ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αδύνατη η συνεργασία με ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ηγεσίας

«Εμείς δεν είμαστε για να στηρίξουμε τον δικομματισμό, αλλά για να τον ανατρέψουμε» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:58, 15/3/2008

Με μία λιτή δήλωση ο Αλέκος Αλαβάνος από το Ηράκλειο της Κρήτης -λίγες ώρες πριν απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου την πρόσκληση συνεργασίας προς τον ΣΥΝ- διευκρίνισε ότι «δεν υφίσταται καμία δυνατότητα γενικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια θέση υποστήριξε και χθες από το βήμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας ότι «μια γενικότερη συνεργασία σε ηγετικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατη».

Ο κ. Αλαβάνος μίλησε για την «ενότητα από τα κάτω», για να προσθέσει ότι «οι προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο πανεπιστήμιο, τη συνταγματική συνθήκη της ΕΕ, την ανασφάλιστη εργασία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ, μας θέτουν σε διαφορετικές όχθες».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «εμείς δεν είμαστε για να δώσουμε «μία από τα ίδια», για να στηρίξουμε τον δικομματισμό ή κάποιον από τους πρωταγωνιστές του, αλλά για να τον ανατρέψουμε», για να καλέσει τους αντιπροσώπους της σύσκεψης «να στείλουν αυτό το σαφές μήνυμα για να το κατανοήσουν οι πάντες».

Στη διαπίστωση αυτή αναμένεται να καταλήξουν οι εκατοντάδες αντιπρόσωποι της πρώτης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που διεξάγεται σε απόσταση αναπνοής από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η αντίφαση

Στελέχη της Κουμουνδούρου επεσήμαναν χθες ότι ο Αλ. Τσίπρας, με διακριτό αλλά αποφασιστικό τρόπο, πέταξε την μπάλα στο σώμα των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζοντας την αντίφαση όταν ζητάς από τη μία πλευρά αυτοδυναμία και από την άλλη κυβερνητική συνεργασία.

Τα μηνύματα που επιχείρησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολλαπλά: πρώτον ότι οι συμμαχίες διαμορφώνονται στη βάση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι με πολλούς συνέδρους έχουμε συναντηθεί στους αγώνες για το Ασφαλιστικό και το άρθρο 16. Δεύτερον, απέρριψε κεντροαριστερά σχήματα για να αφήσει την αιχμή ότι πρέπει να αμφισβητηθεί η στρατηγική της συναίνεσης στην υιοθέτηση δεξιών πολιτικών. Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα επεσήμανε στο «Εθνος» ότι «πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το Ζάππειο είπε ότι εμείς καταθέσαμε μια σειρά προτάσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά αυτή δεν τις αποδέχθηκε».

Για να προσθέσει ότι ο κ. Παπανδρέου «πατάει σε δύο βάρκες σε μία δύσκολη φάση που βρίσκεται το Κίνημα». Οπως όλα δείχνουν, στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ -θα ολοκληρωθεί αύριο- ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η πρόταση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ προς την «άλλη Αριστερά». Μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να αναφερθεί στο ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς καταθέτοντας πρόταση προς τον ΣΥΝ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ως σημαντικό σταθμό την Πανελλαδική Σύσκεψη «για όσους δίνουν τη μάχη για μια άλλη προοπτική».

Η πρόταση του ΣΥΝ για μία εναλλακτική αριστερή κυβέρνηση με επίκεντρο την Αριστερά αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς καθώς πολιτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διευκρινίσεις - εάν σε αυτή την πρόταση συμπεριλαμβάνεται και το ΠΑΣΟΚ-, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις που ζητούν τη μετεξέλιξη του ενωτικού εγχειρήματος σε «κόμμα».

Οι απόψεις αυτές, ωστόσο, δεν βρίσκουν τον ΣΥΝ καθώς επισημαίνει ότι η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η κοινή πορεία δυνάμεων της Αριστεράς» και πως το διακύβευμα σήμερα είναι να ενταχθούν σε αυτή την πορεία οι χιλιάδες ανένταχτοι της Αριστεράς, δυνάμεις της οικολογίας και πρωτίστως οι αριστερές δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Νίκος Σηφουνάκης βουλευτής Λέσβου ΠΑΣΟΚ

Χρειάζονται καθαρές θέσεις
«Τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη προς τα αριστερά μας πρέπει να τις ερμηνεύσουμε. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι χρειάζονται καθαρές και διαυγείς θέσεις. Δεν αρκεί η καθημερινή αντιπαράθεση. Το πολιτικό όφελος πηγάζει από τις καθαρές θέσεις που λαμβάνει ένα κόμμα σε 2-3 μεγάλα θέματα που τίθενται κάθε φορά, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το άρθρο 16, ο πλήρης διαχωρισμός κράτους-Εκκλησίας και το τεράστιο θέμα του περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκάθαρες θέσεις για τα θέματα αυτά».

Νίκος Μπίστης στέλεχος ΠΑΣΟΚ

Λάθος η πρόταση για συμμαχίες

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η ηγεσία ενός κόμματος είναι να κοιτάει κατάματα την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βοά: το κόμμα δεν πάει καλά, η εκλογική του ενδοχώρα λεηλατείται, η ψαλίδα από μια κάκιστη κυβέρνηση διευρύνεται. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία και τον πλειοψηφικό του ρόλο. Μετά μπορεί να συζητήσει για συμμαχίες. Αυτήν τη στιγμή οι προτάσεις συνεργασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα από το Συνέδριο- φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα. Απομακρύνουν την προοπτική συνεργασίας, τρέφουν την αλαζονεία του ΣΥΡΙΖΑ, εξασθενίζουν την αυτοπεποίθηση του κόσμου μας».

Ντίνος Ρόβλιας βουλευτής Καρδίτσας ΠΑΣΟΚ

Προσπάθεια και αγώνες
«Η επόμενη ημέρα πρέπει να είναι ημέρα δουλειάς, ενότητας, σοβαρότητας και δύναμης. Από όλους μας, όποιοι και αν είμαστε, από όποια θέση και αν κατέχουμε. Προσπάθεια και αγώνες για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια όλων μας. Η χώρα βυθίζεται και εμείς ομφαλοσκοπούμε. Φτάνει πια. Ας τα πούμε απλά: είμαστε περήφανοι για το έργο μας, είμαστε δυνατοί, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Μπορούμε να νικήσουμε, μπορούμε να τους κερδίσουμε, μπορούμε να σταθούμε πάλι μπροστά. Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ