ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

1,5 δισ. € ζητούν επειγόντως τέσσερα μεγάλα Ταμεία...

ΙΚΑ, Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ΟΠΑΔ χρειάζονται εκτάκτως χρηματοδότηση για να τα... βγάλουν πέρα τον Μάιο

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:57, 3/5/2009
Η κρίση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή σε τέσσερα μεγάλα Ταμεία που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Η κρίση έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή σε τέσσερα μεγάλα Ταμεία που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

«Στέγνωσαν» από ρευστό τα τέσσερα μεγάλα ταμεία της χώρας, που χρειάζονται έκτακτη χρηματοδότηση 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να μπορέσουν να βγάλουν όπως όπως τον Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΙΚΑ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και ο ΟΠΑΔ θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Η κρίση έρχεται να δώσει τη «χαριστική» βολή στους ασφαλιστικούς φορείς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την καθίζηση των εσόδων και τον εκτροχιασμό των δαπανών. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα «μαύρη τρύπα» στα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας -δηλαδή στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών- που θα φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα συγκεκριμένα Ταμεία τα μηνιαία έσοδα υπολείπονται κατά 100 εκατομμύρια σε σχέση με αυτά που είχαν υπολογιστεί. Την ίδια στιγμή, στους δύο φορείς καταγράφεται αύξηση των δαπανών κατά 80 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα (σε σχέση με αυτή που υπολογιζόταν).

Εκτός ελέγχου. Ωστόσο, η κυβέρνηση περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή και δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να «σώσει» τα Ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το ΤΠΔΥ βρίσκεται εδώ και μήνες σε οικονομικό αδιέξοδο, όμως αντί για έκτακτη χρηματοδότηση προωθείται η λύση του δανεισμού!

Η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου και είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τους τέσσερις μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας:

ΙΚΑ: Διπλάσιο απ ό,τι αρχικά αναμενόταν θα είναι στο τέλος του έτους το έλλειμμα στο Ιδρυμα. Η «μαύρη τρύπα» αναμένεται να αγγίξει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 1,7 δισεκατομμύριο που αρχικά αναμενόταν (το 2008 έκλεισε με έλλειμμα 1,5 δισεκατομμυρίου).

ΟΑΕΕ. Στο τέλος της χρονιάς το έλλειμμα στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων αναμένεται να είναι 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το 2008 η «μαύρη τρύπα» στο Ταμείο ήταν 600 εκατομμύρια ευρώ.

Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ εκτιμάται πως θα αγγίξει στο τέλος της χρονιάς το έλλειμμα. Αυτήν τη στιγμή το Ταμείο... αναζητά επειγόντως 700 εκατομμύρια ευρώ για να καταβάλει το εφάπαξ σε 16.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου. Από τα 400 εκατομμύρια, το έλλειμμα αναμένεται να εκτοξευτεί στα 950 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί νέα «μαύρη τρύπα» της τάξης των 550 εκατ. ευρώ.

ΟΦΕΙΛΕΣ
Κατά 150 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα αυξάνονται οι οφειλές των ασφαλιστικών φορέων προς τα νοσοκομεία. Στο τέλος της φετινής χρονιάς οι οφειλές αναμένεται να έχουν εκτοξευτεί στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 3 δισεκατομμύρια που ήταν πέρσι.

«ΦΕΣΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ...
Ο μεγαλύτερος... κακοπληρωτής των Ταμείων είναι το Δημόσιο, που ξεχνά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του (π.χ. από την τριμερή χρηματοδότηση). Υπολογίζεται πως αυτήν τη στιγμή το Δημόσιο χρωστά στους ασφαλιστικούς φορείς το ποσό των 11 δισ. ευρώ.

...ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Περίπου 7,5 δισ. ευρώ χρωστούν οι εργοδότες στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να... επιβραβεύσει τους κακοπληρωτές με μία ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ (στο οποίο οι οφειλές των εργοδοτών αγγίζουν τα 4,5 δισ.).

3 ΔΙΣ. ΧΡΕΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες που έχουν οι κλάδοι υγείας των Ταμείων λόγω της τεχνητής ζήτησης, δηλαδή εξαιτίας της δράσης κυκλωμάτων που λυμαίνονται τα Ταμεία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr  

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ