ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΠΑΣΟΚ

Ανοιγμα στην Kεντροαριστερά με τη λίστα των ευρωεκλογών

Προσκλητήριο για την Κεντροαριστερά. Στόχος η διεύρυνση της λίστας στις ευρωεκλογές

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 2/9/2013

Το πρώτο ισχυρό βήμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της παράταξης να συμβάλουν στον διάλογο με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ με το διήμερο Συμπόσιο και με «φόντο» την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη. 

Ηδη η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίζει τη φετινή εκδήλωση με τη «σφραγίδα» του ΙΣΤΑΜΕ ως αφετηρία για την αναγκαία επανεκκίνηση του κεντροαριστερού χώρου στη δύσκολη συγκυρία, ενώ φιλοδοξεί ότι τα μηνύματα και οι συμβολισμοί θα υποστηρίξουν το μεγάλο στοίχημα για τη διεύρυνση της παράταξης προς τις εκλογικές μάχες του 2014.

Το γεγονός άλλωστε ότι η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ όχι μόνο με την ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και με τις παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών, των κ. Σημίτη και Παπανδρέου που θα προηγηθούν, ιστορικών στελεχών και προσωπικοτήτων του μεταρρυθμιστικού ρεύματος, προαναγγέλλει επί της ουσίας έναν νέο πολιτικό κύκλο για την κεντροαριστερή παράταξη.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν εν τω μεταξύ ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στο εγχείρημα, αξιοποιώντας και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να κατέλθουν τα κόμματα-μέλη του στις ευρωεκλογές του Μαΐου με κοινό όνομα και σύμβολο: δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στη Χαριλάου Τρικούπη για κάθοδο ως Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (με τα γνωστά διακριτικά) και εμφανή «υπότιτλο» το σύμβολο και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Οι γνωρίζοντες λένε ότι το ΕΣΚ προτείνει επίσης το ευρωψηφοδέλτιο των σοσιαλιστικών κομμάτων ανά χώρα να συγκροτηθεί με ανοιχτές, διαφανείς διαδικασίες - κάτι που «κουμπώνει» με την επιχείρηση διεύρυνσης και τη συμμετοχή στην ευρωλίστα προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν δε ότι το «σύνθημα» στην αφίσα της εκδήλωσης «Από τη μεταπολίτευση στην κρίση και από την κρίση στην ανασυγκρότηση - το ΠΑΣΟΚ και η ελληνική πραγματικότητα 1974-2014» αφενός δεν επιλέχτηκε τυχαία και αφετέρου «αποκαλύπτει» τη βούληση για τα επόμενα βήματα μέχρι τον Μάιο του προσεχούς έτους. «Το ΠΑΣΟΚ στέλνει με το Συνέδριο αυτό μήνυμα ενότητας, αυτοσυνειδησίας και προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης αλλά και της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, χωρίς ηγεμονισμούς - ανοίγει έναν συγκροτημένο διάλογο για το μέλλον της χώρας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το ΙΣΤΑΜΕ, προσθέτοντας ότι η σύνθεση των εισηγητών που εκλήθησαν να διατυπώσουν ελεύθερα τις απόψεις τους (επιστημονικές και πολιτικές) αποτελεί εγγύηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ. Θα αναφερθεί στους λόγους ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και θα καταθέσει τις απόψεις του για το μέλλον της παράταξης
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ. Θα αναφερθεί στους λόγους ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και θα καταθέσει τις απόψεις του για το μέλλον της

Ιστορικά στελέχη, πρώην υπουργοί, επιστήμονες, προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται στο πρόγραμμα των εισηγητών του Συμποσίου, που θα κλείσει με τη δευτερομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου με θέμα «Οι προοπτικές για τη χώρα και την παράταξη». Τάσος Γιαννίτσης, Βάσω Παπανδρέου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας, Β. Ράπανος, Στ. Μπένος, Γ. Καλογήρου, Χρ. Σαρδελής, Αρίστος Δοξιάδης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Παγουλάτος, Αννυ Ποδηματά, Ηλ. Μόσιαλος κ.ά. είναι μεταξύ των ομιλητών στα επτά διαφορετικά τραπέζια.

Απουσίες
Δεν θα παραστούν στην 39η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ οι πρώην υπουργοί Γιώργος Φλωρίδης και Αννα Διαμαντοπούλου, που απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΙΣΤΑΜΕ. Στις απουσίες και αυτή της Μιλένας Αποστολάκη, που μετά την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ και την καταψήφιση του β' μνημονίου παραμένει σταθερά στην ίδια «γραμμή», αν και λέγεται ότι συμμετέχει στις διεργασίες του χώρου.

Να σημειωθεί ότι το Συμπόσιο, για τη διοργάνωση του οποίου τη βασική ευθύνη έχει ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης, θα ξεκινήσει αύριο στις 11.30 το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) με χαιρετισμό του ιδίου και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και με θέμα της πρώτης Συνεδρίας: «Το ΠΑΣΟΚ εκφραστής του ριζοσπαστισμού της μεταπολίτευσης».

Εφ' όλης της ύλης η τοποθέτηση του Κ. Σημίτη
«Επιστροφή» με πολλά μηνύματα

Παρέμβαση με σαφή μηνύματα και πολλούς αποδέκτες, όχι μόνο στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, θα είναι όπως αναμένεται η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο Συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη το απόγευμα.

Σε επτά διαφορετικά πάνελ θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ. Τ. Γιαννίτσης και Ν. Χριστοδουλάκης θα είναι μεταξύ των ομιλητών
Σε επτά διαφορετικά πάνελ θα διεξαχθεί το Συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ. Τ. Γιαννίτσης και Ν. Χριστοδουλάκης θα είναι μεταξύ των ομιλητών

Ο πρώην πρωθυπουργός, που ως γνωστόν αποφεύγει τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις ειδικά για τις τρέχουσες, εξαιρετικά σύνθετες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, «επιστρέφει» στο βήμα εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ μετά τη «διαγραφή» και τη σύγκρουσή του με τον Γ. Παπανδρέου τον Ιούνιο του 2008.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου (ο οποίος τον επισκέφτηκε πρόσφατα στο γραφείο του στη Βουλή), ο κ. Σημίτης προτίθεται να απαντήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- στα ερωτήματα που εκ των πραγμάτων προκύπτουν από το θέμα-τίτλο του αυριανού Συμποσίου «Από τη μεταπολίτευση στην κρίση. Από την κρίση στην ανασυγκρότηση».

Για όλους και για όλα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να «εξιδανικεύσει» την πορεία του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει ωστόσο για τη θετική και καθοριστική συμβολή του, θα αναλύσει τα της διακυβέρνησής του, για το πώς η χώρα μπήκε με το «σπαθί» της στην ΟΝΕ και τον ρόλο που έπαιξε η δημοσιονομική πειθαρχία επί των ημερών του, ενώ θα επιμείνει στην αυστηρή κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι το 2009 και για τη «γραμμή» που ακολούθησε ο Γ. Παπανδρέου κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η αφίσα του ΠΑΣΟΚ για το αυριανό Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ
Η αφίσα του ΠΑΣΟΚ για το αυριανό Συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ

Ειδική αναφορά θα κάνει για τις πολιτικές προοπτικές της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν αποκλείεται και για την κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι πασιφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός, που υπεραμύνεται της ανάγκης προώθησης των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και των προταγμάτων της σοσιαλδημοκρατίας, θα εστιάσει στη σχετική ελληνική πραγματικότητα αλλά και στη «μεγαλύτερη» ευρωπαϊκή εικόνα.

Ο Γ. Παπανδρέου
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αποδέχθηκε επίσης να παρέμβει στο Συμπόσιο σε συνάντηση που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο.

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να τεκμηριώσει τους λόγους για την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης της χώρας και για τον «βηματισμό» της κυβέρνησης, ασκώντας σκληρή κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την τότε στάση τους.

Ταυτόχρονα θα καταθέσει τις απόψεις του για το μέλλον της παράταξης και της χώρας.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ