ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στο πόδι οι ωρομίσθιοι

Πληρώνονται κάποιες φορές τον χρόνο και όχι κάθε μήνα. Για κάθε ώρα μαθήματος παίρνουν 8 ευρώ. Πολλοί δεν συμπληρώνουν 100 ένσημα για το επίδομα ανεργίας

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:07, 7/4/2009

Μισή δουλειά, μισή ζωή και ολίγη ασφάλιση. Ετσι περιγράφουν την κατάσταση ανασφάλειας την οποία βιώνουν χρόνια τώρα οι περίπου 15.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, που στελεχώνουν τα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, δεν πληρώνονται κάθε μήνα όπως όλοι οι εργαζόμενοι αλλά... μερικές φορές τον χρόνο. Τώρα -για παράδειγμα- οι περισσότεροι έχουν να πληρωθούν από τον Οκτώβριο και ούτε γνωρίζουν πόσο ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν. Αλλά και όταν πληρώνονται, οι αμοιβές τους σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υπέρογκες. Φέτος μάλιστα πήραν την... τεράστια αύξηση -στην ωριαία αντιμισθία τους- των 65 λεπτών και έτσι έφτασαν στα περίπου 8 ευρώ την ώρα!

Για όλους αυτούς τους λόγους, αύριο στις 10 το πρωί, οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Υπόσχεση Καραμανλή
Ολες οι κυβερνήσεις τούς δίνουν υποσχέσεις για αυξήσεις, κάτι που έκανε το 2006 και ο σημερινός πρωθυπουργός, ο οποίος τους υποσχέθηκε 10 ευρώ την ώρα αλλά οι εκπαιδευτικοί ακόμη περιμένουν.

Ετσι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές «β κατηγορίας» αναγκάζονται μετά το σχολείο να απασχολούνται ακόμη και σε εντελώς άσχετες δουλειές προκειμένου να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να ζήσουν, όπως οι ίδιοι λένε, με αξιοπρέπεια.

Επίσης με τον ασφαλιστικό νόμο και την αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 -ως προϋπόθεση για ασφαλιστική κάλυψη- πολλοί ωρομίσθιοι αδυνατούν να εκδώσουν ασφαλιστικό βιβλιάριο και να πάρουν το επίδομα ανεργίας.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

  • Κατάργηση της ωρομισθίας και μαζικούς διορισμούς
  • Αμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των ωρομισθίων σε 12μηνες συμβάσεις αναπληρωτών στην προοπτική του μόνιμου διορισμού όλων
  • Διπλασιασμό της ωριαίας αποζημίωσης και καταβολή της απαρέγκλιτα στο τέλος κάθε μήνα
  • Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε σχετική εγκύκλιος (1984) που καταργήθηκε το 1998
  • Τα κενά και οι μετακινήσεις να αμείβονται ως ώρες εργασίας και κάλυψη των οδοιπορικών
  • Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια (με αναγωγή στις 21 ώρες την εβδομάδα)

Παρέμβαση
Ευγενία Καλοτούρου, ωρομίσθια σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Είμαστε τα φτηνά εργατικά χέρια
«Κανείς δεν μπορεί να ζήσει μόνο από τα χρήματα της ωρομισθίας. Ετσι πολλοί τρέχουν διαρκώς από σχολείο σε σχολείο για να συμπληρώσουν ώρες, ενώ άλλοι κάνουν άσχετες δουλειές. Οπως όλοι οι εργαζόμενοι, θέλουμε να ζούμε από τη δουλειά μας, να πληρωνόμαστε στην ώρα μας, να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Προσωπικά δεν βρίσκομαι στο δημόσιο σχολείο από ανάγκη, αλλά γιατί το θέλω. Ομως μας έχουν καταντήσει τα "φτηνά εργατικά χέρια" της εκπαίδευσης».

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ
ntriga@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ