ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τα αεροβόλα της Diana

Η... φαρυγγίτιδα που απέκτησα στην έκθεση οφείλεται μερικώς στην επανάληψη της συμβουλής προς τους "αεροβολάδες" να... μην επιμένουν στην απόλυτη ισχύ!

  • ΚΥΝΗΓΙ
  • 9:56, 14/4/2011
Η εστίαση πρέπει να γίνεται στα αεροβόλα λογικής ισχύος και μεγάλων ψυχαγωγικών και αθλητικών δυνατοτήτων.
Η εστίαση πρέπει να γίνεται στα αεροβόλα λογικής ισχύος και μεγάλων ψυχαγωγικών και αθλητικών δυνατοτήτων.

Ολο τα «μέτρα ανά δευτερόλεπτο» απασχολούσαν τους περισσότερους, έστω και αν ήταν προφανές ότι ο χομπίστας που ρωτούσε για τις ποδόλιβρες και τα μέτρα δεν θα κάνει τίποτε παραπάνω από βολές σε στόχους στα 15 με 25 μέτρα. Για αυτή τη χρήση όμως, δεν χρειάζονται τα 1.500 πόδια ανά δευτερόλεπτο. Η εστίαση πρέπει να γίνεται στα αεροβόλα λογικής ισχύος και μεγάλων ψυχαγωγικών και αθλητικών δυνατοτήτων.

Ενα αεροβόλο τουφέκι που περνά απαρατήρητο, αλλά έχει μεγάλο κοινό, είναι το Crosman 2280. Για τους μανιώδεις των αριθμών, το 2280 βγάζει γύρω στα 600 πόδια ανά δευτερόλεπτο (δηλαδή 180 μέτρα, σε διαμέτρημα 5,5). Σε μια προηγούμενη εποχή, τα 600 πόδια ήταν η ταχύτητα των ισχυρών κυνηγετικών αεροβόλων. Δηλαδή, το 2280 έχει τεράστια αποθέματα ισχύος για σκοποβολή σε μεταλλικές σιλουέτες ακόμη και στα 40 μέτρα. Ομως τα πλεονεκτήματά του δεν σταματούν εκεί. Δέχεται αμπούλες διοξειδίου, άρα έχει τα πλεονεκτήματα του προσυμπιεσμένου χωρίς την ανάγκη για γέμισμα σε ειδικευμένο κατάστημα.

Επίσης ζυγίζει μόλις 2,3 κιλά, έχει προεγκατεστημένο οφθαλμίδιο, είναι με κινητό ουραίο μιας βολής και έτσι αποφεύγεται η αποθήκη. Εν ολίγοις είναι ένα απλό και τίμιο αεροβόλο για ψυχαγωγική σκοποβολή, έτοιμο από το κουτί του χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες. Εξ ίσου ενδιαφέροντα είναι και τα πιστόλια της Crosman, τόσο με διοξείδιο όσο και προσυμπιεσμένου αέρα, σε άκρως ενδιαφέρουσες τιμές.

Εκπλήξεις...
Το περίπτερο της Μ.Γ. Κύργιας ΑΒΕΕ φιλοξένησε τα αεροβόλα της Baikal, που πάντα επιφυλάσσουν εκπλήξεις. Οι Ρώσοι έχουν αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη στα αεροβόλα.

Το προσυμπιεσμένο πιστόλι Ολυμπιακής σκοποβολής ΜΡ572 τα έχει κυριολεκτικά όλα: ρυθμιζόμενη λαβή, αντίβαρα, ρυθμιζόμενα σκοπευτικά, εναλλασσόμενες εγκοπές και ακή σκοπευτικών, δυνατότητα ξηράς προπόνησης, ρυθμιζόμενη σκανδάλη (ίσως και άλλα που δεν πρόσεξα στη βαβούρα της έκθεσης). Το κόστος ήταν 1.200 ευρώ συν κάτι ψιλά που το κατατάσσει ανάμεσα στις καλύτερες αγορές για ένα αεροβόλο πιστόλι Ολυμπιακών αξιώσεων.

Επίσης Baikal είναι και το τουφέκι γενικής σκοποβολής SM45HP. Το συγκεκριμένο παίρνει αμπούλες διοξειδίου και δέχεται ΒΒ ή μολυβένιες μπίλιες 4,5 χιλιοστών. Εχει ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο και ακή, καθώς και συνθετικό κοντάκι για αντοχή σε σκληρή χρήση. Το SM45 είναι ένα αεροβόλο που θα ικανοποιήσει όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη σκοποβολή για ψυχαγωγία, ενώ θα δώσει τα απαραίτητα φόντα σε σκοπευτές που κάνουν τα πρώτα βήματα στη σκόπευση ανοικτού πεδίου, ώστε αργότερα να προχωρήσουν στα πιο απαιτητικά αεροβόλα...

Προσυμπιεσμένου αέρα
Στα αεροβόλα προσυμπιεσμένου αέρα, το περίπτερο του κυρίου Μηλιδώνη είχε περίπου τα πάντα. Αεροβόλα Weihrauch, Daystate, Falcon, FX, Air Arms και άλλα κοσμούσαν τον χώρο και προσέλκυαν δεκάδες χομπίστες του αεροβόλου.

Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα ήταν ένα αεροβόλο κατά παραγγελία, με κοντάκι κιρκασιανής καρυδιάς, δερμάτινο περίβλημα στον αεροθάλαμο και βαφή... ισάξια του καλύτερου χειροποίητου δίκαννου! Ηταν ένα αεροβόλο Daystate, που προοριζόταν για έναν προφανώς απαιτητικό «γνώστη». Εκτέθηκε στην έκθεση προφανώς σε ρόλο «κράχτη».

Ανάμεσα στα ενδιαφέρονται αεροβόλα ήταν επίσης ένα Falcon με συμπληρωματική ενσωματωμένη αντλία. Με μια-δυο κινήσεις μετά από κάθε βολή το αεροβόλο συγκρατεί το φορτίο αέρα και έτσι δεν χρειάζεται πλήρωση από φιάλη αυτοδύτη κλπ. (δηλαδή προσφέρει αυτονομία σε φόντο προσυμπιεσμένου).

Μεγάλη ποικιλία αεροβόλων για όλες τις χρήσεις και όλα τα βαλάντια, υπήρχαν στην DIANA 2011.
Μεγάλη ποικιλία αεροβόλων για όλες τις χρήσεις και όλα τα βαλάντια, υπήρχαν στην DIANA 2011.

Για πολλούς πάντως, η λέξη «αεροβόλο» είναι ταυτόσημη με τα Diana. Από τις πιο γνωστές μάρκες αεροβόλου παγκοσμίως η Diana ήταν στην... DIANA, στο περίπτερο της Δορκάς ΑΕBE, με τα πιο γνωστά της μοντέλα τουφεκιών και πιστολιών. Δέσποζαν βέβαια τα 350 που είναι το πιο δημοφιλή μοντέλα, ενώ στα πιστόλια υπήρχε μια σειρά μοντέλων μέσης ισχύος για άτυπη σκοποβολή.

Νικήτας Κυπρίδημος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ