ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αλλαγές στην διαδικασία εξέτασης των προσφυγών παρουσίασε ο Γ.Μουζάλας

Για τις επικείμενες αλλαγές στις δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης των προσφυγών ενημέρωσε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Μετανάστευσης κ.Γιάννης Μουζάλας.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 19:09, 10/6/2016

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου συζητείται και το θέμα της μετανάστευσης, επιστολή-απολογισμό, στην οποία περιγράφει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα.

Πηγές από το Λουξεμβούργο διευκρίνιζαν ότι, στην Ελλάδα, οι επιτροπές προσφυγών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή «ανήκουν» στην ΕΛ.ΑΣ. Πιο συγκεκριμένα, είχαν οργανωθεί -με τη συμμετοχή ενός δημοσίου λειτουργού, ενός εκπροσώπου  της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και  εκπρόσωπου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)-  για να εξετάσουν τις πολλές προσφυγές που είχαν συσωρρευτεί (Backlog) όταν δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Ασύλου. Αυτές λειτουργούν ακόμη και σήμερα, για τα νέα αιτήματα. 

Αυτές είναι που αλλάζουν σύμφωνα με τροπολογία που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Στο εξής, θα συμμετέχουν δύο δικαστικοί και ένας εκπρόσωπος είτε της Υπατης Αρμοστίας ή της ΕΕΔΑ. «Είναι στο πρότυπο πολλών χωρών όπως η Γαλλία, καθώς θεωρείται ότι η δικαστική εξουσία είναι πιο ανεξάρτητη», είπε διπλωματική πηγή της ΕΕ. Ρωτήσαμε αν υπάρχουν πιέσεις από τις Βρυξέλλες για το θέμα και μας διαβεβαίωσαν ότι «είναι κάτι που οι ελληνικές αρχές προσπαθούν εδώ και καιρό. Α λλά ναι, η Ευρώπη είναι σύμφωνη», είπε με νόημα. 

Στο Συμβούλιο τέθηκε για πρώτη φορά και το θέμα της αναθεώρησης του Δουβλίνο 3. Αυτό θα είναι και το κρισιμότερο θέμα-πρόκληση που θα αντιμετωπίσει (και) η Ελλάδα το προσεχές διάστημα. 

Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ