ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ζητείται πανευρωπαϊκός ορίζοντας

​Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
  • 16/3

Δεν μου είναι ευχάριστο ότι από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη συνεργασία στο επίπεδο όλης της Ευρώπης, μια ιδέα που τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε την αιχμή των αγώνων της Αριστεράς για την ειρήνη και την υπέρβαση της διαίρεσης της ηπείρου μας.

Αυτή η ιδέα είναι εξαιρετικά επίκαιρη και σήμερα και αφορά όχι μόνο το σύνολο της Ευρώπης, αλλά και όλο τον κόσμο. Αλλωστε, και η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης από τη σύλληψή της πριν πάνω από διακόσια χρόνια αναφερόταν στο σύνολο της ηπείρου. Δυστυχώς, πολλοί σήμερα, ακόμα και στον χώρο της Αριστεράς, όταν μιλούν για Ευρώπη εννοούν μόνο την ΕΕ και όταν αναφέρονται στην πανευρωπαϊκή συνεργασία συχνά εννοούν μόνο τη συνεργασία στο επίπεδο της ΕΕ, είτε πρόκειται για την πολιτική είτε για την κινηματική συνεργασία. Ας μου επιτραπούν ορισμένα ερωτήματα. Μπορεί να νοηθεί η Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία και την τεράστια συμβολή της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό; Μπορεί ο αγώνας για τη διάλυση του ΝΑΤΟ -κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου- να μη συνδέεται με τη διεκδίκηση ενός συστήματος πανευρωπαϊκής ασφάλειας που θα έχει στους κόλπους του και τη Ρωσία;

Και γιατί όταν μιλάμε για ευρωπαϊκούς θεσμούς, να μην αναφερόμαστε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ); Ας θυμηθούμε ότι το σύνολο της Αριστεράς διεκδικούσε πάντοτε την πανευρωπαϊκή συνεργασία και την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ (πρώην ΔΑΣΕ).

Πάντοτε η Αριστερά μιλούσε για τη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΟΚ παλαιότερα, ΕΕ σήμερα, με την πρώην ΕΣΣΔ και τη Ρωσία. Το όραμα της Αριστεράς για την Ευρώπη δεν αφορά μόνο την ανατροπή των σημερινών κυρίαρχων πολιτικών σκληρής λιτότητας, ούτε τις απαιτούμενες βαθιές αλλαγές στο σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα στην κατεύθυνση της επανίδρυσης της ΕΕ, όπως υποστηρίζει και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αφορά την Ευρώπη του 21ου αιώνα, την Ευρώπη του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Ακόμα μία επισήμανση: Να μην ξεχνάμε ότι το κέντρο βάρους των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων μετατοπίζεται από τον ευρωατλαντικό χώρο προς ανατολάς, την Ασία. Αρα, αν θέλουμε να πολεμήσουμε τον ευρωατλαντισμό, ο δρόμος είναι μια νέα σύλληψη για την πανευρωπαϊκή συνεργασία. Μόνο έτσι μπορεί να αναδειχθεί η Ευρώπη σε αποφασιστικό πόλο ειρήνης και σταθερότητας, για όλο τον κόσμο.