ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ

«Αποδεκτή μόνο η λύση που εγγυάται έξοδο στις αγορές»

Με την πεποίθηση ότι στο «τέλος της μέρας» θα βρεθεί καθαρή λύση για το χρέος και ότι θα εξασφαλιστεί η έξοδος στις αγορές με την υπογραφή της δεύτερης αξιολόγησης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup εντός του Ιούνη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε χθες το βράδυ να στείλει σαφή μηνύματα και προς τους εταίρους και προς το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 1/6

«Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου εξήγησε ότι «καθαρή» λύση στο χρέος για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που «δεν θα δημιουργεί ή επιτείνει ανασφάλεια στους επενδυτές, δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα προς το μέλλον για άλλη μια φορά, που θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές, αρχικά με δοκιμαστικές εξόδους που θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να χρηματοδοτούμε μόνιμα και σταθερά το χρέος μας από αγορές. Αυτό είναι το κριτήριο της επιτυχίας».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ότι η λύση που προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν έγινε αποδεκτή γιατί δεν εξασφάλιζε τα παραπάνω κριτήρια και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν. Αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι».

Κάλεσμα
Μάλιστα, μετά το προφανές κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συμβάλουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την απομείωση του ελληνικού χρέους, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος και πρόβλεψε ότι σύντομα θα υπάρξει «καθαρή» λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Είναι προς το συμφέρον όλων» εκτίμησε με νόημα, ενώ την ίδια στιγμή ζητούσε από τους συνεργάτες του να προγραμματίσουν συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει πλήρης ενημέρωση σχετικά με τα νέα δεδομένα και εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης. Οι γνωρίζοντες λένε πάντως ότι αν δεν βρεθεί λύση κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, τότε επόμενος σταθμός θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της 22ας Ιουνίου -κάτι που όμως το Μέγαρο Μαξίμου απεύχεται στην πραγματικότητα να συμβεί.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ
Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον μαραθώνιο των πολιτικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα, ώστε σύντομα να υπάρξει λύση που θα ανοίξει τον δρόμο στην ποσοτική χαλάρωση και κυρίως για τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε στέλνοντας μηνύματα με αφορμή την ομιλία του στον ΣΕΒ ότι «οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές, αλλά η τεχνητή και άσκοπη συντήρηση της αβεβαιότητας γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν επιτρέπει ακόμη να αναπτυχθεί δυναμική στην οικονομία» και εν συνεχεία κατέστησε σαφές ότι «η αξίωσή μας για μια καθαρή λύση για το χρέος θα επιφέρει μια σειρά από θετικές συνέπειες, όπως τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει μέσα στο προσεχές διάστημα να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό, έχοντας προτεραιότητα την αλλαγή σελίδας στον αναπτυξιακό τομέα. Ζήτησε από τους παριστάμενους να συμβάλουν ώστε να με το αίσθημα του επείγοντος «να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα για τη χώρα».

Και υποστήριξε: «Αυτές τις ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο. Πάση θυσία, δεν έχουμε άλλη επιλογή, πρέπει να τα καταφέρουμε».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ