ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 17°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΤΗ 19Η ΣΥΝΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η επίδραση του προσφυγικού στο περιβάλλον

 
Ιδιαίτερη αναφορά ίσως και τη δέσμευση των συμμετεχόντων υπουργών για μέτρα αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού αντίκτυπου από τις συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές θα ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της 19ης Συνόδου για την Προστασία της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελώνης), η οποία φιλοξενείται στην Αθήνα από σήμερα έως και την Παρασκευή.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 0:36, 9/2/2016

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης με τους περίπου 150 συμμετέχοντες από τις εθνικές αντιπροσωπείες θα συζητηθεί και η πρωτοβουλία, την οποία αποκάλυψε πριν λίγες ημέρες το «Έθνος» και αφορά στη δημιουργία Κέντρου Μεταποίησης των αποβλήτων στη Λέσβο. Στο νησί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για την κατασκευή χώρου μεταποίησης, στον οποίο θα φιλοξενηθεί και προσφυγικό μουσείο όπου από τα χρησιμοποιημένα σωσίβια θα δημιουργούνται τσάντες, πορτοφόλια και άλλα αντικείμενα που θα διατεθούν κυρίως στο εξωτερικό. 

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σε διάστημα 10 μηνών πέρασαν από το νησί περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες. Η ημερήσια παραγωγή αποβλήτων υπολογίζεται σε 15 τόνους, ενώ στις προσφυγικές ροές οφείλονται συνολικά 4.500 τόνοι αποβλήτων πλην των περίπου 10.000 σκαφών. Το γενικό σύνολο των ανακυκλώσιμων αποβλήτων ανέρχεται σε 6.500 τόνους.

Στα υπόλοιπα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συγκαταλέγονται οι εξορύξεις στα διεθνή ύδατα, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Τσιρώνης είναι δύσκολη καθώς υπολογίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή καταναλώνει 2,5 φορές περισσότερους φυσικούς πόρους απ' ότι τα οικοσυστήματα της μπορούν να αποδώσουν. Την ίδια στιγμή η δόμηση στις παράκτιες ζώνες της Μεσογείου ξεπερνά το 50% των ελεύθερων χώρων, ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας φτάνει το 80%. 

Ταυτόχρονα από τα 450 λιμάνια της Μεσογείου διέρχεται το 30% των παγκόσμιων μεταφορών δια θαλάσσης, ενώ γίνεται και η μεταφορά του ¼ πετρελαίου.

Για όλους αυτούς τους λόγους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση της βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, ο ετήσιος τζίρος των δραστηριοτήτων στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη φτάνει τα 200 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων σημαντικό μερίδιο θα μπορούσε  να διεκδικήσει η Ελλάδα δεδομένου ότι το 27% της έκτασης της είναι περιοχές natura.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ