ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ασπίδα προστασίας σε Καραμανλή

Υπουργοί και στελέχη της ΝΔ επιχειρούν να αθωώσουν τον πρωθυπουργό για τη φοροεπιδρομή που έρχεται. Καυστικές δηλώσεις σε βάρος του υπ. Οικονομίας για τα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:16, 18/10/2007

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

Σε μια προσπάθεια... αθώωσης του πρωθυπουργού για τα οικονομικά μέτρα που έρχονται και τα οποία είναι σε ευθεία αντίθεση με τα όσα διακήρυττε προεκλογικά ο κ. Καραμανλής, έχουν αποδυθεί στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, βουλευτές αλλά και οι επιτελείς της Ρηγίλλης.

Αν και τα κίνητρα εκείνων που μετέχουν σε αυτή την επιχείρηση δεν είναι τα ίδια, ο στόχος τους είναι κοινός: Η απομόνωση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και η εμφάνισή του ως του «κακού υπουργού» που προωθεί αντιλαϊκά μέτρα.

Αφορμή για τις κινήσεις αυτές αποτέλεσαν τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Το ενδεχόμενο αυτό άφηνε τις τελευταίες ημέρες «ανοιχτό» ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και την ίδια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εξαιρούσαν τον πρωθυπουργό από μία τέτοια απόφαση, λες και δεν θα χρειαζόταν η έγκρισή του για την υλοποίηση της αύξησης.

Χθες το βράδυ δε, υπήρξε νέο θρίλερ γύρω από αυτό το θέμα, καθώς πληροφορίες έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου να ανακοινώνει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης για τον επόμενο χρόνο.

Νωρίτερα, χθες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Β. Μεϊμαράκης, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, περιορίστηκε να πει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι στους σχεδιασμούς του κ. Καραμανλή».

Ουσιαστικά, με την τοποθέτησή του αυτή, υπαινίχθηκε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοια επιλογή. Ενα βήμα πιο μπροστά έκανε η πρώην υπουργός κ. Φ. Πετραλιά, η οποία έθεσε θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν είναι στις προθέσεις τις άμεσες της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, και 30 μέρες δεν μπορούν να αλλάξουν τη χρονική συγκυρία», τόνισε χαρακτηριστικά (ρ/ς Αλφα).

Αιχμηρός
Ο επικεφαλής της γραμματείας πολιτικού σχεδιασμού κ. Ν. Καραχάλιος ήταν πιο αιχμηρός:

«Θα ήθελα να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται πραγματικά στις προθέσεις της κυβέρνησης. Οταν δέκα μέρες πριν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν πρόκειται να αυξήσουμε αυτής της μορφής τους φόρους, πιστεύω δεν θα το κάνουμε».

Μία ημέρα πριν, το μεσημέρι της Τρίτης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λ. Ζαγορίτης ήταν απολύτως κατηγορηματικός. «Εγώ θα απέκλεια αύξηση του ΦΠΑ μέσα στο 2008», είχε τονίσει. Την ίδια ημέρα, παρέμβαση για το θέμα έκαναν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Εβερτ, μάλιστα, προχώρησε και σε συστάσεις προς το οικονομικό επιτελείο, λέγοντας: «Οχι δεν είναι αναγκαίο ένα τέτοιο μέτρο. Πιστεύω ότι δεν θα ήταν σωστή κίνηση η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, διότι όσο μεγαλύτερος είναι ο ΦΠΑ τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η φοροδιαφυγή». «Να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και έσοδα θα υπάρξουν», υπογράμμισε. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ήταν πιο προσεκτικός. «Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας και όχι από την αύξηση του ΦΠΑ», τόνισε.

«ΓΑΛΑΞΙΑΣ» ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Ν. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
«Οταν δέκα μέρες πριν ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν πρόκειται να αυξήσουμε αυτής της μορφής τους φόρους, πιστεύω δεν θα το κάνουμε».

Φ. ΠΕΤΡΑΛΙΑ
«Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι δεν είναι στις άμεσες προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του ΦΠΑ σε αυτή τη χρονική συγκυρία και 30 μέρες δεν μπορούν να αλλάξουν τη χρονική συγκυρία».

Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
«Η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι στους σχεδιασμούς του κ. Καραμανλή».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας και όχι από την αύξηση του ΦΠΑ».

Λ. ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ
«Εγώ θα απέκλεια αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας μέσα στο 2008».

Μ. ΕΒΕΡΤ
«Οχι, δεν είναι αναγκαίο ένα τέτοιο μέτρο. Οσο μεγαλύτερος είναι ο ΦΠΑ τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η φοροδιαφυγή».

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΝΔ
Πληθαίνουν τα «συντροφικά μαχαιρώματα»

Η ύπαρξη έντασης στο εσωκομματικό πεδίο πιστοποιείται επίσης και από τις δημόσιες διαφοροποιήσεις των κ. Γ. Μανώλη και Π. Παναγιωτόπουλου για το ασφαλιστικό, του κ. Θ. Καράογλου για τον φόρο στα καύσιμα και του κ. Ν. Τσιαρτσιώνη για την πολιτική του υπουργείου Ανάπτυξης στην ενέργεια.

Ο κ. Μανώλης, δε, σε δημόσιες παρεμβάσεις του έχει τονίσει ότι με τις απόψεις του συμφωνούν πολλοί βουλευτές της ΝΔ και ότι ο ίδιος εκφράζει την κοινωνική οικονομία» που βρίσκεται κόντρα στην «οικονομία της αγοράς».

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι τις διαφοροποιήσεις τις κάλυψε πολιτικά ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, λέγοντας ότι «δεν σημαίνει πως επειδή έγιναν εκλογές πριν από έναν μήνα, θα σταματήσουμε τον δημόσιο διάλογο».

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος ρωτήθηκε χθες για τα θέματα αυτά, δεν έκρυψε την ανησυχία του και απευθυνόμενος στους βουλευτές συνολικά τόνισε: «Πρέπει να έχουν άποψη, αλλά να μην πηγαίνουν από το ένα άκρο στο άλλο. Ο καθένας βέβαια είναι υπεύθυνος για τα όσα λέει». «Ποιος θα τολμούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ