ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δαπάνες για την άμυνα;

​Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
  • 20/4

Σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμια εκστρατεία για μειώσεις στις στρατιωτικές δαπάνες, την οποία υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι στη διεθνή σκηνή δεσπόζουν σοβαρότατα θέματα, όπως το δημοψήφισμα στην Τουρκία, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία και οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία, αφιερώνω το άρθρο μου σε ένα τυπικά εσωτερικό πρόβλημα. Διαδεδομένη στην κοινωνία είναι η αντίληψη ότι για την υπερχρέωση της Ελλάδας φταίνε οι ξένοι. Με τον τρόπο αυτό, «βγάζουμε λάδι» το αμαρτωλό ελληνικό κατεστημένο, την άρχουσα τάξη αυτής της χώρας, για τα σημερινά μας δεινά. Αποφεύγουμε, όμως, το ερώτημα αν οι δανειστές μας ζήτησαν να αναλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και να διατηρούμε στρατιωτικές δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ωστόσο, σήμερα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον διαρκή δανεισμό, που μεγάλο μερίδιό του έγινε για πολυδάπανους εξοπλισμούς, τις λεγόμενες «αγορές του αιώνα». Ιδού μερικά στοιχεία για την τελευταία 20ετία: Μετά την κρίση στα Ιμια, η κυβέρνηση Σημίτη ενέκρινε προμήθειες όπλων ύψους 3 τρισ. δραχμών. Ακολούθησε, το 2006, με Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό, νέο δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 22,64 δισ. ευρώ, «το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που γνώρισε μέχρι σήμερα η χώρα» («Καθημερινή» 24.4.2007). Τα χρόνια εκείνα, είχε διατυπωθεί επισήμως και η αντίληψη περί «διπλωματίας των εξοπλισμών», με χαρακτηριστικό το δημοσίευμα («Εθνος» 2.6.2008) «Δύο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 6 δισ. ευρώ διεκδικεί ο Σαρκοζί».

Σημειώνω ότι ως Αριστερά και φιλειρηνικό κίνημα ποτέ δεν συμβιβαστήκαμε με την ιδέα ότι η κούρσα των εξοπλισμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν αναπότρεπτη. Αντιθέτως, πρώτοι εμείς προτείναμε τον διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ακόμα και μετά την κρίση στα Ιμια, διαφωνήσαμε με το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ της κυβέρνησης Σημίτη και στις εκλογές του Σεπτέμβρη 1996 είχαμε καταθέσει εναλλακτική πρόταση με τίτλο «Η άλλη πρόταση για την άμυνα της χώρας». Αναλάβαμε και πρωτοβουλίες. Τον Σεπτέμβρη 1999, καταθέσαμε στις κυβερνήσεις Ελλάδας - Τουρκίας γραπτή πρόταση για «συμφωνία αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών των δύο χωρών». Πρόταση που υποστήριξε και η Αριστερά της Τουρκίας, δήμαρχοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι κοινωνικοί φορείς.