Το δισκάνδαλο σύστημα είναι πιο απλό, άρα και πιο φθηνό.

Στα όπλα χαμηλού κόστους η αποφυγή αυτοματισμών, όπως το σύστημα μονής σκανδάλης και των αυτόματων εξολκέων, βοηθάει και στην αποφυγή προβλημάτων που οφείλονται στην ελλιπή κατασκευή και εφαρμογή. Καθώς ανεβαίνει το κόστος ανεβαίνει και η ποιότητα κατασκευής και οι αυτοματισμοί αποτελούν μια πιο ρεαλιστική λύση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα κρούσματα ομοβροντίας που αναφέρονται αφορούν όπλα χαμηλού κόστους, δηλαδή κάτω από 1.000 ευρώ τα οποία προσπαθούν να προσφέρουν ένα ελκυστικό σύνολο προδιαγραφών, όπως αυτόματους εξολκείς, μονή σκανδάλη με επιλογέα, λουσάτο σκάλισμα μηχανής, τσοκάκια και άλλα καλούδια, για να δώσουν την εντύπωση ότι είναι στην ίδια κατηγορία με όπλα των 3.000 ευρώ. Στα όπλα, και ειδικά στα μονοσκάνδαλα, η αξιοπιστία πληρώνεται.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ