ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Το αμάρτημα του Γαβρόγλου

Αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ
  • 12/4

 

Τις ημέρες αυτές, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές γινόμαστε αποδέκτες ενός email με το οποίο ο υπουργός Παιδείας μάς κοινοποιεί μια δέσμη ιδεών υπό τον φιλόδοξο τίτλο «Σχετικά με το Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», πλην όμως με την υπόρρητη φιλοδοξία να μεθοδεύσει την εκλογή έστω και ενός συριζαίου αντιπρυτάνεως σε κάποιο ΑΕΙ της χώρας (σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν), επιβάλλοντας στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές την άμεση εκλογή και των αντιπρυτάνεων με μονοσταυρία, ωσάν να εκλέγαμε ένα συλλογικό όργανο και όχι τον επικεφαλής ενός ΑΕΙ με τους συνεργάτες του.

Αγαπητέ συνάδελφε υπουργέ, το Πρυτανικό Συμβούλιο δεν είναι polit bureau, ούτε ο πρύτανης γενικός γραμματέας! Αδίκως επιχειρείτε να βάλετε τροχοπέδη στον πρύτανη. Μάταια μεθοδεύετε τη νόθευση της κυρίαρχης βούλησης της πανεπιστημιακής κοινότητας να εκλέξει τον επικεφαλής της. Πάρτε το απόφαση. Η πανεπιστημιακή κοινότητα σας έχει γυρίσει την πλάτη. Δεν θα την ξανακερδίσετε με τέτοιες μεθοδεύσεις. Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για το νιοστό νομοσχέδιο που κατεβάζει το κόμμα σας με σκοπό να γκρεμίσετε τη μεταρρύθμιση του 2011. Εκτός ίσως από το ίδιο το Μνημόνιο, δεν υπάρχει άλλος νόμος που να έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις εκ μέρους σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση όσο ο νόμος 4009.

Ο οποίος κάθε άλλο παρά τέλειος ήταν, πλην όμως αντανακλούσε τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας να αφήσει πίσω της τις παθογένειες του πανεπιστημίου της Μεταπολίτευσης, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη βαθιά κρίση που βιώνει σήμερα ο τόπος. Αυτή η Μεταπολίτευση τέλειωσε για πάντα και μάταια επιχειρείτε να την επαναφέρετε στα πανεπιστήμια. Ηδη από το 2009, όπως καλώς γνωρίζετε, η πανεπιστημιακή κοινότητα γύρισε σελίδα όταν κινητοποιήθηκε αυθόρμητα σε ολόκληρη τη χώρα και απέσπασε την ΠΟΣΔΕΠ από τους επαγγελματίες ιδεολόγους του μεταπολιτευτικού πανεπιστημίου. Εκτοτε, και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κόμματός σας και των συνοδοιπόρων του να ανακαταλάβουν το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών δασκάλων, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Εύλογα, συνεπώς, περιφρονείτε σήμερα την ΠΟΣΔΕΠ και αντί να απευθυνθείτε σε αυτήν για να συζητήσετε μαζί της τις όποιες ιδέες σας, επιλέγετε να στείλετε ένα mail στο χάος, υποτιμώντας τους θεσμούς που το κόμμα σας, ως φαίνεται, υπηρετούσε μόνον όταν τους ήλεγχε. Η Δημοκρατία, την οποία ευαγγελίζεσθε στο σημείωμά σας, έχει προφανώς τα όριά της.

Συναδελφικά (κυρίως).