ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μέτρα-ασπίδα για τον Υμηττό

Σε πέντε ζώνες χωρίζεται το βουνό και οι περιφερειακές του εκτάσεις. Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης σε 11 δήμους. Απαγορεύεται η δόμηση στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου. Μητροπολιτικά πάρκα σε Γουδή και Ιλίσια. Σταδιακή απομάκρυνση βιοτεχνιών και λατομείων

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:01, 14/10/2010

Εξαιρετικά αυστηρότερο γίνεται το καθεστώς προστασίας του Υμηττού και των περιφερειακών εκτάσεων του όρους, που ανήκουν σε συνολικά 11 δήμους (Παπάγου, Αγ. Παρασκευής, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας, Κρωπίας, Παιανίας, Βύρωνα, Ζωγράφου).

Το σχέδιο Π. Διατάγματος που προωθεί η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη χωρίζει τον Υμηττό και τις περιφερειακές του εκτάσεις σε 5 ζώνες, δίνοντας το σύνθημα για τη μείωση των συντελεστών δόμησης και την εξειδίκευση των χρήσεων γης στην περιφερειακή ζώνη, ενώ στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου απαγορεύεται τελείως η δόμηση.

Τα νέα νομοθετικά μέτρα (που θα αντικαταστήσουν ΠΔ του 1978) προβλέπουν τη δημιουργία δύο Μητροπολιτικών Πάρκων (σε Γουδή και Ιλίσια) που συνδέονται με τον αστικό ιστό, ανοίγουν τον δρόμο για την καταγραφή αυθαίρετων κτισμάτων με την προοπτική κατεδάφισής τους, ενώ επιτρέπουν την εκτέλεση όσων οικοδομικών αδειών έχουν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του νέου ΠΔ (και για τις οποίες είχε επιβληθεί αναστολή εργασιών).

Στη λογική της ποιοτικής αναβάθμισης του πολεοδομικού περιβάλλοντος, όλες οι παρεμβάσεις ακολουθούν τις επιταγές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ προβλέπεται ο δραστικός περιορισμός των κεραιών, η σταδιακή απομάκρυνση βιομηχανιών, βιοτεχνιών, αποθηκών, λατομείων, ενώ με τη λήξη κάθε άδειας εγκατάστασης θα κρίνεται η συμβατότητά της με το νέο ΠΔ. Πάντως τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια μπορούν να παραμείνουν.

Το σχέδιο περιορίζει την κυκλοφορία οχημάτων και τη στάθμευση, ανάβοντας πράσινο για ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, χρήση μη ρυπογόνων μαζικών μέσων μεταφοράς.

Μεταβατικές ρυθμίσεις
Το μέλλον των οικοδομικών αδειών

Με τη δημοσίευση του ΠΔ στο ΦΕΚ θα συνταχθεί κατάλογος κτισμάτων, περιφράξεων και αυθαίρετων εργασιών, με ειδική καταγραφή κτισμάτων με υπέρβαση του επιτρεπόμενου ποσοστού για να ακολουθήσουν κυρώσεις.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Μπάντμιντον θα κατεδαφιστεί μόλις λήξει η τρέχουσα σύμβαση (15ετής), ενώ θα χρησιμοποιείται μέχρι τότε ως χώρος συνάθροισης κοινού με βάση τις κατευθύνσεις του ΠΔ. Στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού χωροθετείται Κεντρικός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ενώ θα επιτραπεί η δόμηση κτιρίου διοίκησης στη σημερινή ιδιοκτησία της ΕΥΠ, εφόσον παραχωρηθεί σε κοινή χρήση ο χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος με ΠΔ του 2001.

Αναθεώρηση
Οσες οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί (για όλες τις ζώνες) μέχρι τη δημοσίευση του ΠΔ στο ΦΕΚ, θα εκτελεστούν με δυνατότητα αναθεώρησης, χωρίς αύξηση κάλυψης, συντελεστή δόμησης και όγκου.

Για ειδικές εγκαταστάσεις υγείας, περίθαλψης, αθλητισμού, πολιτισμού, μπορεί να ζητηθεί οικοδομική άδεια (με εγκρίσεις δασικών και αρχαιολογικών υπηρεσιών).

Τα λατομεία χαρακτηρίζονται ανενεργά και αποκαθιστούν το περιβάλλον εντός 3ετίας, ενώ εντός 5ετίας μετεγκαθίστανται βιομηχανικές - βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, χώροι παραγωγής, αποθήκευσης, εμπορίας υλικών.

Στα Μητροπολιτικά Πάρκα μόλις λήξει η άδεια των εγκατεστημένων δραστηριοτήτων επανεξετάζεται αν είναι συμβατές.

Πάρκα
Ειδικός φορέας διαχείρισης

Η δημιουργία των πάρκων αποσκοπεί να αναβαθμίσει το πολεοδομικό περιβάλλον του Λεκανοπεδίου. Ετσι προστατεύεται απόλυτα ο πυρήνας των πάρκων, προωθείται ήπιος αστικός τουρισμός, χώρος πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας, εμπλουτισμός της σημερινής φύτευσης, διατήρηση σημαντικών ιστορικών κτιρίων της «στρατιωτικής πόλης Γουδή» και των νοσοκομείων, με επανάχρηση ορισμένων, καθώς και πιλοτική εφαρμογή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με ενίσχυση των ΜΜΕ.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού φορέα για την οικολογική διαχείριση και προστασία των πάρκων, ενώ θα ακολουθήσουν διατάγματα για Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ), εκπόνηση Σχεδίου Γενικής Διάταξης (ΣΓΔ) με κατεύθυνση μείωσης της δόμησης, διατήρησης ή κατεδάφισης κτιρίων που δεν συνάδουν με τον χαρακτήρα και την αισθητική τους.

Απαγόρευση
Μέχρι να εγκριθεί το ΣΓΔ απαγορεύονται κάθε κατάτμηση με σκοπό την παραχώρηση τμήματος σε νέα χρήση (ή επέκταση υφισταμένης), η κοπή δένδρων (πλην των απολύτως αναγκαίων με τήρηση του ισοζυγίου πρασίνου), η διάνοιξη δρόμων.

Επιβάλλεται αμέσως η απαγόρευση κίνησης οχημάτων στους πυρήνες των πάρκων (πλην των αξόνων Κατεχάκη, Κανελλοπούλου, Ούλοφ Πάλμε και των συγκεκριμένων οδών από ισχύοντα ρυμοτομικά σχέδια), με εξαίρεση οχήματα τροφοδοσίας, έκτακτων αναγκών κ.λπ., ενώ απομακρύνονται περιφράξεις που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάλληλα τεχνικά έργα για να αρθεί η διχοτόμηση των πάρκων από τους σημαντικούς υπερτοπικούς οδικούς άξονες (Κατεχάκη, Πάλμε, Κανελλοπούλου) και μετατροπή μη εγκεκριμένων οδών σε πεζόδρομους - ποδηλατόδρομους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ