ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

7 καρφιά Τατούλη

Η διαχείριση των κονδυλίων του Γ ΚΠΣ από τον Χρ. Ζαχόπουλο επανέρχεται στο προσκήνιο μετά και τη χθεσινή κατάθεση του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη. Η πιθανότητα ποινικής εμπλοκής του τέως γενικού γραμματέα αφορά αναθέσεις έργων με τη μέθοδο της κατάτμησης

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:15, 17/1/2008

Στοιχεία-φωτιά που δείχνουν ποινικές ευθύνες σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου, φαίνεται να προκύπτουν από τη δικαστική έρευνα που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σχετικά με τον τρόπο που διαχειριζόταν τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφα που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη αλλά και αυτά που έχουν καταθέσει σημαντικοί μάρτυρες, όπως ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο οποίος εξετάστηκε χτες, ανοίγουν τον δρόμο στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί τη δικαστική έρευνα, να καλέσει τον τέως γγ ως ύποπτο τέλεσης δύο αδικημάτων, αυτών της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

Κομβικό σημείο στην εξέλιξη της έρευνας και στο ενδεχόμενο να βρεθεί κατηγορούμενος ο μέχρι πρότινος στενός φίλος του πρωθυπουργού Χρήστος Ζαχόπουλος, φέρεται ότι έχουν παίξει και επτά επιστολές που είχε στείλει στον πρωθυπουργό ο κ. Πέτρος Τατούλης όταν ήταν υφυπουργός Πολιτισμού, στις οποίες αναφερόταν στα... «έργα και τις ημέρες» του τότε γενικού γραμματέα.

Η πιθανότητα ποινικής εμπλοκής του Χρήστου Ζαχόπουλου αφορά υποθέσεις συμβάσεων αναθέσεων έργων σε εταιρείες, με τη μέθοδο της κατατμήσεως, οι οποίες έχουν καταγγελθεί ως παράτυπες επειδή τα ποσά που δόθηκαν υπερέβαιναν κατά πολύ τα κοινοτικά όρια.

Ερευνα
Επιπλέον, διερευνάται από τον εισαγγελέα το ενδεχόμενο να έχει ευθύνες και ο έτερος πρωθυπουργικός φίλος και σημερινός επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας Σπύρος Κλαδάς, ο οποίος είχε δώσει γνωμοδότηση στον Χρήστο Ζαχόπουλο με υποδείξεις για τη «φόρμουλα» που θα του επέτρεπε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στη διαχείριση των κονδυλίων του Γ ΚΠΣ.

Οπως προκύπτει από έγγραφα που κατέθεσε στον εισαγγελέα η πρώην διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής κ. Ερση Φιλιπποπούλου, ο Σπύρος Κλάδας ήταν ο άνθρωπος που είχε υποδείξει στον Χρήστο Ζαχόπουλο, «τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς να έχει προηγηθεί δημοσίευση προκήρυξης» με την επίκληση «λόγων δημοσίου συμφέροντος».

Υπενθυμίζεται ότι, με αφορμή τις καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για το ποσό των 5 εκ. ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη, διενεργείται άλλη δικαστική έρευνα από την κ. Γκανέ, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ρόλο έχει παίξει ο κ. Κλαδάς στην υπόθεση αυτή και συγκεκριμένα εάν προκύπτει ποινική εμπλοκή του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ή για άλλη αξιόποινη πράξη.

Υπενθυμίζεται ότι Σπύρος Κλαδάς είναι ο ίδιος άνθρωπος που η Εύη Τσέκου ενέπλεξε στην απολογία της, στις διαδικασίες μόνιμου διορισμού της στο Δημόσιο, λέγοντας ότι της «είχε μιλήσει περί στημένου διαγωνισμού» και ότι είχε δεσμευτεί για τη μονιμοποίησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί στον κ. Αθανασίου στοιχεία από την πρώην διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΠΠΟ κ. Ερση Φιλιπποπούλου, τα οποία επιβεβαίωσε χτες και ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης με όσα είπε στην κατάθεσή του.

Πρόκειται για εμπιστευτικές αναφορές της πρώην διευθύντριας προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη με τις οποίες καταγγέλλονται «παράτυπες συμβάσεις», ενώ προκύπτει ότι οι τρεις από αυτές υπεγράφησαν από το γραφείο του Χρήστου Ζαχόπουλου ως γενικού γραμματέα και μία από το γραφείο της τότε ειδικής γραμματέως Β. Μπελεζίνη.

Οπως λέγεται στις αναφορές, επελέγη «η μέθοδος της κατατμήσεως» στην ανάθεση καθηκόντων συμβούλου υποστήριξης στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ σε δύο εταιρείες («Στάδιον ΑΕ» και «Reseco ΑΕ»).

Στη χτεσινή κατάθεσή του ο πρώην υφυπουργός φέρεται ότι αναφέρθηκε στην κόντρα που είχε με τον Χρήστο Ζαχόπουλο, ο οποίος ήθελε να έχει το πάνω χέρι...

Ο πρώην υφυπουργός επιβεβαίωσε τις καταγγελίες της κ. Φιλιπποπούλου ότι είχε γίνει υπέρβαση των κοινοτικών ορίων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε «μέχρι κεραίας», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από έγκυρη πηγή, σε όσα είχε αναφέρει σε επιστολή του, με την οποία είχε υπερασπιστεί ενώπιον δικαστηρίου την κ. Φιλιπποπούλου, η οποία είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή είχε απομακρυνθεί από τη θέση της με εισήγηση του Χρήστου Ζαχόπουλου.

Ο κ. Τατούλης φέρεται να υποστήριξε στον εισαγγελέα πως «είχε ενημερωθεί από την κυρία Φιλιπποπούλου για τις παράνομες συμβάσεις που είχαν προωθηθεί από το γραφείο του γενικού γραμματέα στην υπηρεσία της για πληρωμή», καθώς και για τις «πιέσεις που δεχόταν από τον γενικό γραμματέα σε διάφορα θέματα της αρμοδιότητάς της...», ενώ φέρεται να επανέλαβε όσα είχε αναφέρει και στην επιστολή του (18.4.2006), με την οποία είχε υπερασπιστεί την επιστημονική επάρκεια της κ. Φιλιπποπούλου:

Κατάχρηση εξουσίας
«Ως υφυπουργός Πολιτισμού διαπίστωσα τη συνεχή επιδίωξη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου για τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στον τομέα του πολιτισμού ύψους 1,4 δισ. ευρώ...

Κάνοντας δε κατάχρηση της ίδιας εξουσιοδοτικής απόφασης, ήλεγχε πλήρως και ως προς τους ανωτέρους του υπουργούς τη χρηματοδότηση όλων των έργων του τομέα πολιτισμού, αντικείμενο για το οποίο δεν είχε λάβει ποτέ εξουσιοδότηση, ούτε από τον νόμο ούτε από την κ. Πετραλιά...

Στις αναφορές της προς τον υπουργό η κ. Φιλιπποπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι επειδή το ποσό της δεύτερης σύμβασης (295.000 ευρώ) υπερέβαινε το επιτρεπτό κοινοτικό όριο για απευθείας ανάθεση, επικοινώνησε με το γραφείο του γενικού γραμματέα, όπου και πληροφορήθηκε πως υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟ για τη νομιμότητα του έργου.

Ο υπάλληλος προχώρησε «στην πληρωμή και εξόφληση των αναδόχων», όμως η γνωμοδότηση «δεν κοινοποιήθηκε παρά τις σχετικές οχλήσεις μου».

Ακολούθησε δεύτερη σύμβαση για ποσό 297.500 ευρώ «που υπερβαίνει και πάλι το όριο απευθείας ανάθεσης και επιπλέον είναι φανερό πως έχει γίνει κατάτμηση του αντικειμένου του έργου».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ