ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ποτάμι της αυθαιρεσίας

Ντοκουμέντα με τις παράνομες αμμοληψίες παρουσίασαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πυρά και στο νομαρχιακό συμβούλιο Λάρισας. Με το πρόσχημα καθαρισμού αδειάζουν τις κοίτες εργολάβοι

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:46, 28/11/2008

Δεν παίρνει τέλος το οικολογικό έγκλημα στον Πηνειό. Μετά το τυρόγαλο που άσπρισε και άφρισε τα νερά του, το λιόζουμο που τα μαύρισε, ήρθαν οι αμμοληψίες να ολοκληρώσουν την οικολογική καταστροφή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Λάρισας μιλούν για «ποτάμι της αυθαιρεσίας» και κατέθεσαν αναφορά την οποία συνόδευσαν με οπτικοακουστικό υλικό στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση έφερε χθες το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο της Λάρισας, μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, και κατηγόρησε τον νομάρχη για σκόπιμη απουσία στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, καθώς γνώριζε ότι θα λείπει και δεν ανέβαλε τη συζήτηση.

«Σε μια πενταετία θα διασχίζουμε το ποτάμι με τα πόδια. Ο Πηνειός στερεύει από νερό και σαν να μην έφτανε αυτό, οι παράνομες αμμοληψίες εξαφανίζουν την κοίτη του και δημιουργούν ανυπολόγιστη ζημιά», είπε στο «Εθνος» ο Λευτέρης Σιάκης από τους Οικολόγους Πράσινους.

Παρά τις αυστηρές συστάσεις της νομαρχίας και την απειλή για τσουχτερά πρόστιμα, οι παραβάτες συνεχίζουν το έργο τους και σηκώνουν τόνους άμμου από την κοίτη τού έτσι κι αλλιώς επιβαρημένου οικολογικά ποταμού.

«Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν θέλει να γίνει δυσάρεστη στην κυβέρνηση και μετέτρεψε τη Λάρισα σε μια βρώμικη πόλη, με τεράστια προβλήματα.

Μόλις πριν από λίγο καιρό ο αρμόδιος αντινομάρχης είχε δεσμευτεί ότι ανακαλούνται όλες οι άδειες για αμμοληψίες από την κοίτη του Πηνειού, αλλά τα φορτηγά εξακολουθούν να σκάβουν στα σπλάχνα του ποταμού», δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης «Συμφωνία Ευθύνης» στο νομαρχιακό συμβούλιο, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Πληγή»
«Πρόκειται για μια τεράστια πληγή, καθώς η περιβαλλοντική καταστροφή που συνεχίζεται σήμερα είναι τεράστια και στις πιο πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμη», σημείωσε η κ. Λιακούλη. Αναφερόμενη στην απόφαση της νομαρχίας για ανάκληση των αδειών αμμοληψίας, τόνισε ότι αυτές δίνονται πλέον από τους δήμους στους αρεστούς εργολάβους, με το πρόσχημα του καθαρισμού της κοίτης.

«Πώς δικαιολογείται ο καθαρισμός της κοίτης να κρατά ένα ολόκληρο καλοκαίρι και μέχρι τον χειμώνα; Πώς δικαιολογείται στις περιοχές όπου δήθεν καθαρίζεται η κοίτη να δημιουργούνται αποθέσεις αμέτρητων κυβικών άμμου; Πώς δικαιολογείται το γεγονός ότι, ενώ ο καθαρισμός της κοίτης δεν πρέπει να ξεπερνά το 1,5 μέτρο, η εξόρυξη φτάνει στα 8-10 μέτρα; είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που έθεσε ο συνδυασμός της κ. Λιακούλη.

Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας της οικολογικής καταστροφής που συντελείται στον Πηνειό, ένα ποτάμι που δεν χρειάζεται καθαρισμό της κοίτης του, αλλά προστασία από λογής ασυνειδήτους.

Οπως είναι φανερό, στα Τέμπη οι αμμοληψίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα κανονικά, όπως επίσης στην Ιτέα και στην περιοχή του Παραποτάμου.

Το θέμα των παράνομων αμμοληψιών έθεσε πρόσφατα με ερώτησή του στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ