ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιστροφή στον μαρξισμό

Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • 16/2

Ενα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Ο Παγκόσμιος Καπιταλισμός σε Αταξία» («Glo-bal Capitalism in Disarray»), το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα από τον ίδιο τον συγγραφέα του, διεθνώς γνωστό Χιλιανό πανεπιστημιακό Αντρές Σολιμάνο. Προσκεκλημένος της πρεσβείας της Χιλής και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Σολιμάνο παρουσίασε το βιβλίο του σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου είχα την τιμή να είμαι μεταξύ των συμπαρουσιαστών.

Με την ευκαιρία, θυμήθηκα τους δεσμούς μου με τη Χιλή, την οποία είχα επισκεφθεί ως νεολαίος κομμουνιστής, τον Σεπτέμβριο του 1972. Η τότε επίσκεψή μου είχε συμπέσει με τη δεύτερη επέτειο της εκλογικής νίκης του Σαλβατόρ Αλιέντε. Το πείραμα του Αλιέντε είχε δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες για τη δυνατότητα ενός ειρηνικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό, αλλά έναν χρόνο μετά το εγχείρημα συνετρίβη από το φασιστικό πραξικόπημα του Πινοσέτ, με την άμεση βοήθεια της CIA. Ο Χιλιανός σοσιαλιστής πρόεδρος είχε πέσει επί των επάλξεων αυτοπυροβολούμενος, για να μην πέσει στα χέρια των πραξικοπηματιών. Είχε αρνηθεί να παραδοθεί, παρότι του προσέφεραν ασφαλή διαφυγή.

Το βιβλίο του Σολιμάνο αποτελεί εξαιρετικά τεκμηριωμένη εργασία, θα το χαρακτήριζα ανατομία της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Αξιοσημείωτο ότι σημαντικό μέρος του είναι αφιερωμένο στην «επανάκαμψη» των ιδεών του Μαρξ για την οικονομία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Πράγματι, αποτελεί πλέον γενική πεποίθηση ότι λόγω και της πολυδιάστατης κρίσης, σημειώνεται διεθνώς επιστροφή στον μαρξισμό, όχι βέβαια ως δόγμα, αλλά ως εργαλείο ανάλυσης και οδηγό για δράση. Ο Σολιμάνο μιλά για τον ζωντανό, τον δημιουργικό μαρξισμό, όχι για εκείνον που συχνά στην ιστορία τοποθετήθηκε στην «κλίνη του Προκρούστη» για να υπηρετήσει αυταρχικά καθεστώτα, ακόμα και στον Τρίτο Κόσμο.

Μιλώντας στην Αθήνα, ο Χιλιανός φίλος μας εκτίμησε ως μεγάλης διεθνούς σημασίας την κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο της Ελλάδας ως προπομπού αναγκαίων αλλαγών σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, με στόχο να αλλάξει το σύνολο της ΕΕ, γιατί μόνο έτσι μπορεί να σωθεί το ενοποιητικό ευρωπαϊκό εγχείρημα. Επίσης, προειδοποίησε τους Ελληνες και Ευρωπαίους αριστερούς να μη θεωρούν βέβαιη την κατάρρευση του παγκόσμιου καπιταλισμού, παρότι διανύει πρωτοφανή κρίση και αποδιοργάνωση, διότι συχνά στην ιστορία ο καπιταλισμός έχει δείξει αξιοζήλευτη προσαρμοστικότητα σε νέα φαινόμενα, καθώς και ικανότητα αυτοανανέωσης.