ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αυξημένη η μόλυνση στα δείγματα πόσιμου νερού

Μολυσμένα είναι ένα στα πέντε δείγματα υπόγειου πόσιμου νερού στην Ελλάδα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:59, 15/1/2008

Μολυσμένα είναι ένα στα πέντε δείγματα υπόγειου πόσιμου νερού στην Ελλάδα.

Μελέτη που έγινε το 2005, έδειξε ότι από τα 442 δείγματα υπόγειων υδάτων, τα 94 (21,7%) περιείχαν ανώτερα του επιτρεπτού ορίου νιτρικά άλατα. Πρόκειται για επιδείνωση, καθώς προηγούμενη μελέτη του 2004 σε 431 δείγματα νερού, είχε αποκαλύψει νιτρικά άλατα στα 86 από αυτά (19,95%).

Τα νιτρικά άλατα είναι ουσίες, οι οποίες σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Καταλήγουν στο νερό μέσω των λιπασμάτων και των ζωικών αποβλήτων.

Στο θέμα των κινδύνων από τα φυτοφάρμακα αναφέρθηκαν χθες οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης και κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «DΙRΕRΑF- Ανάπτυξη Δεικτών Δημόσιας Υγείας για την Καταγραφή Περιβαλλοντικών και Εργασιακών Κινδύνων στη Γεωργία και την Αλιεία».

Οι υφυπουργοί υπογράμμισαν ότι η χρήση τοξικών ουσιών από τους αγρότες θέτει σε μόνιμο κίνδυνο την υγεία των ιδίων και των καταναλωτών. Μεγαλύτερος -είπαν- είναι ο κίνδυνος για την υγεία των μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται στις καλλιέργειες.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ