ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΡΙΤΗ
27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

Ο... καμβάς των εξετάσεων για εισαγωγή στην Καλών Τεχνών

Ακόμη και σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε, υπάρχουν πάντα δεκάδες νέοι άνθρωποι που ονειρεύονται μια θέση στον κόσμο της τέχνης.  

  • Παιδεία
  • 12:05, 20/1/2013
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στο Α’ έτος σπουδών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εκτελούν έργα εικαστικά από διάφορα πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στο Α’ έτος σπουδών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εκτελούν έργα εικαστικά από διάφορα πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο

Ταλαντούχα παιδιά που θέλουν να γίνουν ζωγράφοι, χαράκτες, γλύπτες κ.ά. δίνουν τον δικό τους αγώνα για την εισαγωγή τους σε αντίστοιχες σχολές με προεξάρχουσα βέβαια την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά και σε αυτές του Αριστοτελείου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η κάθε σχολή έχει διαφορετικό καθεστώς για την εισαγωγή νέων φοιτητών και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τη σχετική έρευνα ανάλογα με το ίδρυμα, που προτιμούν να σπουδάσουν. Οι νέοι που θέλουν να ακολουθήσουν τέτοιες σπουδές έχουν αρκετές εναλλακτικές πέρα από τις προαναφερθείσες σχολές και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σήμερα το «Έθνος - Παιδεία» δίνει χρήσιμες πληροφορίες για όσους θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας μέσω εισιτήριων εξετάσεων που διενεργούνται τον μήνα Σεπτέμβριο και τις προκηρύσσει η Σύγκλητος της σχολής. Η προκήρυξη αναρτάται υποχρεωτικά στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοστελίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, αποστέλλεται για ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δημοσιεύεται σε δύο (2) τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο τμήμα εικαστικών σπουδών έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου λυκείου ή ισότιμου τίτλου. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων υποβάλλονται από τον ίδιο τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του κάθε χρόνο στη γραμματεία του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, από 25 μέχρι και 31 Αυγούστου εκάστου έτους, και είναι: Αίτηση συμμετοχής, τίτλος σπουδών και δύο (2) μικρές φωτογραφίες του υποψηφίου.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, προκειμένου να κριθούν για την υπαγωγή τους στην κατηγορία εκείνων που έχουν ιδιαίτερη καλλιτεχνική προδιάθεση, υποβάλλονται στη Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών από 1 μέχρι και 10 Ιουνίου κάθε χρόνο, και συνοδεύονται από φάκελο με σχετικές εργασίες.

Η αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις είναι έντυπη και χορηγείται στους υποψηφίους από τη Γραμματεία του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κατά τη χρονική περίοδο υποβολής των δικαιολογητικών των υποψηφίων. Με την υποβολή των δικαιολογητικών συμμετοχής ελέγχονται τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου σύμφωνα με την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο, που επιδεικνύει στο Γραμματέα του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Σε κάθε υποψήφιο παραδίδεται πριν από τις εξετάσεις «Δελτίο ταυτότητας υποψηφίου», το οποίο φέρει επικυρωμένη τη φωτογραφία του, αναγράφει τα ατομικά του στοιχεία και έχει υπογραφεί από τον Γραμματέα του τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Εισιτήριες δοκιμασίες
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στο Α’ έτος σπουδών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών εκτελούν έργα εικαστικά από διάφορα πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο. Τα πρότυπα είναι τουλάχιστον δύο (2). Η Επιτροπή Εισιτηρίων εξετάσεων ορίζει και τοποθετεί τα πρότυπα στις αίθουσες των διαγωνιζομένων. Για κάθε δοκιμασία ο διαγωνιζόμενος επιλέγει ελεύθερα ένα ή περισσότερα πρότυπα εκτός από την ή τις δοκιμασίες εκείνες, τις οποίες έχει τυχόν ορίσει σαν υποχρεωτικές με απόφαση της η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων.

Τα έργα τα οποία εκτελούν οι υποψήφιοι είναι:

  • Σχέδια σε φύλλο χαρτιού με μολύβι, κάρβουνο ή μελάνι.
  • Χρώμα σε χαρτόνι με τέμπερα, ακουαρέλα, ακρυλικά ή παστέλ.

Τα φύλλα χαρτιού και τα χαρτόνια χορηγούνται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ τα άλλα απαιτούμενα υλικά προσκομίζονται από τους υποψηφίους. Από το σύνολο των έργων που εκτελεί κάθε υποψήφιος επιλέγει και παραδίδει στον Επιτηρητή:

  • Ένα μέχρι δύο (1-2) σχέδια από το αναλογικό σχέδιο εκ του φυσικού (μαύρο-άσπρο από το γύψινο εκμαγείο) που εκπόνησε ο υποψήφιος την 1η και 2η ημέρα των εξετάσεων.
  • Ένα μέχρι δύο έργα με χρώμα από την άσκηση χρώματος εκ του φυσικού-σύνθεση, που εκπόνησε ο υποψήφιος την 3η ημέρα των εξετάσεων.
  • Μία άσκηση με θέμα το οποίο κληρώνεται μεταξύ τριών (3) θεμάτων που έχουν υποβληθεί από την Επιτροπή την ίδια μέρα και ώρα των εξετάσεων και το οποίο ανακοινώνει η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων. Η άσκηση αυτή αντιμετωπίζεται ελεύθερα από τους υποψήφιους (σχέδιο ή χρώμα), οι οποίοι παραδίνουν ένα (1) έργο που εκπονείται την 4η ημέρα των εξετάσεων.
  • Μία άσκηση με ελεύθερο θέμα, το οποίο επιλέγει ο κάθε υποψήφιος και αντιμετωπίζεται ελεύθερα (σχέδιο ή χρώμα), και παραδίνει ένα (1) έργο.

Ο Επιτηρητής τοποθετεί τα παραδοθέντα από τον υποψήφιο έργα μέσα σε φάκελο που χορηγείται από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ιδρύθηκε το 1837
Μια σχολή με ιστορία 176 χρόνων

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) ιδρύθηκε τον Γενάρη του 1837. Από το 1930 είναι αυτοτελές Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα ισότιμο προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ως αυτοδιοικούμενο ΑΕΙ, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών λειτουργεί υπό την εποπτεία του Κράτους. Αποστολή της είναι να αναπτύσσει τις καλλιτεχνικές δεξιότητες των φοιτητών, παρέχοντάς τους τις αναγκαίες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις πάνω στις εικαστικές τέχνες, αλλά και γενικότερα να συμβάλλει στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η σχολή αυτή έχει ιστορία ισόχρονη περίπου με του νεοελληνικού κράτους. Πρόδρομη μορφή της, όπως και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπήρξε το Σχολείον των Τεχνών που ιδρύθηκε στην Αθήνα με διάταγμα της 31ης Δεκεμβρίου 1836 και διέθετε τρία τμήματα: α) Σχολείο Κυριακών και Εορτών για τη στοιχειώδη επαγγελματική κατάρτιση τεχνιτών, β) Καθημερινό σχολείο για τη διδασκαλία των Βιομηχάνων Τεχνών και γ) Καθημερινό σχολείο για τη διδασκαλία των Ωραίων Τεχνών.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ