ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΥΓΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

«Διάβημα» Βενιζέλου μετά τη θύελλα για τις δηλώσεις Βορίδη

Σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο διαμηνύθηκε η όχληση του ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο οποίος, χθες, από το βήμα του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ καταλόγισε στην οικονομική πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου, το συντριπτικό μερίδιο ευθύνης για την οικονομική απαξίωση της χώρας. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ μετέφερε «αρμοδίως» τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας διευκρινίζοντας ότι για το θέμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Αντώνη Σαμαρά. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 10:45, 30/6/2013

Σε σημερινές του δηλώσεις στο Mega ο Μάκης Βορίδης επέμεινε στο πνεύμα της τοποθέτησής του:

«Εκείνο το οποίο είπα ήταν ότι τα αίτια της κρίσης εκτός από αμιγώς δημοσιονομικά έχουν να κάνουν και με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές. Θεωρώ χρέος της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς και των αξιών της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Και ως έκφραση ιστορική αυτών των συγκεκριμένων ιδεών, αναφέρθηκα στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ του ΄80 και του Ανδρέα Παπανδρέου για τη διαμόρφωση των ελλειμμάτων, του μεγάλου χρέους και των συγκεκριμένων πρακτικών που ακολουθήθηκαν τότε (...)

Το γεγονός ότι υπάρχει μια συγκυβέρνηση δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ταυτότητες και έχουν γίνει ένα πράγμα», και υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί επίσης κριτική στη Νέα Δημοκρατία ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο. Ηταν μία αναφορά που είχε να κάνει με τον εσωτερικό διάλογο της Νέας Δημοκρατίας και ειπώθηκε σε ένα γενικότερο πλαίσιο μιας ιδεολογικής μάχης». 

Σύμφωνος με τις θέσεις Βορίδη εμφανίστηκε πάντως και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο». 

Ο κ. Γεωργιάδης αν και χρέωσε εμμέσως την ένταση της ομιλίας Βορίδη στο κομματικό ακροατήριο ενώπιον του οποίου αυτή διεξήχθη, είπε:

«Εκανε μία ομιλία σε ένα κομματικό ακροατήριο και είπε πράγματα που ίσως μπορεί κανείς να διαφωνεί με την ένταση, αλλά δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί στα σοβαρά να αμφιβάλει ότι τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας».

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου φταίει για όλα τα δεινά της χώρας ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:

«Δεν ξέρω αν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας, αυτό είναι υπερβολικό.

Κανείς δεν φταίει για όλα τα δεινά της χώρας. Σίγουρα όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου και η πολιτική που ακολούθησε τη δεκαετία του '80, απεδείχθη απολύτως καταστροφική για τη χώρα.

Γι΄ αυτό και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεύτερη φάση της πρωθυπουργίας του, από το 1993 και μετά, είχε ασκήσει εντελώς διαφορετική πολιτική (…) Για να φύγει και λίγο η υποκρισία από αυτή τη χώρα» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης που αναφερόμενος στο δημόσιο δανεισμό της δεκαετίας του '80 χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός δανείου που συνήφθη έναντι 1 δισ. και αποπληρώθηκε 25 δισ. το 2010.

Πάγκαλος: Ψάχνει σταυρουλάκια
Σε «συνθηματολογία» του κ. Βορίδη στον οποίο καταλόγισε ότι επιζητεί σταυρουλάκια στο συνέδριο της νΔ απέδωσε τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ  ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας και αυτός στο Mega Σαββατοκύριακο όπου χαρακτήρισε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ «ψηφοθήρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βορίδη, ο κ. Πάγκαλος τον κάλεσε «να μας πει ποια είναι η καταστροφή της χώρας» και πρόσθεσε:

«Ο κ. Βορίδης έχει μία πλευρά ψηφοθήρα και φαυλοκράτη παλαιού τύπου πολιτικού και είναι κρίμα γιατί είναι άτομο με μεγάλες ικανότητες. Και πολύ λυπάμαι γιατί δεν έχει καταλάβει ότι ο καιρός έχει περάσει για τέτοιου είδους πολιτικούς», υπογράμμισε ο πρώην αντιπρόεδρος.

Κωνσταντινόπουλος: Ο Ανδρέας αγωνίστηκε για να μπορεί ο κ. Βορίδης να λέει τις απόψεις του
Τοποθετούμενος στην ίδια εκπομπή ο νέος γενικός γραμματέας του ΠΑΟΣΚ κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του κ. Βορίδη, λέγοντας πως «όταν θυμάται το κακό του παρελθόν μας δημιουργεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα».

Πρόσθεσε δε τα εξής: «Δεν θα ταυτισθούμε ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία. Διαβάζουμε διαφορετικά το παρελθόν. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγωνίστηκε για να μπορεί ο κ. Βορίδης και όλοι εμείς να μιλάμε και να λέμε τις απόψεις μας. Αντιθέτως ο κ. Βορίδης στο παρελθόν αγωνιζόταν σε τάξεις οι οποίες προσπαθούσαν να καταλύσουν τη Δημοκρατία και είχαν καταλύσει τη Δημοκρατία».

«Φωτιά και τσεκούρι»
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επέδειξε μάλιστα στο στούντιο παλαιότερη διαφημιστική αφίσα για ομιλία του κ. Βορίδη ως επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου η οποία υπό τον τίτλο «Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους» ασκούσε κριτική στον Κώστα Καραμανλή. Απέδωσε δε τις δηλώσεις Βορίδη  σε απόπειρά του να αποκτήσει ακροατήριο εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Σίμος Κεδίκογλου: Σε δεύτερη μοίρα οι επιμέρους αντιθέσεις
Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΠΕ, για το θέμα που έχει προκύψει με το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του Μ. Βορίδη,για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε:

«Υπάρχουν επιμέρους αντιθέσεις ίσως σε ορισμένα ζητήματα, αλλά όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην άμεση, την απόλυτη προτεραιότητα να επιτύχουμε σε αυτόν τον εθνικό αγώνα». 

Καβγάς από το παρελθόν
Η φράση του κ. Βορίδη από το βήμα του 9ου Συνεδρίου της ΝΔ, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση στην πλευρά του ΠΑΟΣΚ ήταν η εξής:

«Η κρίση στην Ελλάδα έχει συγκεκριμένο όνομα και επώνυμο. Για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή» είπε ο βουλευτής της ΝΔ προσθέτοντας:

«Θα κρατήσουμε τα ιδεολογικά νάματα. Τον ευρωπαϊσμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την αφοσίωση στις αξίες της ελευθερίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την επανίδρυση του Κώστα Καραμανλή, τη νέα Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά».

Στον Μάκη Βορίδη απάντησε αρχικά η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά, σημειώνοντας σκωπτικά τα εξής: «Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα του διχασμού, του αποκλεισμού, των ανισοτήτων, των αδικιών, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Βρισκόμαστε εδώ, για να θυμίζουμε στον κ. Βορίδη, μα και στον κάθε κ. Βορίδη, ότι το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τώρα που είναι λαβωμένο, εγγυάται τη δημοκρατική πορεία του τόπου.

Ο κ. Βορίδης και όλοι όσοι προσπαθούν να ρίξουν αποκλειστικά στο ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες για την κρίση, ούτε το κόμμα τους υπηρετούν, ούτε την κυβέρνηση, ούτε την αλήθεια».

Ακολούθησε, χθες, ομοβροντία δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ:
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Κινήματος Δημ. Καρύδης με ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε: «Ο Βορίδης μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ έδωσε εξετάσεις υβρίζοντας τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Συμπεριφέρθηκε ως γνήσιος νοσταλγός του χουντικού παρελθόντος του, για να καλύψει το φτύσιμο από τον Αντ. Σαμαρά. Όσο οι Βορίδηδες βρίζουν τον Ανδρέα τόσο στη ψυχή του κόσμου ισχυροποιείται η μεγάλη προσφορά του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης στη χώρα και το λαό μας».

Φωτιά στο Twitter
«Η Δημοκρατία είναι πράγματι μεγαλόψυχο πολίτευμα. Επιτρέπει σε έναν Βορίδη που την πολέμησε λυσσαλέα να κατακρίνει τον Ηγέτη που την εγκατέστησε στην χώρα», ανήρτησε στο twitter o Κ. Σκανδαλίδης, ενώ η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά αντέδρασε ως εξής:

«Εκπλήσσομαι με την έκπληξη για δηλώσεις Βορίδη. Αγαπητο μου ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί το απεταξάμην. Με αυτούς συγκυβερνούμε....».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλος σχολίασε: «Χουντοδεξιοί τοτε, νεοφιλελεύθεροι τώρα ξέρουν καλά τον αντιπαλό τους: το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Το κακό γι’ αυτούς είναι ότι το ξέρουμε κι εμεις».

Για το ίδιο θέμα, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ.Καρχιμάκης δήλωσε: «Κύριε Μάκη Βορίδη (…) η δεξιά που υπηρετήσατε εσείς σε ΟΛΕΣ της τις εκφράσεις είναι η παράταξη των εκβιασμών της διαίρεσης της υπονόμευσης, της υπηρέτησης των φαύλων, της αδιαφάνειας, της κοινωνικής υπονόμευσης και της κατάρρευσης. 

Οταν μιλάτε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, να είστε πολύ προσεκτικοί. Οι ασέβειες και οι απρέπειες ήταν διαχρονικά ίδιον της δεξιάς παράταξης που εξέθρεψε γκοτζαμανηδες και υπονομευτές της δημοκρατίας».

Και παρέμβαση Παπαδημούλη
Στη διαμάχη παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επίσης μέσω twitter: «Τους ενοχλούν οι επιθέσεις των χουντοδεξιών κατά του Αν.Παπανδρέου. Αλλά δεν έχουν καμμιά δυσκολία να συγκυβερνούν με ακροδεξιούς....», ανέφερε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ