ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ανοιχτό το παιχνίδι για την ηγεσία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και αυτών που θα πάνε να ψηφίσουν. Υπερέχει ο Ευ. Βενιζέλος στο ποιος μπορεί να νικήσει τον Καραμανλή

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:16, 23/10/2007

Προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η αίσθηση που προκύπτει ωστόσο από αυτές είναι ότι το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό, καθώς το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο φαίνεται να αποκτά εκλογικό πλεονέκτημα έναντι της ΝΔ.

Στην τακτική έρευνα κοινής γνώμης που διενεργεί ανά εβδομάδα η εταιρεία GPO για το MEGA, ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με 46,8%, ο Βαγγέλης Βενιζέλος συγκεντρώνει το 43,8% των προτιμήσεων (διαφορά τριών μονάδων), ενώ η υποψηφιότητα Σκανδαλίδη μετράται στο 4,4%.

Οι αντίστοιχες επιδόσεις των δύο βασικών διεκδικητών, όταν απαντούν όσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα προσέλθουν ή μάλλον θα προσέλθουν στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου, είναι 49,8% για τον κ. Παπανδρέου και 43,1% για τον κ. Βενιζέλο (διαφορά 6,7%).

Οσον αφορά στους επιμέρους «δείκτες», η υποψηφιότητα Βενιζέλου εξακολουθεί να υπερέχει αισθητά της αντίστοιχης Παπανδρέου, όταν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ερωτώνται «ποιος μπορεί να νικήσει στις εκλογές τον Κ. Καραμανλή» (54,4 % έναντι 34,5%).

Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τις απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», αφού, σύμφωνα με αυτές, ο Β. Βενιζέλος, συγκρινόμενος με τον σημερινό πρωθυπουργό, συγκεντρώνει αισθητά καλύτερο ποσοστό (41,4%) από το αντίστοιχο του Γ. Παπανδρέου (31%).

«Χάρτης» ισχύος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική και δημογραφική κατανομή των δυνάμεων των δύο υποψηφίων, καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνα, η επιρροή τους διαφοροποιείται σημαντικά κατά περιοχή, ηλικία και κοινωνική ομάδα.

Ετσι, ενώ η υποψηφιότητα Παπανδρέου εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή στις γυναίκες, στις μεγαλύτερες ηλικίες (45-60 και άνω) και στους αποφοίτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάζει «μαύρες τρύπες» στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα, όπου ο αντίπαλός του διατηρεί σημαντικό προβάδισμα.

Αντίθετα, ο κ. Βενιζέλος, αν και φαίνεται να κερδίζει σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις των νεαρότερων ηλικιών (30 έως 45) και των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ισορροπεί τα ποσοστά του και στους άνδρες, παρουσιάζει σημαντική υστέρηση έναντι του κ. Παπανδρέου στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο.

Ισοπαλία
Ισοδυναμία ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες καταγράφεται στο Ιόνιο, στην Ηπειρο και στη Θεσσαλία, στις ηλικίες 18-29, καθώς επίσης και στους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο ενδιαφέρον που καταγράφεται για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται, το 72,9% των ψηφοφόρων του κόμματος δηλώνει την πρόθεσή του να ψηφίσει την 11η Νοεμβρίου, έναντι ενός 22,1% που εμφανίζεται απρόθυμο να προσέλθει στην κάλπη.

Το προβάδισμα Παπανδρέου στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

Σύμφωνα με αυτή, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο ερώτημα πρόθεσης ψήφου, προηγείται με 46,7%, ο Β. Βενιζέλος ακολουθεί με 40,5%, ενώ ένα 5,1% των προτιμήσεων αποσπά και ο Κ. Σκανδαλίδης.

Τα στοιχεία της Metron Analysis

Σε αντίστοιχο γκάλοπ της εταιρείας Μetron Αnalysis που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών διαμορφώνεται στις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, έναντι των επτά μονάδων στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιον από τους τρεις προτιμάτε για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» συγκεντρώνει το 49%, ο κ. Βενιζέλος το 41%, ο κ. Σκανδαλίδης το 7%, ενώ το 2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί για την αρχηγία κανέναν από τους τρεις και το 1% δεν απαντά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ