ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το πτυχίο της Νομικής διατηρεί το κύρος του παρά τις δυσκολίες

Στην Ελλάδα η δικομανία παρουσιάζει έξαρση, αφού μόνο το 2009 οι μηνύσεις που κατατέθηκαν στα δικαστήρια φτάνουν τις 750.000 (!), αλλά και οι τραγικές ελλείψεις στα δικαστήρια οδηγούν σε μια ιδιότυπη αρνησιδικία με χίλιες δυο παρενέργειες. Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά Πρωτοδικεία και στα εφετεία έφτασαν τις 418.715.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:53, 18/3/2010

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από το 1991 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 222 καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. στερα από όλα αυτά φαίνεται παράδοξο που οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους των Νομικών τμημάτων δεν είναι και οι καλύτερες.

Παρά την κάμψη των νομικών τμημάτων και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ετεροαπασχόλησης που πλήττουν τον κλάδο των δικηγόρων, οι νομικές σπουδές ανοίγουν πολλούς δρόμους, εναλλακτικούς και ελκυστικούς.

Η Νομική της Αθήνας κατέχει τα σκήπτρα της υψηλότερης βάσης εισαγωγής του 1ου επιστημονικού πεδίου και βρίσκεται στην 3η θέση στο σύνολο των περιζήτητων τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ανοδική πορεία των βάσεων την τριετία 2006 - 08, ανακόπηκε το 2009, αφού οι βάσεις παρουσίαζαν τότε οριακή πτώση από 62 έως 143 μόρια.

Στις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά και στην αρχή της δεκαετίας που διανύουμε τα τμήματα Νομικής αποτελούσαν πόλο έλξης για πολλούς υποψηφίους με αποτέλεσμα η ζήτηση, αλλά και οι βάσεις εισαγωγής να έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα. Μέχρι και το 2000 η Νομική της Αθήνας βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από την Ιατρική που κατείχε την πρωτιά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Οι ανακατατάξεις που σημειώνονται στην αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία και ο ιός της ανεργίας που προσβάλλει παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως το επάγγελμα του δικηγόρου, οδηγούν στην κάμψη των νομικών τμημάτων, τα οποία, ωστόσο, διατηρούν τις βάσεις εισαγωγής σε υψηλά επίπεδα και προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

18μηνη άσκηση
Για την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος απαιτείται ειδική άδεια, την οποία οι πτυχιούχοι μπορούν να αποκτήσουν αφού ασκηθούν επί 18 μήνες σε δικηγορικό γραφείο και περάσουν τις σχετικές εξετάσεις στον Άρειο Πάγο. Τότε εγγράφονται στον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής τους. Οι δικηγόροι, συνήθως, ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο Δίκαιο (Ποινικό, Αστικό, Εμπορικό, Διεθνές, Ασφαλιστικό, κ.ά.) και αναλαμβάνουν υποθέσεις σχετικές με την ειδικότητά τους. Μπορούν, βέβαια, να αναλαμβάνουν και υποθέσεις άλλου τομέα, ανάλογα με την κρίση τους.

Αρνητικό ισοζύγιο
Τα νέα δεδομένα που πρέπει να σταθμίσουν οι υποψήφιοι είναι ο υπερπληθωρισμός επαγγελματιών στον χώρο των δικηγόρων, αλλά και οι νέοι τομείς απασχόλησης που ανοίγονται. Ο ιός της ανεργίας πλήττει το επάγγελμα των δικηγόρων, αφού το ισοζύγιο ζήτησης και προσφοράς του κλάδου μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητικό. Παρατηρείται μια αλματωδώς αυξανόμενη υπερπροσφορά δικηγόρων που κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως προς την αναλογία τους με τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) οι δικηγόροι στην Αθήνα ανέρχονται στους 21.331. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός των δικηγόρων προσδιορίζεται περίπου στους 43.500.

Κάθε χρόνο εισέρχονται στο επάγγελμα περίπου 1.200 δικηγόροι σε όλη την Ελλάδα, ενώ αποχωρούν περίπου 400. Από το σύνολο των «μαχόμενων» δικηγόρων της πρωτεύουσας, σύμφωνα με στοιχεία του 2008 του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μια τουλάχιστον παράσταση στα δικαστήρια, έχουν πραγματοποιήσει 10.350 δικηγόροι. Από 20-30 παραστάσεις έχουν πραγματοποιήσει 6.000 δικηγόροι, ενώ περίπου 11.000 δικηγόροι δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία παράσταση!

Οι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη είναι 1 προς 211 κατοίκους, στην Αθήνα 1 προς 213, στο Ηράκλειο Κρήτης 1 προς 513, στην Κέρκυρα 1 προς 533, στη Ρόδο 1 προς 753 ενώ στην Ευρυτανία 1 προς 4.575!

Τα σοβαρότερα προβλήματα
Περίπου 2.000 απόφοιτοι νομικών τμημάτων ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα (υπάλληλοι τραπεζών, Εφορίας κ.λπ.).

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους νέους δικηγόρους με χαμηλές αμοιβές και εξαντλητικό ωράριο εργασίας, αφού θα πρέπει να τρέχουν συνεχώς από υπηρεσία σε υπηρεσία για να προλάβουν προθεσμίες.

Το 2007 διεξήχθη έρευνα από την εταιρεία GPO για λογαριασμό της «Αλληλεγγύης Δικηγόρων» η οποία κατέγραψε ότι τα σοβαρότερα προβλήματα του δικηγορικού κλάδου αφορούν:

  • Σε ποσοστό 43,2% την υπερπληθώρα δικηγόρων
  • Σε ποσοστό 29,1% την αργοπορία των δικαστικών αποφάσεων
  • Σε ποσοστό 19,2% την οργάνωση των δικαστηρίων και την διασπορά των υπηρεσιών
  • Σε ποσοστό 13,5% οι μικρές αμοιβές και
  • Σε ποσοστό 10,2% το ασφαλιστικό - ταμείο

Η πληθωριστική λογική που επικρατεί στον κλάδο έχει ως αποτέλεσμα την συμπίεση των αμοιβών των νέων που χαρακτηρίζονται εν πολλοίς ως εξευτελιστικές.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Παρ όλες τις δυσκολίες, η νομική επιστήμη αποτελεί παραδοσιακή αξία, πέρα από την αξία του πτυχίου στην αγορά εργασίας. Αλλά και το πτυχίο της Νομικής στην αγορά εργασίας αποτελεί πολλαπλό εισιτήριο που ανοίγει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους. Η νομική επιστήμη αποτελεί έγκυρη βάση για την άσκηση διαφορετικών δραστηριοτήτων που υπερβαίνουν τα όριά της. Οι πτυχιούχοι των νομικών τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν:

ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Μιλάμε για τους δικηγόρους. Απαραίτητες προϋποθέσεις: (α) 18μηνη άσκηση σε δικηγορικό γραφείο για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και (β) επιτυχής αντιμετώπιση γραπτών και προφορικών εξετάσεων (δύο φορές τον χρόνο).

ΩΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ. Για να μπει κανείς στον δικαστικό κλάδο θα πρέπει να φοιτήσει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας εξάσκησης της δικηγορίας. Η επιλογή, εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση όλων των δικαστικών λειτουργών, γίνεται από την Εθνική Σχολή Δικαστών η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Οι εξετάσεις προκηρύσσονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στα τέλη του Μαϊου κάθε έτους. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 28ο έτους της ηλικίας τους και να μην έχουν υπερβεί το 35ο έτος. Το ανώτατο όριο ηλικίας παρατείνεται κατά έναν χρόνο για τους κατόχους μεταπτυχιακού και κατά δύο χρόνια για τους κατόχους διδακτορικού. Οι απόφοιτοι διορίζονται σε θέση δοκίμου δικαστικού λειτουργού σε δικαστήριο που αντιστοιχεί, στον κλάδο τον οποίο παρακολούθησαν.

ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ. Προϋπόθεση συμμετοχής είναι να έχουν δουλέψει ως δικηγόροι η δικαστικοί. Το επάγγελμα θεωρείται κλειστό και οι θέσεις των συμβολαιογράφων είναι συγκεκριμένες. Απαιτείται πτυχίο νομικής, διετής άσκηση δικηγορίας και ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας του και να μη συντρέχουν στο πρόσωπό του ορισμένα κωλύματα. Τέλος ο υποψήφιος πρέπει να πετύχει στον διαγωνισμό, ο οποίο διενεργείται κάθε χρόνο, προκειμένου να πληρωθούν οι υφιστάμενες κενές θέσεις. Στην Ελλάδα ο αριθμός των συμβολαιογράφων είναι πολύ μεγαλύτερος (αναλογία συμβολαιογράφων ανά κάτοικο) σε σύγκριση με τον αριθμό των συμβολαιογράφων στα κράτη μέλη της. E.E.

ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. Μιλάμε για θέσεις σε ειδική κατηγορία του δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα για τους υποθηκοφύλακες.

ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. Πολύ μικρός αριθμός νομικών διορίζονται στη Μέση, Γενική και Τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2004 προκηρύχθηκαν 37 θέσεις, έκαναν αίτηση 2.202 άτομα, συμμετείχαν στο διαγωνισμό 1.075 και από αυτούς 556 ήταν επιτυχόντες (1 στους 15). Στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2006 προκηρύχθηκαν 24 θέσεις, έκαναν αίτηση 1.299 υποψήφιοι και 152 ήταν επιτυχόντες. Στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, για το ΠΕ 13 προκηρύχθηκαν 30 θέσεις, έκαναν αίτηση 1.126 υποψήφιοι.

ΩΣ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ. Πρόκειται για στελεχικές θέσεις σε τράπεζες, επιχειρήσεις και εταιρίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ. Ανώτατοι - ακόμα και πρέσβεις - υπάλληλοι του Διπλωματικού Σώματος και γενικότερα αντιπρόσωποι της χώρας σε ανάλογες θέσεις. Ο υποψήφιος για διπλωματική καριέρα χρειάζεται, βέβαια, να φοιτήσει και στη Σχολή του Διπλωματικού Σώματος. Η Διπλωματική Ακαδημία απευθύνεται σε πτυχιούχους Πανεπιστημίου, χωρίς να τίθεται περιορισμός ως προς το γνωστικό αντικείμενο του τίτλου σπουδών. Την προτιμούν, πάντως, κατά κύριο λόγο απόφοιτοι σχολών Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται σύμφωνα με τον νόμο από το υπουργείο Εξωτερικών, μια φορά τον χρόνο (ενίοτε και κάθε ενάμιση χρόνο). Απαιτείται άριστη γνώση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας.

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ  
http://gkavadias.blogspot.com

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ