ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αρον άρον ο νέος εκλογικός νόμος

Επικοινωνιακό και αποπροσανατολιστικό παιχνίδι, με την Κυβερνητική Επιτροπή ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού να ασχολείται με το νέο εκλογικό σύστημα. Προωθείται με ρυθμούς-εξπρές, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:49, 20/11/2007

Την ώρα που πόλεις και χωριά της ελληνικής επικράτειας δοκιμάζονται από τις πλημμύρες και οι κάτοικοί τους βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται πρώτα από τις πυρκαγιές και έπειτα από λίγους μήνες από το νερό της βροχής, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητά της την αλλαγή του εκλογικού νόμου!

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση «κινείται» μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας και δείχνει να προτάσσει τους επικοινωνιακούς - αποπροσανατολιστικούς σχεδιασμούς της και τα κομματικά οφέλη.

Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά το γεγονός ότι την ίδια ημέρα που κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή, η Κυβερνητική Επιτροπή θα αποφασίσει για το νέο εκλογικό σύστημα, και μάλιστα η προώθησή του στη Βουλή θα γίνει με διαδικασίες-εξπρές, έτσι ώστε να μην προλάβει κανείς -είτε εντός είτε εκτός της Νέας Δημοκρατίας - να διατυπώσει κάποια διαφορετική άποψη.

Στόχοι
Η ανακοίνωση από τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο χθες ότι η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής σήμερα -ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού- έχει ως αντικείμενο τον εκλογικό νόμο οδηγεί σε δύο βασικά συμπεράσματα:

1. Οτι το όλο εγχείρημα έχει καθαρά αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα.

2. Οτι το ενδιαφέρον του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου (και κατά συνέπεια όλης της κυβέρνησης) επικεντρώνεται όχι στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες, αλλά στη διαμόρφωση από τώρα του τοπίου των επόμενων εκλογών, θέμα που -προφανώς- αφήνει αδιάφορη την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά την ουσία, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές στη συζήτηση και ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή, προκειμένου να μη δώσει χρόνο και στους διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Αλλωστε οι αλλαγές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες και θα αφορούν μόνον την αύξηση των εδρών του πρώτου κόμματος και το «φρένο» στην είσοδο στη Βουλή σχηματισμού κομμάτων.

Προς ψήφιση
Ο κ. Ρουσόπουλος ήταν σαφής όταν χθες, σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει διάλογος, δήλωνε «πως το νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο του για την ψήφιση στη Βουλή. Ο διάλογος γίνεται εντός της επιτροπής και της Ολομέλειας».

Σε ό,τι αφορά το «γερμανικό μοντέλο», η εξέλιξη της όλης υπόθεσης κατέδειξε ότι ουδέποτε ήταν στις προθέσεις του πρωθυπουργού να συζητήσει μια τέτοια κίνηση, παρά το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, όπως είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, το έθεσαν, έστω και ως αντικείμενο προς προβληματισμό.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μάλιστα, επέμεινε και χθες στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος προς την κατεύθυνση του γερμανικού μοντέλου, αλλά διευκρίνισε ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση λάβει η κυβέρνηση.

«Από το 1994 πρώτος τάχθηκα υπέρ του γερμανικού μοντέλου και πιστεύω ότι σε αυτό θα πρέπει να καταλήξουμε. Είμαι μέλος της κυβέρνησης και θα σεβαστώ οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί».

ΚΚΕ
Σύστημα διπολικής εναλλαγής

«Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αγκαλιά, σχεδιάζουν να φέρουν έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα διασφαλίζει είτε το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, είτε θα προωθεί ένα σύστημα διπολικής εναλλαγής, δηλαδή κυβερνήσεων συνεργασίας» επεσήμανε χθες η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Στόχος τους είναι να εμποδίσουν να αντιστοιχηθεί μέσα στη Βουλή η ριζοσπαστική συνείδηση του λαού», είπε η κ. Παπαρήγα, για να προσθέσει ότι «ιδιαίτερος στόχος είναι το ΚΚΕ, για το οποίο ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να συνδράμει σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας. Εξ ου και η αντικομμουνιστική επίθεση, η οποία θα δυναμώσει».

ΣΥΝ
Ερώτηση για την ώρα του πρωθυπουργού

Στη Βουλή -και ειδικότερα στην «Ωρα του πρωθυπουργού»- φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου, επιμένοντας παράλληλα στην εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και την εφαρμογή του «γερμανικού μοντέλου», καθώς -όπως επισημαίνει- «η φημολογία έχει ενταθεί και η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι συγκεχυμένη, εξαιτίας των διαφορετικών και αλληλοσυγκρουόμενων απόψεων που καταγράφονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Ο κ. Κουβέλης κάνει λόγο για «διακινούμενα σενάρια» που εμφανίζουν τον υπουργό Εσωτερικών να προωθεί νόμο αυξάνοντας την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες, η οποία δεν θα ισχύει για συνασπισμούς κομμάτων, απορρίπτοντας την απλή αναλογική, που «εξασφαλίζει -σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- «τη γνήσια εκλογική έκφραση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ