ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Υπάρχει θέμα ηθικής τάξης»

Θέμα δεοντολογίας και ηθικής τάξης, με αφορμή τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του υπουργού Επικρατείας, έθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:50, 5/9/2008

«Ζαχαρένια τούρτα», χαρακτήρισε ο Γ. Παπανδρέου τα σκάνδαλα που πλήττουν την κυβέρνηση (Βουλγαράκης, Τατούλης κτλ.) και έκανε λόγο για «δώρο γενεθλίων στο ΠΑΣΟΚ». Ακολούθως ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έθεσε θέμα Ρουσόπουλου, με αφορμή τις επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του. «Ζητούμε από τον πρωθυπουργό να λάβει υπ όψιν του τα θέματα δεοντολογίας, ηθικής τάξης και το κοινό αίσθημα και να λάβει τις αποφάσεις του», είπε χαρακτηριστικά!

Με αυτή τη φράση ο Γ. Παπακωνσταντίνου έφθασε ένα βήμα από το να ζητήσει την αποπομπή του υπ. Επικρατείας. Για την ακρίβεια, ο μόνος λόγος που δεν το έκανε -όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είναι «για να μη δώσει άλλοθι στον Κ. Καραμανλή να τον στηρίξει». «Υπάρχουν τα αυτονόητα», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και προσέθεσε: «Τα αυτονόητα λένε ότι ένας υπουργός ο οποίος εποπτεύει ΜΜΕ, ο οποίος μοιράζει κρατική διαφήμιση, αυτός ο υπουργός δεν μπορεί ταυτοχρόνως να έχει μία σύζυγο, η οποία παρουσιάζει τα νέα σε κεντρικό δελτίο». Ανέφερε, μάλιστα, αντίστοιχα παραδείγματα από το εξωτερικό όπου δημοσιογράφοι σύζυγοι πολιτικών παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους μόλις οι σύζυγοί τους ανέλαβαν θέσεις εξουσίας. «Εάν αυτή η κυβέρνηση θεωρούσε ότι υπάρχει ζήτημα μέχρι τρίτου βαθμού συγγένειας μεταξύ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εταιρειών που παίρνουν δημόσια έργα, πώς είναι δυνατόν να μη θεωρεί ότι υπάρχει αντίστοιχο ζήτημα μεταξύ Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικής εκπροσώπησης στην κυβέρνηση και, μάλιστα, σε υπουργείο που έχει συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο για τα ΜΜΕ;», ρώτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας πως ο Θ. Ρουσόπουλος ήταν από τους βασικούς συντάκτες του νόμου περί βασικού μετόχου.

«Ελπίζω η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ να πάρει μεγάλη δημοσιότητα για να μάθουν όλοι οι Ελληνες και κυρίως οι Ελληνίδες πως στον 21ο αιώνα το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως οι γυναίκες πρέπει να είναι παρακολούθημα των ανδρών τους, να ζουν στη σκιά τους, χωρίς εργασία, χωρίς πρωτοβουλίες, χωρίς αυτονομία δράσης, εν τέλει δηλαδή χωρίς προσωπικότητα», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος, στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του για τις δραστηριότητες της συζύγου του.

«Επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στην πράξη ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι "παρακολούθημα των ανδρών τους" όπως λέει ο κ. Ρουσόπουλος, δεν διανοηθήκαμε ούτε στιγμή να ζητήσουμε από τη σύζυγό του να σταματήσει τη δημοσιογραφική δραστηριότητά της», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας: «Είπαμε το αυτονόητο: Είναι αδιανόητο να υπάρχει υπουργός εποπτεύων τα ΜΜΕ του οποίου η σύζυγος έχει ενεργό ρόλο. Υπάρχει πάντα επιλογή. Ενας εκ των δύο μπορεί να αλλάξει ρόλο ή δραστηριότητα».

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο με τον Γ. Βουλγαράκη, στο ΠΑΣΟΚ εξετάζουν τα περιθώρια νομικής προσβολής για την έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί παραβίασε το ασυμβίβαστο που ίσχυε όταν ανέπτυσσε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η μόνη αντένδειξη που βλέπουν είναι o κίνδυνος να συσπειρώσουν τη ΝΔ. Για τον ίδιο λόγο σκέφτονται και ξανασκέφτονται αν θα πρέπει να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προεδρείου της Βουλής ή κατά της κυβέρνησης με αφορμή τα όσα έγιναν στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τούτων δοθέντων, οι κινήσεις που φαίνεται να κερδίζουν έδαφος είναι η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στον Κ. Παπούλια και η προσφυγή στον Αρειο Πάγο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ