ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΡΟΤΑ

Αντιπροεδρία μετά την τρικυμία

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «η καθαρή, θαρραλέα, συνεπής και έντιμη στάση θα εκτιμηθεί από τους πολίτες»

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 4/11/2012

Μια μάχη που θέλει πάση θυσία να κερδίσει δίνει αυτές τις μέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωρίζοντας ότι το πολιτικό έδαφος κάθε άλλο παρά εύφορο δείχνει για τις επιδιώξεις του.

Περνώντας μέσα από θυελλώδεις συνεδριάσεις και έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων με κορυφαία στελέχη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κρατάει την απόφαση της ΚΟ, που ελήφθη χωρίς ψηφοφορία, και εγκρίνει το «ναι» για την ψήφιση των νέων άγριων μέτρων στην κρίσιμη διαδικασία με φινάλε το βράδυ της Τετάρτης. Επιχειρεί μάλιστα «αντεπίθεση», υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη χώρα, την πολιτική σταθερότητα αλλά και την προοπτική της παράταξης.

Πιστεύει ακράδαντα και μετέφερε το μήνυμά του στους στενούς του συνεργάτες ότι «η καθαρή, θαρραλέα, συνεπής και έντιμη στάση θα εκτιμηθεί τελικά από τους πολίτες, σε αντίθεση με αντιφατικές ή υποκριτικές, επαμφοτερίζουσες ή ''ενδιάμεσες'' θέσεις που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά και στο τεράστιο κόστος που έχει ήδη καταβάλει το ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της εθνικής κρίσης». Είναι προφανές ότι το εν λόγω μήνυμά του εμπεριέχει σαφείς αιχμές για βουλευτές κυρίως αλλά και στελέχη που επιφυλάσσονται για το πώς θα κινηθούν μπροστά στα νέα διλήμματα που έρχονται ενώπιόν τους.

Γι' αυτό και ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει με προσωπικές επαφές την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαφοροποιήσεις. Κύκλοι κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Κ. Σκανδαλίδης, για παράδειγμα, θα ακολουθήσει την απόφαση της ΚΟ - πολύ απλά καλούν τον κ. Σκανδαλίδη στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο να εγκαταλείψει την άκαμπτη στάση και να υπερψηφίσει τα μέτρα (εκτός αν σκέφτεται την αποχή ή την ψήφιση υπό όρους).

Εγγυήσεις
Ο Ευ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι οι εταίροι αναζητούν με κάθε τρόπο εγγυήσεις για τη στήριξη και την ασφαλή εφαρμογή των μέτρων. Εκτιμούν δε -σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες- ότι η ανάληψη καθηκόντων αντιπροέδρου από τον κ. Βενιζέλο (θα ήθελαν έτερο αντιπρόεδρο και τον κ. Κουβέλη) θα διευκολύνει στην πράξη την υλοποίηση του σχεδιασμού, θα βάλει «φρένο» στην παραγωγή επεισοδίων κατά τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών και θα επαναφέρει τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε κανονικούς ρυθμούς.

Γι' αυτούς και άλλους λόγους (παρότι στελέχη όπως ο κ. Σκανδαλίδης τού προτείνουν το αντίθετο) ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται σοβαρά να αποδεχθεί ενδεχόμενη πρόταση του Α. Σαμαρά. Στέλεχος της Ιπποκράτους ομολογεί πάντως ότι η κουβέντα για την αξιοποίηση βουλευτών, όπως ο Φ. Σαχινίδης, ο Γ. Μανιάτης, η Φώφη Γεννηματά, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Θ. Μωραΐτης, η Αντζελα Γκερέκου και άλλοι από τη νεότερη γενιά, έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται προκειμένου να έχει οριστικοποιηθεί η πρόταση όταν ζητηθεί από τον πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες δε επιμένουν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να εισηγηθεί την υπουργοποίηση (ξανά) κορυφαίων στελεχών όπως οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης.

«Ποτέ μη λες ποτέ» σχολιάζει πάντως στενός συνεργάτης, στη λογική ότι κάθε δευτερόλεπτο που περνά πολλά αλλάζουν... Είναι όμως αυτονόητο ότι η ευρεία συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια νέα βάση για τους χειρισμούς που εύχεται να κάνει και να πετύχουν ο κ. Βενιζέλος στο εσωκομματικό πεδίο, εν όψει Συνεδρίου. Υπό μία έννοια θα ελέγχει την «κυκλοφορία» των φιλόδοξων στελεχών που βάσει πληροφοριών μέχρι τώρα δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ισχυρές εσωκομματικές συμμαχίες.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί πλήγμα από τις τελευταίες εξελίξεις και μόνο με θαρραλέες υπερβάσεις μπορεί να αντέξει το διαφαινόμενο εσωκομματικό πυρ ομαδόν...

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
«Μόνο τον πρόεδρο δεν θα ελέγξουμε»

Από την άλλη πλευρά, ξέρουν καλά στην Ιπποκράτους ότι το κάλεσμα από μόνο του δεν μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα κι ότι πρέπει να «σκανάρουν» και τους 32 βουλευτές για να έχουν σαφή εικόνα για τη στάση τους κατά την ψηφοφορία.

«Μόνο τον πρόεδρο δεν θα... ελέγξουμε, που είναι ο 33ος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ» δηλώνει με νόημα έμπιστος συνεργάτης.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις προφανείς δυσκολίες, η Ιπποκράτους εκτιμά ότι η ΚΟ του κόμματος (εκτός από τις δύο σίγουρες διαρροές των κ. Κασσή και Παραστατίδη) θα αποδειχθεί συμπαγής, ειδικά αν αντιμετωπίσει και το ερωτηματικό για την ψήφο των κ. Κουτσούκου, Μπόλαρη και της κ. Θ. Τζάκρη.

Για την επόμενη μέρα ουδείς βέβαια σπεύδει να στοιχηματίσει, καθώς εσωκομματικά το ΠΑΣΟΚ... φλέγεται.

Τι θα κάνει ο κ. Βενιζέλος -είναι το κυρίαρχο ερώτημα που του θέτουν και οι συνεργάτες του στις συσκέψεις- εάν τελικά περάσουν τα μέτρα;

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται εντόνως για το ποια από τις δύο «γραμμές» πρέπει να ακολουθήσει σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.

«Την Πέμπτη κλείνει ένας ιστορικός κύκλος ευθύνης του ΠΑΣΟΚ» δηλώνει ο Γιάννης Δατσέρης, εξηγώντας ότι μετά την καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας ψηφοφορία στη Βουλή, η Ιπποκράτους πρέπει να απαντήσει εγκαίρως στα νέα δεδομένα και ειδικά στο πώς θα αντιδράσει σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ούτως ή άλλως η στάση της ΔΗΜΑΡ δείχνει ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι εφεξής δικομματική!

«Η ΔΗΜΑΡ, εφόσον θέλει να μείνει σταθερή στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης, θα βρει τελικά τρόπο να υπερψηφίσει τα μέτρα.

Διαφορετικά θα έχει μεταβληθεί ο χαρακτήρας της σημερινής κυβέρνησης και η Αγίου Κωνσταντίνου θα έχει αλλάξει ριζικά τη στρατηγική της μέσα σε τέσσερις μήνες» τόνισε επιτιθέμενος στο κόμμα του Φ. Κουβέλη ο Ευ. Βενιζέλος.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ