ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - Β’ μέρος

Με τις σχολές Επιστημών Υγείας και Θετικών Επιστημών, τα ανεξάρτητα τμήματα του ιδρύματος, αλλά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, συνεχίζεται το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για το πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο σημερινό τεύχος, υπάρχουν και πληροφορίες για τα 109 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν στο πανεπιστήμιο.

 • ΕΘΝΟΣ
 • 11:56, 21/10/2010

Με τις σχολές Επιστημών Υγείας και Θετικών Επιστημών, τα ανεξάρτητα τμήματα του ιδρύματος, αλλά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, συνεχίζεται το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για το πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο σημερινό τεύχος, υπάρχουν και πληροφορίες για τα 109 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν στο πανεπιστήμιο.

ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Η φοίτηση στο τμήμα Ιατρικής διαρκεί 6 χρόνια, ενώ για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η εξέταση σε 61 μαθήματα. Το τμήμα περιλαμβάνει συνολικά 6 τομείς:

 • Μορφολειτουργικό
 • Κλινικοεργαστηριακό
 • Παθολογίας
 • Χειρουργικής
 • Υγείας Μητέρας - Παιδιού
 • Κοινωνικής Ιατρικής - Ψυχιατρικής και Νευρολογίας

Οι απόφοιτοι της Ιατρικής θα πρέπει - πριν τον διορισμό τους σε δημόσια θέση και προτού αρχίσουν μετεκπαίδευση για την απόκτηση ειδικότητας - να υπηρετήσουν για έναν χρόνο ως γενικοί γιατροί σε αγροτικό ιατρείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρόνος που χρειάζεται για την απόκτηση ειδικότητας είναι μεγάλος και κυμαίνεται από δύο έως πέντε χρόνια.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Περιλαμβάνει τους τομείς Κοινωνικής Οδοντιατρικής, Οδοντικής Παθολογίας και Θεραπευτικής, Προσθετολογίας, Παθολογίας και Χειρουργικής Στόματος, Βασικών Επιστημών και Βιολογίας του Στόματος.

Η φοίτηση διαρκεί 5 χρόνια, ενώ τα μαθήματα που διδάσκονται χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες:

 • Βασικών Επιστημών
 • Ιατροβιολογικά και Ιατρικά
 • Ειδικά Οδοντιατρικά
 • Επιλογής

Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, σε κρατικούς οργανισμούς.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Στο τμήμα λειτουργούν 5 τομείς (Βασικών Επιστημών, Δημόσιας Υγείας. Παθολογικός - Νοσηλευτικός, Χειρουργικός - Νοσηλευτικός, Ψυχικής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς).

Όσον αφορά τις επαγγελματικές προοπτικές, οι απόφοιτοι αξιοποιούνται στον δημόσιο τομέα ως στελέχη της νοσηλευτικής υπηρεσίας, σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, στον σχεδιασμό της πολιτικής για την υγεία σε υπουργεία - οργανισμούς κ.λπ.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ

Για τη λήψη του πτυχίου, οι φοιτητές θα πρέπει να συγκεντρώσουν 210 διδακτικές μονάδες ενώ η φοίτηση διαρκεί 10 ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Το τμήμα περιλαμβάνει 3 τομείς: Φαρμακευτικής Χημείας, Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Φαρμακογνωσίας.

Μετά την αποφοίτηση ανοίγονται δύο δρόμοι για την επαγγελματική αποκατάσταση. Στην πρώτη περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ανοίγοντας δικό τους φαρμακείο) και στη δεύτερη να δουλέψουν σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακοβιομηχανίες και νοσοκομεία.

ΦΥΣΙΚΗΣ

Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής - εμπορίας προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς και στη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η φοίτηση στο τμήμα Φυσικής διαρκεί 4 χρόνια, ενώ οι σπουδές διαρθρώνονται σε 4 τομείς:

 • Φυσικής Στερεάς Κατάστασης
 • Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων
 • Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής
 • Φυσικής Εφαρμογών

ΧΗΜΕΙΑΣ

Λειτουργεί αυτόνομα από το 1919 και περιλαμβάνει τρεις τομείς που καλύπτουν όλο το φάσμα της επιστήμης:

 • Θεωρητική Χημεία - Φυσικοχημεία - Ανόργανη Ανάλυση - Ενόργανη Ανάλυση n Οργανολογία - Χημική Μηχανική
 • Οργανική Χημεία - Οργανική Χημική Τεχνολογία - Χημεία Τροφίμων - Βιοχημεία n Κλινική Χημεία
 • Ανόργανη Χημεία - Ανόργανη Χημική Τεχνολογία - Περιβαλλοντική Χημεία

ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

Τα μαθήματα στα οποία πρέπει να εξεταστούν οι φοιτητές ανέρχονται στα 40. Το τμήμα Γεωλογίας περιλαμβάνει τους ακόλουθους τομείς:

 • Ορυκτολογίας - Πετρολογίας
 • Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας
 • Γεωγραφίας - Κλιματολογίας
 • Γεωφυσικής - Γεωθερμίας
 • Οικονομικής Γεωλογίας - Γεωχημείας
 • Δυναμικής - Τεκτονικής - Εφαρμοσμένης Γεωλογίας

ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Οι φοιτητές του τμήματος, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, που διαρκούν 4 χρόνια, πρέπει να εξεταστούν σε 36 μαθήματα, εκ των οποίων τα 22 είναι υποχρεωτικά και τα 14 επιλογής.

Στο τμήμά λειτουργούν συνολικά 7 τομείς:

 • Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας
 • Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής
 • Οικολογίας και Ταξινομικής
 • Φυσιολογίας Ζώων και Ανθρώπου
 • Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας
 • Βοτανικής
 • Γενετικής και Βιοτεχνολογίας

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Στο τμήμα Μαθηματικών, λειτουργούν συνολικά 4 τομείς:

 • Μαθηματικής Ανάλυσης
 • Αλγεβρας και Γεωμετρίας
 • Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας
 • Διδακτικής των Μαθηματικών

Οι πτυχιούχοι απασχολούνται κυρίως ως καθηγητές στην εκπαίδευση ενώ έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε δημόσιες επιχειρήσεις αλλά και ιδιωτικές εταιρείες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Η φοίτηση διαρκεί 4 χρόνια ενώ οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη διοίκηση, σε εταιρείες προμήθειας Η/Υ, ως καθηγητές στην εκπαίδευση, σε μηχανογραφικά κέντρα, στη βιομηχανία κ.α.

Κατά τα λοιπά, περιλαμβάνει τους τομείς «Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος», «Υπολογιστικών Συστημάτων και Εφαρμογών» και «Θεωρητικής Πληροφορικής».

ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις πάνω στη θεωρητική κατάρτιση για την ιστορία του θεάτρου και την ανάλυση του θεατρικού φαινομένου.

Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα και οι πτυχιούχοι απασχολούνται ως κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης στον Τύπο, ως καθηγητές σε δραματικές σχολές, ως υπεύθυνοι σε θεατρικά και γενικότερα καλλιτεχνικά προγράμματα κ.α.

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Η φοίτηση στο τμήμα διαρκεί 5 χρόνια και για την απόκτηση του πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε 48 μαθήματα, υποχρεωτικά και επιλεγόμενα.

Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν ως μουσικολόγοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ως καθηγητές της μουσικής εκπαίδευσης, ως μουσικοκριτικοί, ως σύμβουλοι μουσικών οργανισμών κ.λπ.

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Στόχος του τμήματος είναι να καλλιεργεί και να πρoάγει την Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και τoυ Αθλητισμoύ με βασική και εφαρμoσμένη έρευνα. Ταυτόχρονα, παρέχει στoυς πτυχιoύχoυς τα απαραίτητα εφόδια πoυ θα τους εξασφαλίσoυν άρτια κατάρτισή για την επιστημoνική και την επαγγελματική τoυς σταδιoδρoμία. Οι απόφοιτοι απασχολούνται ως καθηγητές Φυσικής Αγωγής και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως προπονητές σε συλλόγους, ως γυμναστές σε επιχειρήσεις και δήμους κ.λπ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το τμήμα ιδρύθηκε πριν από 16 χρόνια και στην τωρινή του μορφή περιλαμβάνει τους 3 τομείς:

 • Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιακών Εφαρμογών και Τεχνολογίας
 • Ψυχολογίας της Επικοινωνίας, Επικοινωνιακών Πρακτικών και Σχεδιασμού
 • Τομέας Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας

Οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών απασχολούνται ως εκπαιδευόμενοι σε εταιρείες και οργανισμούς του ευρύτερου χώρου της Επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Μετά την αποφοίτησή τους, μπορούν να εργαστούν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες κ.λπ.) αλλά και σε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων.

ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Πρόκειται για το πρώτο τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών που δημιουργήθηκε στον ελλαδικό χώρο, ενώ οι στόχοι του εστιάζονται στην καλλιέργεια, προαγωγή, διάδοση και μελέτη της λογοτεχνίας, της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού, των πολιτικών θεσμών και της οικονομίας της Τουρκίας.

Στο συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να μην προαπαιτείται η γνώση της τουρκικής γλώσσας, ωστόσο διδάσκεται σε όλα τα εξάμηνα σπουδών.

Οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων είναι αρκετές, καθώς έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως σύμβουλοι επιχειρήσεων ή δημόσιων οργανισμών (υπουργείο Εξωτερικών, Ανάπτυξης κ.ά.) που ασχολούνται με θέματα ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν ως καθηγητές τουρκικής γλώσσας και ως ειδικοί συνεργάτες σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά τμήματα.

109 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
Τα ΜΔΕ που προσφέρει το ΕΚΠΑ είναι συνολικά 109.

Οπως αναφέρει ο αντιπρύτανης του ιδρύματος, κ. Α. Δουδουκάκης, τα 58 είναι τμηματικά, 12 διατμηματικά, 34 διιδρυματικά και 5 διακρατικά. Ενδεικτικό της ζήτησης που υπάρχει για τα προγράμματα, είναι ότι το έτος 2009-10 κατατέθηκαν 8.400 αιτήσεις συνολικά και ενεγράφησαν 2.969 φοιτητές. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών όλων των ΠΜΣ του πανεπιστημίου είναι 10.799.

Η διάρκεια ενός προγράμματος διαφέρει ανάλογα με τα πεδία μάθησης και σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του ιδρύματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους. Όσο για την επιλογή των φοιτητών, γίνεται με τη συνεκτίμηση 3 βασικών κριτηρίων: τον γενικό βαθμό πτυχίου, τη βαθμολογία στα προπτυχιακά μαθήματα που είναι σχετικά με τα μαθήματα του ΠΜΣ και την επίδοση σε διπλωματική εργασία, όπου αυτή προβλέπεται στο προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και την ερευνητική δραστηριότητα του υποψηφίου.

ΤΜΗΜΑΤΙΚΑ (58)

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (1): ΜΔΕ "Κοραής". ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (1): "Ιστορία και Αρχαιολογία". ΦΠΨ (5): "Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου", "Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός", "Σχολική Ψυχολογία", "Κλινική Ψυχολογία", ΜΔΕ στη "Φιλοσοφία".ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (1): ΜΔΕ του Παιδαγωγικού. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (1): "Ειδική Αγωγή". ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (4): "Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία", "Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία", "Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία", "Ελληνορωμαϊκές Σπουδές". ΤΕΦΑΑ (2): "Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός", "Βιολογία της Άσκησης". ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (1): "Θεολογία". ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (2): "Κοινωνική Θεολογία" , "Έρευνα και Εφαρμογές Κοινωνικής Θεολογίας". ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (1): "Παγκόσμιο Θέατρο: Πράξη - Δραματουργία - Θεωρία". ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ (1): "Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". ΝΟΜΙΚΗΣ (6): Από ένα ΜΔΕ των τομέων Ποινικών Επιστημών, Δημοσίου Δικαίου, Ιστορίας και Θεωρίας Δικαίου, Α’ Ιδιωτικού Δικαίου, Β΄ Ιδιωτικού Διακαίου και ΜΔΕ στις "Νομικές Διεθνείς Σπουδές".ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (3): "Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές", "Κράτος και Δημόσια Πολιτική", "Σπουδές ΝΑ Ευρώπης". ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (1): "Οικονομική Επιστήμη". ΦΥΣΙΚΗΣ (1): "Φυσική". ΧΗΜΕΙΑΣ (2): "Χημεία", "Επιστήμη των Πολυμερών και Εφαρμογές της". ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (1): "Μαθηματικά". ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (3): "Μικροβιακή Βιοτεχνολογία", "Βιοπληροφορική", "Σύγχρονες Τάσεις στη Διδακτική των Βιολογικών Μαθημάτων και Νέες Τεχνολογίες". ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ (1): "Γεωλογία και Γεωπεριβάλλον". ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (1): "Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες". ΙΑΤΡΙΚΗΣ (13): "Κλινική Ιατρική, Εργαστηριακή Ιατρική - Προληπτική και Κοινωνική Ιατρική", "Επεμβατική Ακτινολογία", "Έλεγχος του Στρες και της Υγείας", "Διεθνής Ιατρική - Διαχείριση Κρίσεων Υγείας", "Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών", "Μοριακή και Εφηρμοσμένη Φυσιολογία", "Νεοπλασματική Νόσος στον Άνθρωπο: σύγχρονη κλινικοπαθολογοανατομική προσέγγιση και έρευνα". "Διασυνδετική Ψυχιατρική:Απαρτιωμένη Φροντίδα Σωματικής και Ψυχικής Υγείας". "Θρόμβωση - Αιμορραγία - Ιατρική των Μεταγγίσεων", "Προαγωγή Ψυχικής Υγείας - Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών", "Παθολογία της Κύησης", "Αναπαραγωγική - Αναγεννητική Ιατρική", "Ογκολογία Θώρακος: Κλινικοεργαστηριακή Προσέγγιση και Έρευνα". ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ (1): "Οδοντιατρική". ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (3): "Νοσηλευτική", "Διαχείριση Κρίσεων, Μαζικών Καταστροφών και Επειγουσών Καταστάσεων", "Διαπολιτισμική Νοσηλευτική". ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ (2): "Φαρμακευτική", "Βιομηχανική Φαρμακευτική".

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΑ (12)

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ - ΦΠΨ (1): "Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας". ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ -ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (1): "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία". ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ (1): "Θεωρία Λεξικογραφίας και Εφαρμογές". ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ (1): "Μουσική Κουλτούρα και Επικοινωνία - Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις της Μουσικής". ΦΥΣΙΚΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (1): "Ηλεκτρονική των Τηλεπικοινωνιών, του Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού και των Πληροφοριακών Συστημάτων". ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ (1): "Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική". ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΧΗΜΕΙΑΣ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (1): "Κλινική Βιοχημεία - Μοριακή Διαγνωστική". ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΦΥΣΙΚΗΣ - ΧΗΜΕΙΑΣ: (1): "Ωκεανογραφία και Διαχείριση Θαλασσίου Περιβάλλοντος". ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΦΥΣΙΚΗΣ (1): "Μικροηλεκτρονική". ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (1): "Διοίκηση και Οικονομική των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων". ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (1): "Οργάνωση και Διαχείριση Ανακουφιστικής και Υποστηρικτικής Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων". ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (1): "Μοριακή Ιατρική".

ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΑ (34)

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΜΠ (1): "Τεχνογλωσσία". ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΙΟΤΗΤΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ (1): "Μουσειακές Σπουδές". ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ (1): "Διαχείριση Μνημείων". ΦΠΨ - ΑΣΠΑΙΤΕ (1): "Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας με Νέες Τεχνολογίες". ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΑΠΘ (1): "Μετάφραση - Μεταφρασεολογία".ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (1): "Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων". ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ (1): "Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση". ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΠΘ (1): "Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία". ΜΙΘΕ - ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΜΠ (1): "Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας".ΜΙΘΕ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΦΠΨ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΠΑ (1): "Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη". ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ (1): "Εφαρμοσμένη Οικονομική και Χρηματοοικονομική". ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΑΠΘ (1): "Χημική Ανάλυση - Έλεγχος Ποιότητας". ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΑΠΘ - ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΜΠ: (1): "Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες". ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ - ΑΠΘ - ΠΑΤΡΑΣ - ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΓΠΑ (1): "Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές στη Χημική Βιομηχανία". ΧΗΜΕΙΑΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ (1): "Κατάλυση και Εφαρμογές της". ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - ΜΙΘΕ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΕΜΣΕ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΜΠ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ (1): "Λογική και Θεωρία Αλγορίθμων και Υπολογισμού". ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ (1): "Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών". ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ (1): "Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία". ΙΑΤΡΙΚΗΣ σε συνεργασία με τα τμήματα Ιατρικής άλλων ΑΕΙ, Βιολογίας, Νοσηλευτικής, ΦΠΨ, Μαθηματικών, Πολιτικής Επιστήμης και με τμήματα των ΤΕΙ (12): "Ιατρική Φυσική - Ακτινοφυσική", "Βιοστατιστική", "Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία - Διαχείριση και Οικονομική Αποτίμηση", "Προαγωγή και Αγωγή της Υγείας", "Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική", "Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία", "Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - Καρδιολογική Νοσηλευτική", "Κλινική Παιδιατρική Νοσηλευτική - Έρευνα", "Μονάδες Εντατικής Θεραπείας", "Εργαστηριακή και Νοσηλευτική Καρδιολογία", "Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση", "Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή". ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ (1): "Υλικά Οδοντικής Τεχνολογίας". ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ (1): "Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας - Πληροφορική Υγείας". ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (1): "Ιατρική και Υγιεινή Εργασίας". ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ ΚΑΙ ΑΠΘ (1): "Παραγωγή και Έλεγχος Φαρμακευτικών Ενώσεων".

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ (5)

Λειτουργούν τα προγράμματα "Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο" από το Τμήμα Νομικής και το Πανεπιστήμιο Montesquieu - Bordeaux IV, "Κλινική Νευροψυχολογία" από την Ιατριή και το Health Science Centre του Texas University, "Ενδαγγειακές Τεχνικές" από την Ιατρική, το Department of Surgical Studies και το University of Milano - Bicocca στη Μόντζα της Ιταλίας, "Διδακτική και Μεθοδολογία Μαθηματικών" από τα τμήματα Μαθηματικών, ΦΠΨ, ΜΙΘΕ του ΕΚΠΑ και τα τμήματα Μαθηματικών, Στατιστικής και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, "Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα" από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ  
mihalis77@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ