ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ναύπλιο: Διαχρονικά γοητευτικό

Με την αύρα της παλιάς πρωτεύουσας καταφέρνει πάντα να εντυπωσιάζει ακτινοβολώντας κομψότητα, ρομαντισμό, και εκπέμποντας το ιδιαίτερο άρωμα της μακραίωνης ιστορίας του

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:28, 19/4/2010
Ο γύρος της Αρβανιτιάς είναι ο αγαπημένος περίπατος των Ναυπλιωτών, μια από τις ρομαντικότερες βόλτες στην πόλη.

Ο γύρος της Αρβανιτιάς είναι ο αγαπημένος περίπατος των Ναυπλιωτών, μια από τις ρομαντικότερες βόλτες στην πόλη.

Nαυπλία, Ναύπλιο, Ανάπλι ή Napoli di Roma­nia... Οποια ονομασία και να της δώσετε, η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας είναι μια μοναδική πόλη-μουσείο, με ιστορία γεμάτη μύθους, κατακτητές και επαναστάσεις.

Κάθε γωνιά, κάθε μνημείο του Ναυπλίου ψιθυρίζει κάτι από το πολυσήμαντο «χθες» του. Διαχρονικοί ψίθυροι ιστορίας, που θα τους αφουγκραστείτε πίσω από τα «κυκλώπεια» τείχη του Παλαμηδίου, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πάνω στα ανεμοδαρμένα βράχια της Ακροναυπλίας, μέσα στα καλντερίμια της πόλης...

Περπατήστε στις γειτονιές και στις πλατείες του παλιού Ναυπλίου και συλλέξτε εικόνες μιας πόλης που φημίζεται για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την κομψότητά της. Οι κατακτητές που πέρασαν, άφησαν έντονα σημάδια στην αρχιτεκτονική του Ναυπλίου, δίνοντας στην πόλη μια κοσμοπολίτικη προσωπικότητα. Για τους θαλασσοπόρους Ενετούς, ήταν η Νάπολη της Ανατολής.

Αφεθείτε στη ρομαντική γοητεία και τη γαλήνη της αργολικής πολιτείας και η καρδιά σας σύντομα θα αρχίσει να χτυπά πιο δυνατά. Το Ναύπλιο εξάλλου θεωρείται μία από τις πόλεις που αγαπούν οι ερωτευμένοι.

Περπατώντας εντός των τειχών
Καρδιά της παλιάς πόλης του Ναυπλίου είναι η περίκλειστη πλατεία Συντάγματος, η αγαπημένη των Ναυπλιωτών, η οποία περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτίρια. Ανατολικά της πλατείας βλέπετε το Τριανόν, πρώην τουρκικό τζαμί που στέγασε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της πόλης. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το τριώροφο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ στα νότια της πλατείας δεσπόζει το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, φτιαγμένο στον Μεσοπόλεμο.

Ολοκληρώνοντας τη βόλτα σας στην ιστορική πλατεία, αριστερά σας, στην οδό Σταϊκοπούλου θα συναντήσετε το Βουλευτικό, την πρώτη Βουλή των Ελλήνων.

Ξεκινήστε από την πλατεία Συντάγματος, ακολουθώντας την κοντινή οδό Σταϊκοπούλου, ανηφορίστε τα σκαλάκια μέχρι την οδό Καποδιστρίου και κατευθυνθείτε στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Εξω από αυτήν δολοφονήθηκε το 1831 ο Καποδίστριας και μια πλάκα θυμίζει το τραγικό γεγονός. Στο κέντρο της μικρής πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα ορθώνεται η προτομή του γνωστού λογοτέχνη Αγγελου Τερζάκη και απέναντι από την εκκλησία βρίσκεται το μοναδικό χαμάμ της πόλης.

Ανεβαίνοντας στη συνέχεια τα σκαλοπάτια της οδού Ποταμιάνου θα επισκεφθείτε την Καθολική εκκλησία της πόλης, γνωστή ως Φραγκοκλησιά. Από πίσω της θα βρείτε την οδό Ζυγομαλά. Αφού την περπατήσετε ολόκληρη θα φτάσετε στη συνοικία Ψαρομαχαλάς, κάτω από την Ακροναυπλία.

Κάνοντας βόλτα στην οδό Ζυγομαλά θα δείτε πολλά σπίτια με θαυμάσια αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Κατηφορίζοντας, τέλος, από την οδό Κωστούρου, περνάτε μπροστά από τα «Πέντε Αδέλφια» και φτάνετε στην προκυμαία.

Οι κόκκινες κεραμοσκεπές της παλιάς πόλης όπως φαίνονται από την οδό Ζυγομαλά.

Οι κόκκινες κεραμοσκεπές της παλιάς πόλης όπως φαίνονται από την οδό Ζυγομαλά.

Αξίζει επίσης να περιηγηθείτε σε δύο πλατείες της πόλης: στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου και στην πλατεία Τριών Ναυάρχων. Η πρώτη πήρε το όνομά της από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, την πρώτη Μητρόπολη του ελεύθερου Ναυπλίου. Σε κοντινή απόσταση από τον ναό θα δείτε τη μεγαλοπρεπή κατοικία του Αντιβασιλέως Αρμανσμπεργκ, στην οδό Πλαπούτα 35.

Η κεντρική οδός Παπανικολάου, στο πλάι της εκκλησίας, είναι ο δρόμος που χάραξαν οι Ενετοί για να χωρίσουν τις φτωχογειτονιές των Βραχατέικων και του Ψαρομαχαλά από τα αρχοντικά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στην πλατεία διοργανώνονται συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Η πλατεία Τριών Ναυάρχων (αφιερωμένη στους τρεις συντελεστές της νίκης των Μεγάλων Δυνάμεων της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου) αποτελεί την είσοδο στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στο σημείο που ορθώνεται το άγαλμα του Οθωνα βρισκόταν το Κυβερνείο του Καποδίστρια, μετέπειτα κατοικία του Βαυαρού βασιλιά. Στην πλατεία θα δείτε επίσης το κενοτάφιο του Δημήτρη Υψηλάντη, το Δημαρχείο (ήταν το πρώτο Γυμνάσιο της ελεύθερης Ελλάδας και ξεκίνησε μαθήματα το 1833), ενώ η πινακίδα έξω από το κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Magnet Electric θα σας ενημερώσει ότι εδώ βρισκόταν το πρώτο ελληνικό φαρμακείο, που λειτούργησε από το 1828 μέχρι το 1972.

Η προκυμαία της πόλης προσφέρεται για χαλαρωτικούς περιπάτους.

Η προκυμαία της πόλης προσφέρεται για χαλαρωτικούς περιπάτους.

FAST INFO

Το λιοντάρι των Βαυαρών
Στη συνοικία Πρόνοια, και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Βαυαρικά Μνήματα», αναζητήστε το πέτρινο σκαλισμένο λιοντάρι που φιλοτέχνησε το 1836 ο Βαυαρός γλύπτης Siggel, κατ' εντολήν του βασιλιά Λουδοβίκου, πατέρα του Οθωνα. Το έργο έγινε εις μνήμη των Βαυαρών που πέθαναν από τύφο το 1833-1834.

Ιστορική μητρόπολη
Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου έγινε η κηδεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ στέφθηκε βασιλιάς του πρώτου ελληνικού κράτους ο Οθωνας. Στο εσωτερικό της Μητρόπολης θα δείτε ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Εικάζεται ότι είναι έργο ενός από τους μαθητές του.

Ο ταριχευτής του Καποδίστρια
Στο πρώτο ελληνικό φαρμακείο, που βρισκόταν στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, ο φαρμακοποιός -και προσωπικός φίλος του Καποδίστρια- Βονιφάτιος Βοναφίν, ταρίχευσε τον δολοφονημένο πρωθυπουργό.

Εκτος των τειχών ο γύρος της Αρβανιτιάς
Αγαπημένος περίπατος των Ναυπλιωτών είναι μια από τις ρομαντικότερες βόλτες στην πόλη. Ο περίφημος γύρος της Αρβανιτιάς, ένας περιφερειακός πλακοστρωμένος πεζόδρομος με θέα τον Αργολικό κόλπο, ξεκινά στο τέλος της προκυμαίας και καταλήγει μετά 1 χιλιόμετρο περίπου στην πλατεία της Αρβανιτιάς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα βρίσκεστε διαρκώς κάτω από τα βράχια της Ακροναυπλίας (οι πρόσφατες κατολισθήσεις ίσως δυσκολέψουν λίγο τον περίπατό σας).

Ολες τις ώρες της ημέρας, οι δρόμοι της παλιάς πόλης είναι γεμάτοι κόσμο.

Ολες τις ώρες της ημέρας, οι δρόμοι της παλιάς πόλης είναι γεμάτοι κόσμο.

Αφού περάσετε από τις «μπανιέρες», την περιοχή όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου, θα βρεθείτε στη άκρη της απότομης ακτής, περπατώντας δίπλα σε βράχια γεμάτα με φραγκοσυκιές. Καθ' οδόν θα δείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιάς, τη Santa Maria Grotta των Ενετών, αγαπημένο προσκύνημα των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών.

Μετά 20΄ περίπου θα φτάσετε στην πλατεία της Αρβανιτιάς. Κάτω από αυτήν το καλοκαίρι λειτουργεί οργανωμένη παραλία. Αν θέλετε να συνεχίσετε τη βόλτα σας, περπατήστε ανατολικά, στους πρόποδες του Παλαμηδίου και μετά 3 χιλιόμετρα περίπου θα φτάσετε στην αμμώδη παραλία της Καραθώνας.

Σε περίπτωση που θέλετε να επιστρέψετε στην παλιά πόλη, από την πλατεία Αρβανιτιάς κατηφορίστε προς το πάρκο Σταϊκοπούλου και την Πύλη της Ξηράς. Κτίστηκε το 1708 στη θέση προγενέστερης πύλης της πρώτης Ενετοκρατίας. Ηταν η μοναδική είσοδος από ξηράς στο περιτοιχισμένο Ναύπλιο. Μπροστά από την πύλη, που άνοιγε με την ανατολή και έκλεινε με τη δύση του ηλίου, υπήρχε θαλάσσια τάφρος και η πρόσβαση γινόταν από μια ξύλινη κινητή γέφυρα. Κατεδαφίστηκε σταδιακά από το 1894 έως το 1897, όπως και τα τείχη που την περιστοίχιζαν.

Οπως αντιλαμβάνεστε, το μνημείο που ορθώνεται στο ίδιο σημείο δεν είναι η αυθεντική Πύλη (τοξωτή, με δύο παραστάδες εκατέρωθεν), αλλά μια πιστή αναπαράστασή της. Από την αρχική σώθηκε η πλάκα με το οικόσημο του Ενετού διοικητή Γκριμάνι -με χρονολογία 1708-, καθώς και το πέτρινο ακέφαλο λιοντάρι στο πάνω μέρος της πύλης.

Στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου βρίσκεται η πλατεία Συντάγματος.

Στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου βρίσκεται η πλατεία Συντάγματος.

Παραδόσεις για την Αρβανιτιά
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η περιοχή της Αρβανιτιάς πήρε το όνομά της από τη μεγάλη σφαγή των Αλβανών το 1779. Οι Αλβανοί μισθοφόροι που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή με προτροπή των Τούρκων για να αντιμετωπίσουν τους Ελληνες έγιναν κατόπιν ανεπιθύμητοι.

Λέγεται ότι ο Καπετάν Πασάς τους ανέβασε με δόλο στο Παλαμήδι και από τον προμαχώνα Θεμιστοκλή τους γκρέμισε στη θάλασσα. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική: ήδη από τα χρόνια της πρώτης Ενετοκρατίας, στην περιοχή κατοικούσαν Αλβανοί, που έδωσαν το όνομα Αρβανιτιά σ' αυτό το κομμάτι της πόλης, που βρισκόταν εκτός των τειχών και ανατολικά της Πύλης της Ξηράς.

Παλαμήδι, ο ακοίμητος φρουρός της πόλης
Τι άλλο κοινό έχουν το Ναύπλιο και η Ναύπακτος, εκτός από τα πρώτα τέσσερα γράμματα στην ονομασία τους; Και οι δυο πόλεις διαθέτουν επιβλητικά κάστρα, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Αντίθετα με το κάστρο της Ναυπάκτου, που κτίστηκε κατά τα χρόνια της πρώτης Ενετοκρατίας, αυτό του Ναυπλίου είναι αρκετά νεότερο, μια και οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της δεύτερης Ενετοκρατίας (18ο αιώνα).

Ο απόκρημνος λόφος του Παλαμηδιού, που οφείλει την ονομασία του στον ομηρικό ήρωα Παλαμήδη, έδωσε το όνομά του στο κάστρο του Ναυπλίου. Εικάζεται ότι ο Βενετός αρχιστράτηγος Μοροζίνι οραματίστηκε το 1686 τη δημιουργία του κάστρου, ενώ ο κυβερνήτης Γκριμάνι ήταν εκείνος που ανέλαβε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του. Η κατασκευή του φρουριακού συγκροτήματος, που ολοκληρώθηκε επί των ημερών του Βενετού Γενικού Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνου Σαγρέδου, έγινε σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις σε τρία χρόνια (1711-1714). Κτισμένο σε υψόμετρο 216 μ., το Παλαμήδι στηρίχθηκε σ' ένα σύστημα οκτώ αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων, που αναπτύσσονταν κλιμακωτά στον άξονα Ανατολής - Δύσης και συνδέονταν μεταξύ τους με τείχη.

Η Πύλη της Ξηράς χτίστηκε το 1708 στη θέση προγενέστερης πύλης της πρώτης Ενετοκρατίας.

Η Πύλη της Ξηράς χτίστηκε το 1708 στη θέση προγενέστερης πύλης της πρώτης Ενετοκρατίας.

Το κάστρο επικοινωνούσε με την πόλη του Ναυπλίου αρχικά μέσω γαλαρίας κι αργότερα με τα περίφημα 999 σκαλοπάτια. Το 1715, μόλις έναν χρόνο από την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το Παλαμήδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Εναν αιώνα αργότερα, το 1822, πέρασε σε ελληνικά χέρια και το γεγονός της κατάληψής του άφησε άφωνη την τότε ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αφού θεωρείτο απόρθητο!

Μετά την ανακατάληψη του Παλαμηδιού, οι Ελληνες έδωσαν ονόματα στους προμαχώνες, οι οποίοι άλλαξαν έτσι για τρίτη φορά όνομα (πριν είχαν ενετικά και τουρκικά ονόματα). Ο πρώτος κατά σειρά προμαχώνας ονομάστηκε "Γκριμάνι", ο επόμενος "Ρόμπερτ" (προς τιμήν του Γάλλου φιλέλληνα που σκοτώθηκε στη μάχη της Ακρόπολης), ενώ οι υπόλοιποι έξι βαφτίστηκαν με ονόματα αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών: Μιλτιάδης, Αχιλλέας, Επαμεινώνδας, Φωκίων, Θεμιστοκλής και Λεωνίδας.

Το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή για βαρυποινίτες. Σ' ένα από τα κελιά του κάστρου -στον προμαχώνα Μιλτιάδη- φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στο εσωτερικό του κάστρου βρίσκεται και ο μικρός ναός του Αγίου Αντρέα. Κάτω από τον προμαχώνα Θεμιστοκλή απλώνεται η παραλία της Αρβανιτιάς.

FAST INFO

857 σκαλοπάτια

Το Παλαμήδι είναι συνδεδεμένο με τις παραδόσεις για το όνομα της Αρβανιτιάς.

Το Παλαμήδι είναι συνδεδεμένο με τις παραδόσεις για το όνομα της Αρβανιτιάς.
Αν θεωρείτε τον εαυτό σας τολμηρό ή διαθέτετε καλή φυσική κατάσταση, επιχειρήστε να ανεβείτε στο Παλαμήδι από τα 999 σκαλοπάτια (που στην πραγματικότητα είναι μονάχα 857). Κατά την ανάβασή σας, στα πλατύσκαλα που υπάρχουν ανά διαστήματα, σταθείτε για λίγες ανάσες ξεκούρασης και απολαύστε την καταπληκτική θέα στη πόλη και τον Αργολικό Κόλπο. Υπάρχει φυσικά και η εύκολη -εναλλακτική- λύση, να φτάσετε στην ανατολική πλευρά του κάστρου με το αυτοκίνητό σας. (Ανοιχτό καθημερινά από 08.00 - 19.15 , τηλ. 27520 28036.)

Ο Παλαμήδης
Τοπικός ήρωας του Τρωικού πολέμου, ο γιατρός και αστρονόμος Παλαμήδης ήταν γιος του Ναυπλίου και της Ησιόνης και εγγονός του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τη μυθολογία επινόησε τα σταθμά και τα μέτρα, ορισμένα γράμματα της αλφαβήτου, τις φρυκτωρίες (σταθμοί μετάδοσης μηνυμάτων με φωτιά), τα παιχνίδια των πεσσών (ζάρια), τους αστρονομικούς υπολογισμούς και τη χρήση του νομίσματος.

Στο Μπούρτζι και στην Ακροναυπλία
Σε απόσταση αναπνοής (μόλις 450 μ.) από την προκυμαία της πόλης, στέκει καταμεσής στη θάλασσα το νησάκι Μπούρτζι με το ομώνυμο ενετικό κάστρο. Η παρουσία του καστέλο δίνει μια ρομαντική νότα στο σκηνικό της παραθαλάσσιας πόλης και αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της.

Το πολυφωτογραφημένο Μπούρτζι κτίστηκε πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων το 1473 από τον Ιταλό μηχανικό Γκαμπέλο και το πρώτο του όνομα ήταν Castello dello Soglio. Για την προστασία του λιμανιού και της πόλης από ανεπιθύμητους θαλάσσιους επιδρομείς, μια κινητή αλυσίδα ξεκινούσε από την Ακροναυπλία και κατέληγε στο Μπούρτζι, πράγμα που έδωσε στο Ναύπλιο το ενετικό όνομα Porto Cadena (Λιμάνι της Αλυσίδας).

Ανάβαση στο Παλαμήδι. Οσο πιο ψηλά τόσο πιο θεαματικά...

Ανάβαση στο Παλαμήδι. Οσο πιο ψηλά τόσο πιο θεαματικά...

Αντίθετα, η ονομασία Μπούρτζι, με την οποία έχει επικρατήσει να αποκαλείται το νησάκι και το φρούριο που διαφεντεύουν τον Αργολικό κόλπο, σημαίνει στα τουρκικά «νησί-φρούριο».

Στη διάρκεια της πολυτάραχης ιστορίας του, το Μπούρτζι υπήρξε η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, φιλοξένησε δυο φορές την ελληνική κυβέρνηση (το 1824 και το 1827), έγινε τόπος διαμονής των δημίων του Παλαμηδιού (1865), αποτέλεσε κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού (στη δεκαετία του 1930) και λειτούργησε στη δεκαετία 1960-1970 ως εστιατόριο και ξενοδοχείο πολυτελείας.

Σήμερα, στους χώρους του ενετικού κάστρου πραγματοποιούνται μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με μια βαρκάδα 10', το Μπούρτζι είναι επισκέψιμο οποιαδήποτε εποχή του χρόνου με εκδρομικά πλοιάρια.

Η αρχαιότερη Ακρόπολη
Η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτελούσε την ακρόπολη του Ναυπλίου, που οι Τούρκοι ονόμαζαν Ιτς-Καλέ (εσωτερικό φρούριο). Θεωρείται η αρχαιότερη ακρόπολη του Ναυπλίου και τα πρώτα οχυρωματικά έργα τοποθετούνται στους κλασικούς χρόνους. Η Ακροναυπλία αποτελείται από τρία επίπεδα, που το καθένα ήταν κι ένα ξεχωριστό κάστρο με τείχη, κτισμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Κτισμένο σε υψόμετρο 216 μ., το Παλαμήδι στηρίχθηκε σ’ ένα σύστημα οκτώ αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων.

Κτισμένο σε υψόμετρο 216 μ., το Παλαμήδι στηρίχθηκε σ’ ένα σύστημα οκτώ αλληλοϋποστηριζόμενων προμαχώνων.

Το πρώτο τείχος κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και ενισχύθηκε από τους Βυζαντινούς που έκτισαν το Κάστρο των Ρωμιών.

Οι Φράγκοι κατασκεύασαν το δικό τους κάστρο, την οχύρωση του οποίου ολοκλήρωσαν οι Ενετοί στα χρόνια της πρώτης Ενετοκρατίας. Κάτω από την ακρόπολη, στο βορειοδυτικό σημείο της χερσονήσου, οι Ενετοί έχτισαν κατά την περίοδο της δεύτερης Ενετοκρατίας το φρούριο Castel del Toro, που εξοπλίστηκε με πέντε κανόνια, τα επονομαζόμενα «πέντε αδέλφια». Στη νεότερη ιστορία, τα κτίρια της Ακροναυπλίας χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιωτικό νοσοκομείο, στρατώνες και φυλακές.

Οι εναπομείνασες οχυρώσεις της Ακροναυπλίας αντιπροσωπεύουν ένα αρχιτεκτονικό ψηφιδωτό από αρχαία, βυζαντινά, φράγκικα, ενετικά και τουρκικά στοιχεία. Η «αποκωδικοποίησή» τους απαιτεί τη βοήθεια ενός ξεναγού.

Ξεκινήστε τη γνωριμία σας με την Ακροναυπλία από την πλατεία που βρίσκεται πάνω από την παραλία της Αρβανιτιάς και ανηφορίστε προς το παλιό «Ξενία».

Περάστε στη σειρά από τον προμαχώνα Γκριμάνι, το Castel del Toro, το Φράγκικο κάστρο και το Κάστρο των Ρωμιών και θα φτάσετε μέχρι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων. Στο πλάτωμα που θα συναντήσετε, ακριβώς κάτω από το Παλιό Ρολόι, μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Αργολίδας.

Σε απόσταση αναπνοής (μόλις 450 μ.) από την προκυμαία της πόλης βρίσκεται το νησάκι Μπούρτζι.

Σε απόσταση αναπνοής (μόλις 450 μ.) από την προκυμαία της πόλης βρίσκεται το νησάκι Μπούρτζι.

Η άλωση του κάστρου στο Μπούρτζι
Το Μπούρτζι πέρασε σε ελληνικά χέρια το 1822, όταν μια ομάδα 200 αντρών καθοδηγούμενη από τους Χέιστινγκς, Ανερμαν, Χάνεκ και Δημήτρη Καλλέργη, αποβιβάστηκε στο μικροσκοπικό νησί του Αργολικού. Η επιχείρηση κατάληψης του Μπούρτζι έγινε υπό την ηγεσία του Γάλλου ταγματάρχη Γκιουρντέν.

Επίσκεψη στα μουσεία της πόλης
Αφιερώστε χρόνο για να γνωρίσετε τα μουσεία του Ναυπλίου, καθώς είναι αρκετά και αξιόλογα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Στην Πλατεία Συντάγματος, ένα επιβλητικό τριώροφο οικοδόμημα του 1713, που προοριζόταν για σκευοθήκη του Στόλου των Ενετών, φιλοξενεί σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο μουσείο (επαναλειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2009) στεγάζονται εκθέματα από ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Αρχαιολογικής Εταιρείας και των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, καθώς και δωρεές ιδιωτών (Γλυμενοπούλου, Νικάνδρου), ενώ προστέθηκαν ακόμα 500 περίπου ευρήματα από πρόσφατες ή παλαιότερες ανασκαφές. Η περίοδος που καλύπτει το μουσείο εκτείνεται σε σχεδόν 40.000 χρόνια. Τα μουσειακά εκθέματα χρονολογούνται στην προϊστορική εποχή, την παλαιολιθική, τη μεσολιθική, τη νεολιθική και την εποχή του Χαλκού και προέρχονται από το σπήλαιο Φράγχθι, τα Δενδρά, τη Μιδέα, τη Ναυπλία, την Τίρυνθα, την Ασίνη, την Πρόσυμνα, την Μπερμπάτι, την Καζάρμα και άλλες αρχαιολογικές θέσεις.

(Ανοιχτό καθημερινά 08.30-15.00. Δευτέρα κλειστά, τηλ. 27520 27502.)

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, λειτουργεί από το 1988 σ' ένα όμορφο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο που είχε επιλέξει ο Καποδίστριας για να στεγάσει την πρώτη Σχολή Ευελπίδων στην Ελλάδα.Η Ακροναυπλία θεωρείται η αρχαιότερη ακρόπολη του Ναυπλίου και τα πρώτα οχυρωματικά έργα τοποθετούνται στους κλασικούς χρόνους.

  Η Ακροναυπλία θεωρείται η αρχαιότερη ακρόπολη του Ναυπλίου και τα πρώτα οχυρωματικά έργα τοποθετούνται στους κλασικούς χρόνους.

Στον πρώτο όροφο του μουσείου θα δείτε κειμήλια από την ιστορική διαδρομή της Σχολής Ευελπίδων, καθώς και πολεμικό υλικό (όπλα, στολές, μετάλλια, χάρτες, σημαίες) από την επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν μεταξύ άλλων και ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο από τη Μικρασιατική εκστρατεία, τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και την περίοδο της γερμανικής κατοχής (λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας 09.00-14.00. Σάββατο και Κυριακή 10.00-14.00. Είσοδος ελεύθερη. Tηλ: 27520 25591

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ
Είναι ιδιωτικό και ιδρύθηκε το 1998,με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας του κομπολογιού. Ο ιδιοκτήτης του, Αρης Ευαγγελινός, αφιέρωσε πάνω από 40 χρόνια συλλέγοντας και μαθαίνοντας τα πάντα για το κομπολόι. Περίπου 700 διαφορετικά κομπολόγια μουσουλμάνων, χριστιανών, καθολικών, ινδουιστών, βουδιστών, Ελλήνων και Τούρκων αποτελούν την προσωπική του συλλογή, που παρουσιάζεται στον πρώτο όροφο και επικεντρώνεται στην περίοδο 1750-1940. Στο ισόγειο λειτουργεί κατάστημα πώλησης κομπολογιών καθώς και εργαστήριο, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικασία κατασκευής ενός κομπολογιού. Τα βήματα του κ. Αρη Ευαγγελινού ακολουθεί και η κόρη του Ελενα, που συνεχίζει την παράδοση του συλλέκτη πατέρα της (τιμή εισιτηρίου για τον εκθεσιακό χώρο 3,00 €. Ανοιχτό 09.30 - 20.30, Τρίτη κλειστά. Τηλ.: 27520 21618).

ΧΩΡΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ)
Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σιδηράς Μεραρχίας 23 κατασκευάστηκε το 1905 και λειτούργησε αρχικά ως γυναικολογική κλινική. Το 1997 παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη και έκτοτε λειτουργεί ως παράρτημά της.

Τα τείχη της Ακροναυπλίας δεσπόζουν πάνω από το λιμάνι του Ναυπλίου και στο βάθος διακρίνονται οι οχυρώσεις του Παλαμηδιού.

Τα τείχη της Ακροναυπλίας δεσπόζουν πάνω από το λιμάνι του Ναυπλίου και στο βάθος διακρίνονται οι οχυρώσεις του Παλαμηδιού.

Η υποδειγματική ανακαίνιση του κτιρίου και η αγορά του μουσειολογικού εξοπλισμού έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση. Εδώ θα θαυμάσετε μια συλλογή με έργα τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης που έχουν ως βασικό θέμα τον Αγώνα του 1821.

Ξεχωρίζει το έργο του Ivan Aivazovsky «Η πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη», που φιλοτεχνήθηκε το 1881.

Στον χώρο του ιδρύματος φιλοξενούνται επίσης περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής. (Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Πέμπτη - Σάββατο 10.00-15.00, Τετάρτη - Παρασκευή 10.00-15.00 & 17.00-20.00, Κυριακή 10.00-14.00, Τρίτη κλειστά, τηλ. 27520 21915.)

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «Β. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ»
Το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος ιδρύθηκε το 1974 και λειτουργεί με την προσωπική σφραγίδα της Ιωάννας Παπαντωνίου. Η μόνιμη έκθεση αριθμεί περίπου 27.000 αντικείμενα άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό της περιοχής (υφαντά, κεντήματα, παλιούς χάρτες του Ναυπλίου, σπάνιες φορεσιές, παραδοσιακά σκεύη και πλούσια βιβλιογραφία). Στο αναμορφωμένο εσωτερικό του νεοκλασικού κτιρίου, παρουσιάζεται επίσης η έκθεση με θέμα "Ελληνικόν Αστυ: Ναύπλιον 1822-1922". Στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα έχει δωρηθεί το σύνολο των συλλογών μόδας του Γιάννη Τσεκλένη, η συλλογή με κούκλες με τοπικές ενδυμασίες της Φανής Καζές, το αρχείο του Γιάννη Μέτση και το ιστορικό αρχείο του Τάκη Μαύρου. Το ίδρυμα έχει τιμηθεί το 1981 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της χρονιάς. (Ανοιχτό καθημερινά 09.00-15.00 -εκτός Τρίτης- & 18.00-21.00 -εκτός Κυριακής. Tηλ.: 27520 28379, www.pli.gr)

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, σ’ ένα επιβλητικό τριώροφο οικοδόμημα του 1713.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, σ’ ένα επιβλητικό τριώροφο οικοδόμημα του 1713.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ HARVARD
Πρόκειται για τη μοναδική στην Ελλάδα ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που ανήκει στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard με πραγματικά αμέτρητους τίτλους και μηχανές αναζήτησης (ανοιχτή Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 10.00-14.00 και 17.00-20.00, Τρίτη - Πέμπτη 10.00-18.00, τηλ. 27520 47030).

FAST INFO

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
Επισκεφθείτε στην οδό Σταϊκοπούλου το «Ενώτιον», όπου ο Ηλίας Μώρος κατασκευάζει και πουλά φιγούρες του θεάτρου Σκιών, συνεχίζοντας το έργο του αείμνηστου Ναυπλιώτη καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Κόκκορη. Φτιαγμένες από σκληρό χαρτόνι, οι φιγούρες των αγαπημένων ηρώων σχηματίζονται με κοπίδι και σφυρί και χρωματίζονται με πολύχρωμες φόδρες.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΠΑΛΑ­ΜΗΔΗΣ»
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Παλαμήδης» στεγάζεται σ' ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 1887. Ιδρύθηκε το 1951 από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» και ο κύριος κατάλογος περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 24.000 βιβλία όλων των θεματικών ενοτήτων (τηλ.: 27520 27256, http://vivl-nafpl.arg.sch.gr).

ΔΙΑΜΟΝΗ

«Amphitryon Hotel» (Σπηλιάδου, 27520 70700, www.amphitryon.gr). Εχει τιμηθεί πρόσφατα με το βραβείο των ταξιδιωτικών πρακτόρων "Greece's Leading Boutique Hotel 2007". Κύρια χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου αποτελούν η φινέτσα, η κομψότητα και η λιτή πολυτέλεια. Οι διακοσμημένες με δέρμα και ξύλο σουίτες, οι βεράντες με τα ξύλινα δάπεδα, η ασύγκριτη θέα στο Μπούρτζι, το γκουρμέ εστιατόριο "Circle" και το μπαρ "Onyx" κάνουν τη διαφορά.

Το Μουσείο Κομπολογιού ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας του κομπολογιού.

Το Μουσείο Κομπολογιού ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας του κομπολογιού.

«Αέτωμα» (Αγίου Σπυρίδωνα 2, 27520 27373, www.nafplionhotel.gr). Στη μικρή πλατεία του Αγίου Σπυριδώνα σας περιμένει ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα με 5 δωμάτια. Ιδιοκτήτρια και οικοδέσποινα η ευγενέστατη κ. Παναγιώτα Αντωνοπούλου, που σας καλωσορίζει σ' ένα ιδανικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί το νεοκλασικό ύφος. Το ξενοδοχείο διακρίνεται για την άψογη εξυπηρέτηση, το χορταστικό πρωινό, αλλά και για το παραδοσιακό μπαλκονάκι που κρέμεται πάνω από την πλατεία.

«Αμφιτρίτη» (Καποδιστρίου 24, 27520 96270, www.amfitriti-pension.gr). Από τα 5 δωμάτια του ξενοδοχείου, που το καθένα έχει το δικό του όνομα και χρώμα, βλέπετε την πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα και την προτομή του συγγραφέα Αγγελου Τερζάκη. Τα έπιπλα αντίκες, οι καθρέπτες και τα χειροποίητα χαλιά είναι κάποια από τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό. Αν έχετε ξενυχτήσει να ξέρετε ότι το πρωινό σερβίρεται μέχρι αργά το μεσημέρι, ακόμα και στο δωμάτιό σας. Εχετε επίσης τη δυνατότητα να απολαύσετε το πρωινό μπουφέ στο «αδελφό» ξενοδοχείο «Amfitriti Belvedere».

«Amfitriti Belvedere» (Κοκκίνη 27, 27520 96250-1, www.amfitriti-pension.gr). Μια «νεανική» πρόταση διαμονής με καταπληκτικό λουλουδιασμένο κήπο. Οι ιδιοκτήτες έδωσαν στα επτά ευρύχωρα δωμάτια του «Amfitriti Belvedere» ονόματα ανέμων. Η «Οστρια», ο «Γρέγος», ο "Σιρόκος", ο "Λεβάντες", ο «Πουνέντες», ο «Σκίρων» και ο «Γαρμπής» διαφέρουν τελείως μεταξύ τους όχι μόνο σε διαστάσεις, αλλά και στα χρώματα. Στον χώρο του ξενοδοχείου ξεκίνησε να λειτουργεί εστιατόριο με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και επιλεγμένες ιταλικές γεύσεις.

«Αρχοντικό Κούρος» (30ής Νοεμβρίου 11, 27520 22436, www.arxontikokouros.gr). Ενα ζεστό, φιλικό και αριστοκρατικό κατάλυμα με 7 δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια που άνοιξε τον Μάιο του 2009. Το κάθε δωμάτιο έχει το δικό του όνομα, δανεισμένο από αρχαίους Ελληνες θεούς και ήρωες (Ηρακλής, Αθηνά, Αφροδίτη, Ερατώ, Απόλλωνας, Δίας και Αγαμέμνονας). Ο ξενώνας προσφέρει διαμονή υψηλού επιπέδου, ενώ από την καφετέρια και το σαλόνι έχετε εκπληκτική θέα στον κόλπο του Ναυπλίου.

Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης κατασκευάστηκε το 1905 και λειτούργησε αρχικά ως γυναικολογική κλινική.

Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης κατασκευάστηκε το 1905 και λειτούργησε αρχικά ως γυναικολογική κλινική.

«Δίας» (Παπανικολάου & Μουτζουρίδου, 27520 22276, www.dias-hotel.com). Σ' ένα παλιό αρχοντικό όπου το παρελθόν μοιάζει να ζωντανεύει. Ενα ξεχωριστό περιβάλλον για ηρεμία, ανανέωση και απόδραση από την καθημερινότητα. Το ξενοδοχείο διαθέτει 11 πολυτελή δωμάτια που έχουν τα ονόματα των Θεών του Ολύμπου.

«Byron» (Πλάτωνος 2, 27520 22351, www.byronhotel.gr). Αναστηλωμένο κτίριο ηλικίας 350 ετών με υπέροχη αυλή. Από τα πρώτα κτίρια της πόλης που αναστηλώθηκαν για να γίνουν ξενώνας. Βρίσκεται κάτω από την Καθολική εκκλησία, διαθέτει 18 δωμάτια, αλλά μόνο αυτά του 2ου και 3ου ορόφου προσφέρουν θέα στο λιμάνι και στην παλιά πόλη. Ζητήστε να σας δείξουν τις αυθεντικές αντίκες και τα ιστορικά κειμήλια που υπάρχουν στο ξενοδοχείο - ξεχωρίζει η γερμανική μετάφραση των βιβλίων του Λόρδου Byron.

«Grand Bretagne» (Πλατεία Φιλελλήνων, 27520 96200, www.grandebretagne.com.gr). Ιστορικό ξενοδοχείο του 1878, κτισμένο στην πλατεία Φιλελλήνων με θέα στην προκυμαία. Στα δωμάτιά του φιλοξενήθηκαν διάσημα πρόσωπα της εποχής, όπως το ζεύγος Σλήμαν, ο βασιλιάς Αδόλφος Γουστάβος -παππούς του σημερινού βασιλιά της Σουηδίας- , η κορυφαία ηθοποιός του θεάτρου της αρχαίας Επιδαύρου Ελένη Παπαδάκη. Κάθε δωμάτιο είναι ένα πραγματικό αριστούργημα. Ψηλοτάβανες ζωγραφισμένες σάλες και αριστοκρατικά δωμάτια με μάρμαρα και σκούρα έπιπλα εποχής αποπνέουν τη ρομαντική ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα.

«Κυβέλη Suites» (Βασ. Αλεξάνδρου 18-20, 27520 96230, www.kyveli.com.gr). Μέσα στο κέντρο της πόλης και ακριβώς πίσω από το λιμάνι του Ναυπλίου βρίσκονται 2 πανέμορφα και πολύ καλά διατηρημένα κτίρια με ιστορία 150 χρόνων. Με γνώμονα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δημιουργήθηκαν 9 σουίτες, άνετες και πολυτελείς. Ολες διαφέρουν στον χρωματισμό, αντιπροσωπεύοντας ένα στοιχείο της φύσης (Υδωρ, Αήρ, Πυρ, Γαία) και έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν μέχρι και 4 άτομα.

Το Λαογραφικό Μουσείο αριθμεί περίπου 27.000 αντικείμενα, άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό της περιοχής.


Το Λαογραφικό Μουσείο αριθμεί περίπου 27.000 αντικείμενα, άμεσα συνδεδεμένα με τον λαϊκό και τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό της περιοχής.

«Αδιάντη» (Οθωνος 31, 27520 22073, www.hotel-adiandi.com). Στεγάζεται σε αρχοντικό του 1860, που ανακαινίστηκε και άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του 2007. Η διακόσμηση των 7 δωματίων, που έχουν την υπογραφή του Ιταλού καλλιτέχνη Francesco Moretti, είναι ένα μείγμα διαφορετικών στυλ, συνδυάζοντας την παράδοση με το σύγχρονο ύφος, τον ρομαντικό με τη νεανικότητα. Το boutique hotel «Αδιάντη» ανήκει στον ιδιοκτήτη του κοντινού ξενώνα «Αμυμώνη».

«Ιλιον» (Ευθυμιοπούλου 4, 27520 25114, www.ilionhotel.gr). Το κτίσμα που στεγάζεται ο ξενώνας χρονολογείται το 1620 και υπήρξε η κατοικία του πρώτου δημάρχου του Ναυπλίου, επί εποχής Καποδίστρια, κ. Ευθυμιόπουλου. Η Μιμή και ο Θεμιστοκλής Παπαϊωάννου δημιούργησαν 5 σουίτες και 5 ξεχωριστά δωμάτια σε αναγεννησιακό στυλ και απαράμιλλη αρχοντιά, που έχουν το δικό τους χρώμα, άρωμα, ύφος και όνομα (Αδωνις, Αναγέννησις, Πάθος, Νηρηίδες...). Τα έπιπλα και οι αντίκες με τις οποίες είναι διακοσμημένες οι σουίτες ανήκουν στην προσωπική συλλογή της Κας Παπαϊωάννου.

«Αμυμώνη» (Οθωνος 39, 27520 99477, www.amymone.gr). Ο μύθος λέει ότι ο Ποσειδώνας όταν είδε την Αμυμώνη, μία από τις κόρες του Δαναού, θαμπώθηκε και από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Ναύπλιος. Η πανσιόν "Αμυμώνη" βρίσκεται στην παλιά πόλη, κοντά στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Στεγάζεται σ' ένα αρχοντικό ανακαινισμένο το 2003 και προσφέρει 6 δωμάτια και 2 σουίτες. Ολα τα δωμάτια έχουν ονόματα λουλουδιών ή δέντρων και διαθέτουν ξύλινα πατώματα και έπιπλα αντίκες. Είναι διακοσμημένα με ιδιαίτερη φροντίδα και χρησιμοποιήθηκαν τα καλύτερα υλικά κατασκευής.

«Nafplia Ρalace» (Ακροναυπλία, 27520 70800, www.nafpliapalace.gr). Κάποτε ήταν φυλακές. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του Ναυπλίου, με την καλύτερη θέα στον Αργολικό κόλπο. Με υπερπολυτελείς σουίτες και δωμάτια, ατμοσφαιρικό cafe με νόστιμα γλυκά, γκουρμέ εστιατόρια και πισίνες που κρέμονται από τα βράχια. Ξαπλωμένοι στις αναπαυτικές πολυθρόνες θα απολαύσετε τη μοναδική θέα. Πίσω από το ξενοδοχείο θα διαβάσετε στίχους του Ρίτσου από ποίημα για την Ακροναυπλία, χαραγμένους σ' ένα γλυπτό.

«Ανδρομέδα» (Υψηλάντου 13, 27520 96480, www.andromeda-pension.com). Ο ξενώνας «Ανδρομέδα», ριζικά αναπαλαιωμένος το 2005, στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό του 1850 με μπαλκονάκια που βλέπουν στα σοκάκια της πόλης. Προσφέρει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, με χώρους που διατηρούν αναλλοίωτο το παραδοσιακό τους ύφος, συνδυάζοντας την ησυχία, την πολυτέλεια και την καθαριότητα. Διαθέτει ένα δίκλινο δωμάτιο, τρεις σουίτες και μια σοφίτα, όλα ευρύχωρα και με κλασική διακόσμηση.

«Μαριάννα» (Ποταμιάνου 9, 27520 24256, www.pensionmarianna.gr). Τα τρία αδέλφια-ιδιοκτήτες τίμησαν τη μητέρα τους, Μαριάννα Ζώτου, δίνοντας το όνομά της στην πανσιόν. Χτισμένο στην είσοδο της Ακροναυπλίας, διαθέτει 21 δωμάτια σε 3 διαφορετικά διαζώματα που περιβάλλονται από πετρόχτιστους διαδρόμους και μικρές αυλές με ολάνθιστες μαντζουράνες, γιασεμιά και βασιλικούς. Ξεχωρίζουν τα «πέτρινα» δωμάτια, με πιο ιδιαίτερο το Νο 16, που είναι σκαλισμένο μέσα στον βράχο και αποτελεί την αποκλειστική επιλογή νεόνυμφων και ερωτευμένων. Ο πρωινός μπουφές περιλαμβάνει αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα από τα κτήματα της οικογένειας Ζώτου.

«Ομορφη Πόλη» (Σοφρώνη 5, 27520 21565, www.omorfipoli-pension.com). Βρίσκεται κοντά στο λιμάνι απέναντι από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο. Το νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα έχει ανακαινιστεί πλήρως και έχει μετατραπεί σ' ένα γραφικό ξενοδοχείο με 7 φωτεινά και ευρύχωρα, λιτά διακοσμημένα δωμάτια. Κάθε δωμάτιο διαθέτει μια διαφορετική διακοσμητική προσέγγιση, ακόμα και το δικό του όνομα.

«Xennon Inn» (Πλ. Συντάγματος, 27520 29333, www.xenoninn.gr). Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι στάβλοι του Νικηταρά θα μετατρέπονταν κάποτε σ' ένα πολυτελές ξενοδοχείο 6 δωματίων! Και όμως, στην πλατεία Συντάγματος, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, ένα λιτό και όμορφο αναστηλωμένο κτίριο του 1864 φιλοξενεί τον ξενώνα. Ολα τα δωμάτια έχουν ηχομόνωση, ενώ η σουίτα διαθέτει μπαλκόνι με θέα την πλατεία και το Παλαμήδι. Το πρωινό σερβίρεται στο ομώνυμο καφέ της πλατείας.

«Ιππολύτη» (Αριστείδου & Ηλία Μηνιάτη 9, 27520 96088, www.ippoliti.gr). Στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο αφού ανακαινίστηκε, κατέληξε σ' ένα κομψό και παραδοσιακό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών, με συμπαθέστατο προαύλιο χώρο και πισίνα. Διαθέτει 19 ευρύχωρα πολυτελή δωμάτια. Η διακόσμησή τους είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, με αυθεντικά έπιπλα Τοσκάνης, ενώ πιο ιδιαίτερες θεωρούνται οι σοφίτες με μπαλκονάκι και θέα στον ουρανό! Ξεχωρίζει η διακόσμηση των δωματίων με αντίγραφα από κλασικούς ζωγραφικούς πίνακες.

ΦΑΓΗΤΟ

Το φαγητό στο Ναύπλιο βρίσκεται σε αρκετά υψηλό επίπεδο σήμερα και ο επισκέπτης διαθέτει πληθώρα επιλογών. Μερικά από τα καλά εστιατόρια της πόλης θα τα βρείτε στα κορυφαία ξενοδοχεία της.

«Βασίλης» (Σταϊκοπούλου 22-24, 27520 25334). Μέσα στο τουριστικό κέντρο της πόλης, επί της οδού Σταϊκοπούλου, φημίζεται για τη γρήγορη και άψογη εξυπηρέτηση. Θα σας κερδίσει κυρίως με τα μαγειρευτά πιάτα (σπεσιαλιτέ το κουνέλι στιφάδο και το αρνάκι φρικασέ με χόρτα ή με αγκινάρες) και με το νόστιμο τυρόψωμο.

«Αλαλούμ» (Παπανικολάου 10, 27520 29883). Ελληνική κουζίνα με χορταστικές μερίδες, βασισμένες σε παράξενες συνταγές. Στον μικρό, ζεστό χώρο δοκιμάστε φιλέτο κοτόπουλο με σος μάνγκο και γάλα καρύδας, γκόγκες (χειροποίητα ζυμαρικά) και δαμάλι γεμιστό με φρούτα και σος βερίκοκο. Στον κατάλογο υπάρχουν 16 είδη σνίτσελ, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε την περίφημη "Σαλάτα της Πεθεράς", που συνοδεύεται από τρία είδη μαρουλιού με λιαστή ντομάτα (την έχουν παρουσιάσει οι New York Times).

«Αραπάκος» (Μπουμπουλίνας 81, 27520 27675). Ο κος Γιώργος Ηλιόπουλος (κατά κόσμον Αραπάκος) διατηρεί μία από τις πιο παλιές, παραδοσιακές ψαροταβέρνες στην παραλία του Ναυπλίου. Μπορεί ο κατάλογος να περιέχει και κρεατικά, όλοι όμως έρχονται εδώ για να φάνε φρέσκα ψητά ψάρια εποχής, γαριδομακαρονάδα και εύγευστη ψαρόσουπα. Σπεσιαλιτέ η «ρόκα Δημήτρης» με λευκό κατσικίσιο τυρί και... μυστική σος!

«Κήπος» (Εθνικής Αντιστάσεως 4, 27520 22978). Αξίζει να δειπνήσετε στον προαύλιο χώρο του μαγαζιού. Η ευρύχωρη αυλή, αν και λιτά διακοσμημένη, είναι ένας χώρος ιδιαίτερα ζεστός και φιλικός. Το μενού αλλάζει καθημερινά και η λίστα κρασιών εμφανίζεται αρκετά ενημερωμένη. Ο σεφ του «Κήπου» προτείνει μοσχαράκι φιλέτο με διάφορες σος και ψαρονέφρι με μήλα και μυρωδικά.

«Νούλης» (Μουτζουρίδου 22, 27520 25541). Για όσους προτιμούν την αυθεντική ελληνική κουζίνα. Παραδοσιακό οινομαγειρείο με ιδιότυπο ωράριο λειτουργίας (από 1/10 - 15/5 είναι ανοιχτό μόνο 12.00-16.00 και από 16/5 - 30/9 είναι ανοιχτό 11.00-15.00 και 19.00-23.00). Σερβίρει αποκλειστικά σπιτικά πιάτα φτιαγμένα από τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, ο οποίος περηφανεύεται για το νοστιμότατο σαγανάκι φλαμπέ.

«Το κουτούκι» (Βασ. Ολγας 44, 27520 24477). Μια ήσυχη γωνιά απέναντι από τον ναό του Αγίου Νικολάου. Σερβίρει μόνο ελληνική κουζίνα με παραδοσιακούς μεζέδες, μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου, ψητά στα κάρβουνα και ψαρικά. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα πιάτα: κόκορας με χυλοπίτες, αρνάκι μπογάνα, μελιτζάνες σκορδαλιά, χοιρινό στιφάδο, μύδια κρασάτα και γαριδόσουβλο σπέσιαλ.

«Σαβούρας» (Μπουμπουλίνας 79, 27520 27704). Εδώ τρώτε μόνο ψάρι, ντόπιο! Στεγάζεται σ' ένα νεοκλασικό κτίριο της παραλίας και έχει χτίσει τη φήμη του πάνω στην άφθαστη αστακομακαρονάδα που σερβίρει. Σημαντική λεπτομέρεια: οι αστακοί έρχονται κατευθείαν από τον Αϊ- Στράτη της Λήμνου. Δοκιμάστε επίσης γαρίδα σαγανάκι και ψαρόσουπα.

«Νούφαρα» (Πλατεία Συντάγματος, 27520 23648). Κλασικό στέκι ιταλικής γαστρονομίας στην καρδιά της παλιάς πόλης που λειτουργεί συνεχώς από το 1974. Δοκιμάστε με την παρέα σας εμπνευσμένες ιταλικές συνταγές και χαλαρώστε με τις μελωδικές νότες του πιάνου.

«Το όμορφο ταβερνάκι» (Κωτσονοπούλου & Βασ. Ολγας 1, 27520 25944). Ο Δημήτης και ο Γιώργος Τσώλης έχουν δημιουργήσει μια προσεγμένη γαστρονομική γωνιά στο ισόγειο ενός ανακαινισμένου νεοκλασικού στην παλιά πόλη. Ζεστή ατμόσφαιρα, βουκολικό ντεκόρ και χορταστικές μερίδες. «Το όμορφο ταβερνάκι» σερβίρει μόνο ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Τους ζεστούς μήνες μπορείτε να φάτε μπροστά στο μαγαζί, στον πεζόδρομο.

«Η ταβέρνα του Στελάρα» (Μπουμπουλίνας 73, 27520 28818). Παραλιακή ταβέρνα με προσανατολισμό στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Δυνατά πιάτα οι κολοκυθοκορφάδες, οι αμπελοντολμάδες και οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί. Από θαλασσινά και ψαρομεζέδες δοκιμάστε μακαρονάδα του ψαρά με μύδια και γαρίδες, φρέσκο καλαμάρι και σουπιές με μυρόνια και καυκαλήθρες.

«Ελλάς» (Πλατεία Συντάγματος 1, 27520 27278). Πάνω στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται το πρώτο εστιατόριο του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ο ιδιοκτήτης Κώστας είναι πάντα χαμογελαστός. Θαμώνες του εστιατορίου υπήρξαν -μεταξύ άλλων- ο Ωνάσης, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, ο Λουκίνο Βισκόντι, ο Αλέν Ντελόν, η Ρόμι Σνάιντερ και ο Μικ Τζάγκερ. Δοκιμάστε τα ντολμαδάκια "της γιαγιάς" και όλες τις εντράδες.

«Αίολος» (Βασ. Ολγας 30, 27520 26828). Ο γνωστός «Αίολος», με τη μεγάλη ποικιλία μεζέδων, θα σας κερδίσει με την άψογη εξυπηρέτηση και την απλότητά του. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο δρόμος μπροστά από το μαγαζί γεμίζει τραπέζια και ο αέρας με ευχάριστες μυρωδιές. Δοκιμάστε μπεκρί μεζέ, αρνάκι στάμνας και χοιρινό κρασάτο.

«Το παλιό αρχοντικό» (Σιώκου 7, 27520 22449). Ο χαμογελαστός κος Τάσος Κολλιόπουλος υπάρχει από το 1992 στο ίδιο γραφικό σημείο της παλιάς πόλης για να σας εξυπηρετήσει και να σας διασκεδάσει. Στους καλοφαγάδες προτείνει κόκορα με χοντρό μακαρόνι, σπαλομπριζόλα φούρνου και μια μεγάλη ποικιλία κρεάτων. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπάρχει ζωντανή μουσική με μπουζούκι και κιθάρα.

«Αμυμώνη» (στο Nafplia Palace, 27520 28981-5). Ομορφο, ρομαντικό σκηνικό, με ζωντανή μουσική και εξαιρετική θέα στην παλιά πόλη και στον Αργολικό κόλπο. Γκουρμέ εστιατόριο, a la carte, με την υπογραφή και τη φροντίδα του διάσημου σεφ Γ. Μπαξεβάνη. Στην κουζίνα του χρησιμοποιεί μόνο φρέσκα, τοπικά προϊόντα. Οι ετικέτες από ελληνικά και ξένα κρασιά φτάνουν τις 180!

«Αγνάντι» (Στην προκυμαία, 27520 29332). Ονομα και πράγμα! Τραπέζια δίπλα στο κύμα, αγναντεύοντας τον Αργολικό κόλπο και τα τείχη της Ακροναυπλίας. Κάτω από τα κανόνια του κάστρου και μπροστά στο Μπούρτζι, δοκιμάστε -μέσα από τη μεγάλη ποικιλία πιάτων της ελληνικής κουζίνας- λιγκουίνι με θαλασσινά, αστακομακαρονάδα και σαλάτα «Πανδαισία».

«Κακαναράκης 1986» (Βασ. Ολγας 18, 27520 25371). Η παλιά παραδοσιακή ταβέρνα του Κώστα και της Αντωνίας Κακαναράκη, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1986, μεταμορφώθηκε το 2008 σ' έναν όμορφο, μοντέρνο χώρο που αποτελεί μια εναλλακτική γευστική πρόταση στο Ναύπλιο. Παραδοσιακά πιάτα με μοντέρνες γαστρονομικές "πινελιές", φιλική διάθεση και εξαιρετικό σέρβις. Το μενού με τα προτεινόμενα πιάτα ημέρας ανανεώνεται καθημερινά.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το «Μέλι-γαλα-μουσική» κερνά πίτες και γλυκά (όλα βιολογικά), καφέ στη χόβολη, μυρωδάτο τσάι και σας διασκεδάζει με έντεχνα ή ρεμπέτικα ακούσματα.

Εδώ και 50 χρόνια, ο «Κατσίγιαννης» πουλά παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά με συνταγές αναλλοίωτες και δοκιμασμένες. Ζητήστε τον μπακλαβά «ο εχθρός του γιατρού».

Το αντίπαλο δέος στο ιταλικό παγωτό του Marcello ακούει στο όνομα «Παγωτό Κουστένης». Παραδοσιακά τοπικά παγωτά που αναστατώνουν με τις ευφάνταστες γεύσεις τους.

Πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στην καρδιά της παλιάς πόλης, το «Σοκάκι» σερβίρει εύγευστες κρέπες και καλό καφέ.

Στην οδό Βασ. Ολγας βρίσκεται το «Ferro», ενώ δυνατή ροκ μουσική παίζει το music club «Road», στην οδό Αμαλίας.

Στο «Λάθος» απολαμβάνετε το ποτό σας ακούγοντας κυρίως τζαζ και ροκ μουσική. Το ιδιότυπο ντεκόρ του μαγαζιού παραπέμπει σε trash art gallery.

Γλυκίσματα και εκπληκτικές γεύσεις ιταλικού παγωτού, φτιαγμένες από τα χέρια του Marcello, θα απολαύσετε στο κατάστημα «Antica Gelateria di Roma».

-Στην οδό Μπουμπουλίνας και στους γύρω δρόμους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των θαμώνων της νύχτας και της δυνατής μουσικής. Τα νεανικά μαγαζιά πολλά και η επιλογή δύσκολη. Στον πεζόδρομο της Μπουμπουλίνας υπάρχουν τα μπαρ «Abaka», «Εκπλους», «ΕΝΖΩ», «Fly», «Lounge», «Veto», «Level», καθώς και το καφέ-μπαρ «Πάνθεον». Ολα λειτουργούν και την ημέρα, σερβίροντας καφέ.

Κωνσταντίνος Μητσάκης
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης, Γιώργος Δέτσης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ