ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΙΟΝΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μετράει ήδη 25 χρόνια λειτουργίας και ανάμεσα στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται οι σπουδές που παρέχει πάνω σε μοναδικά γνωστικά αντικείμενα. Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν 6 προπτυχιακά τμήματα και 9 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

 • ΕΘΝΟΣ
 • 11:47, 15/1/2009

ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το τμήμα Μουσικών Σπουδών ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992 με βάση ένα πολυδύναμο πενταετές πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει πέντε γνωστικές περιοχές της μουσικής θεωρίας και πράξης:

 • Ανώτερα Θεωρητικά και Σύνθεση
 • Οργανική και Φωνητική Μουσική Εκτέλεση
 • Μουσική Τεχνολογία
 • Μουσική Παιδαγωγική
 • Μουσικές Επιστήμες

Οι φοιτητές του τμήματος έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μία από τις τρεις κατευθύνσεις που λειτουργούν (Μουσική Σύνθεση, Μουσική Εκτέλεση, Μουσικές Επιστήμες). Επισημαίνεται ότι οι δύο πρώτες εξασφαλίζουν επαγγελματική επάρκεια σε συνθέτες, εκτελεστές οργάνων, τραγουδιστές και μαέστρους χορωδίας ή ορχήστρας ενώ η τρίτη επισφραγίζει την ειδικότητα στη Μουσική Παιδαγωγική, τη Μουσική Τεχνολογία ή τη Μουσικολογία.

Σημειώνεται ότι το τμήμα είναι το μοναδικό μουσικοεκπαιδευτικό τμήμα που λειτουργεί στην Ελλάδα σε πανεπιστημιακό επίπεδο, παρέχοντας πλήρη κατάρτιση σε σπάνιους και μοναδικούς κλάδους, όπως το εκκλησιαστικό όργανο, η τζαζ, η μουσικοθεραπεία κ.ά.

Στα πρώτα τέσσερα έτη σπουδών, οι φοιτητές παρακολουθούν έναν ελάχιστον αριθμό υποχρεωτικών μαθημάτων, που εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη κατάρτιση στους τομείς του τμήματος και έναν αριθμό επιλεγόμενων μαθημάτων, που επιτρέπουν στον φοιτητή να εμβαθύνει στον τομέα ή τους τομείς που τον ενδιαφέρουν περισσότερο.

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος περιλαμβάνουν το πέτρινο κτίριο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας καθώς και την αίθουσα εκδηλώσεων της Ιόνιας Ακαδημίας.

Η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πιστωτικών Μονάδων επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση φοιτητών από και προς τα κυριότερα μουσικοεκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης και την πλήρη ισοτιμία και αντιστοιχία των πτυχίων του τμήματος με τα ευρωπαϊκά και κατ επέκταση τα αμερικανικά, ανώτατα πτυχία Μουσικών Ακαδημιών και Μουσικών Πανεπιστημιακών Σχολών.

Οι προπτυχιακές σπουδές οδηγούν στην απόκτηση τίτλου γενικής κατεύθυνσης, που επιτρέπει στον απόφοιτο να διεκδικήσει μία θέση καθηγητή Μουσικής στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή να ακολουθήσει ελεύθερη επαγγελματική σταδιοδρομία.

ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η λειτουργία του τμήματος ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 1993-94 και σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών έχει ως στόχο την άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των σπουδαστών σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη θεωρία του βιβλίου, της πληροφορίας, του αρχειακού τεκμηρίου και των αντικειμένων μουσειακής αξίας.

Μέσα στις δραστηριότητες των φοιτητών εντάσσονται η δημιουργία, οργάνωση, διαχείριση και αξιοποίηση συλλογών βιβλιακού, αρχειακού ή άλλης μορφής υλικού και πληροφοριών.

Ταυτόχρονα παρέχονται εξειδικευμένες γνώσεις που κρίνονται απαραίτητες για τη δημιουργία συγκροτημένων επιστημόνων, ικανών να κατανοήσουν, να εντάξουν και να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους σωστά, προκειμένου να προάγουν ερευνητικά τους σχετικούς επιστημονικούς τομείς.

Σχετικά με τις επαγγελματικές προοπτικές, οι πτυχιούχοι μπορούν να απασχοληθούν σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία της χώρας καθώς και σε κάθε είδος βιβλιοθηκών (δημόσιων, ιδιωτικών, σχολικών, ακαδημαϊκών κ.τλ.). Επίσης, εργάζονται σε υπηρεσίες και κέντρα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης αλλά και ως ελεύθεροι επαγγελματίες - σύμβουλοι σε θέματα οργάνωσης βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πληροφόρησης.

ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Η διάρκεια των σπουδών είναι τετραετής και χωρίζεται σε οκτώ εξάμηνα από τα οποία το 6ο γίνεται υποχρεωτικά σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, σε μία από τις παρακάτω χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία. Το πρόγραμμα σπουδών είναι οργανωμένο σε δύο μεγάλους κύκλους σπουδών.

Στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα, οι φοιτητές μυούνται στη θεωρία και την πράξη της μεταφραστικής διαδικασίας. Ο δεύτερος κύκλος είναι αφιερωμένος στις ειδικές μεταφράσεις, δηλαδή την οικονομική - πολιτική, την τεχνική και τη λογοτεχνική, οι οποίες αποσκοπούν στην προσφορά εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας.

Οι γλώσσες εργασίας που διδάσκονται στο επίπεδο της μετάφρασης και της διερμηνείας από και προς την ελληνική, είναι τρεις: αγγλική, γαλλική και γερμανική, ενώ στο ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν επίσης ενσωματωθεί η τουρκική, η ιταλική και η ολλανδική.

Το τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1986-87 και είναι το μοναδικό-πανεπιστημιακού επιπέδου- τμήμα κατάρτισης ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων συνεδρίων.

Οι πτυχιούχοι απασχολούνται ως διερμηνείς, μεταφραστές, στελέχη διεθνών οργανισμών, διεθνών και δημοσίων σχέσεων, τουρισμού, διαχείρισης πολιτισμικού αγαθού κ.λπ.

ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πυρήνας των παρεχόμενων σπουδών είναι η ιστορία, δηλαδή η ιστορική έρευνα και η επιστημονική μεθοδολογία ανάλυσης και ερμηνείας του ιστορικού γίγνεσθαι από την αρχαία έως τη σύγχρονη εποχή.

Διδάσκεται η ιστορία του ελληνικού χώρου κατά την αρχαιότητα, την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή περίοδο, τη βυζαντινή, την περίοδο των δυτικών κυριαρχιών (φραγκοκρατία-βενετοκρατία), την οθωμανική, τη νεότερη και σύγχρονη εποχή, ενταγμένη στην ιστορία του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης καθώς ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην ιστορία του δυτικού, μεσαιωνικού, νεότερου και σύγχρονου, ευρωπαϊκού κόσμου. Παράλληλα, παρέχεται συστηματική διδασκαλία της ιστορίας του οθωμανικού και αραβικού κόσμου, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες του Τμήματος είναι η διδασκαλία της ιστορίας του σινοϊαπωνικού χώρου και της αμερικανικής ηπείρου.

Ιδιαίτερη έμφαση έχουν στο Τμήμα, πλην της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας, η ναυτιλιακή ιστορία και επιπλέον η ιστορία του τοπίου, η ιστορική γεωγραφία και η δημογραφία στο πλαίσιο της διδασκαλίας των οποίων λειτουργούν Σεμινάρια και Μεταπτυχιακά Προγράμματα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στη βιβλιοθήκη του τμήματος καθώς διαθέτει 16.000 τόμους βιβλίων, τόσο ελληνικών όσο και ξενόγλωσσων (αγγλικών, γαλλικών, ιταλικών, ρωσικών, τουρκικών κ.ά.). Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως καθηγητές στην εκπαίδευση, ως ερευνητές σε βιβλιοθήκες, οργανισμούς, μορφωτικά ιδρύματα και κέντρα μελετών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών στηρίζεται στην πεποίθηση ότι για τη δημιουργική υλοποίηση των εφαρμογών της Πληροφορικής είναι απαραίτητη μία σε βάθος γνώση, όχι μόνο της Επιστήμης των Υπολογιστών, αλλά και των βασικών παραμέτρων του πεδίου εφαρμογής.

Ο φοιτητής καλείται να παρακολουθήσει και μαθήματα Διοικητικής Επιστήμης, Οικονομικών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να ακολουθήσουν μία από τις παρακάτω κατευθύνσεις σπουδών:

 • Πληροφορική - Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες
 • Πληροφοριακά Συστήματα

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στοχεύει στην προετοιμασία επιστημόνων που θα τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν με επιτυχία την εισαγωγή των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

ΤΕΧΝΩΝ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑΣ

Το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας φιλοδοξεί να καλύψει την έλλειψη ολοκληρωμένων γνώσεων πάνω στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα, καθώς οι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που απαιτούνται παρέχονται μεμονωμένα και σε μικρό βαθμό από διάσπαρτες και ξένες μεταξύ τους εκπαιδευτικές μονάδες.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι πενταετές, δίνοντας βαρύτητα στους παρακάτω τομείς:

 • οπτικοακουστικές τεχνικές
 • σύγχρονοι ψηφιακοί μέθοδοι επεξεργασίας ήχου, εικόνας και του συνδυασμού τους
 • επιστημονική θεμελίωση του ρόλου των οπτικοακουστικών εφαρμογών στη σύγχρονη εξελισσόμενη κοινωνία

Οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν να καλύψουν την επαγγελματική ζήτηση σ' έναν πολλαπλό χώρο της αγοράς που σχετίζεται με: κινηματογράφο, βίντεο, γραφικές τέχνες, ηλεκτρονική και ψηφιακή τεχνολογία του ήχου, παραγωγή, θεωρία και ιστορία σύγχρονων μορφών τέχνης. Ακόμα, θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν στους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

9 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

Σε 4 από τα 6 προπτυχιακά τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου λειτουργούν 9 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι τίτλοι των οποίων ανά τμήμα είναι οι ακόλουθοι:

ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1. Ιστορία της Πόλης και Κτιριοδομίας μετά τον 16ο αιώνα 2. Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες (διατμηματικό με το Τμήμα Πληροφορικής) 3. Μεθοδολογία Κριτικής και Έκδοσης των Ιστορικών Πηγών 4. Ιστορική Δημογραφία (διεπιστημονικό με τα ΤΕΙ Μεσολογγίου και Καλαμάτας)

ΤΜΗΜΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ 5. Επιστήμη της Μετάφρασης 6. Επιστήμες της Μετάφρασης - Μεταφρασιολογία και Γνωσιακές Επιστήμες ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 7. Τέχνες και Τεχνολογίες του Ήχου 8. Μουσική Ερμηνεία

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ 9. Επιστήμη της Πληροφορίας

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ